אימון קוגניטיבי משפר ביצועים במבוגרים עם תפקוד קוגניטיבי תקין אך העדויות למניעת ירידה קוגניטיבית או דמנציה עדיין אינן מספקות (Ann Intern Med)

ע”פ מטה אנליזה המתפרסמת Ann Intern Med אימון קוגניטיבי באנשים מבוגרים עם תפקוד קוגניטיבי תקין , האימון משפר ביצועים קוגניטיביים בתחומים שבהם בוצע האימון. העדויות באשר ליכולת האימון לגרום למניעה או דחייה של ירידה בתפקוד הקוגניטיבי או דמנציה עדיין אינן מספקות.

ברקע מסבירים המחברים כי פעילויות מובנות לצורך גירוי תפקוד מוחי, כלומר אימונים קוגניטיביים, מקודמים כפעילות למניעת ירידה קוגניטיבית, לרבות דמנציה, אך יש מחלוקות קשות באשר לאפקטיביות שלהן.

מטרת החוקרים הייתה לסכם את העדויות אודות אפקטיביות של אימון קוגניטיבי על ביצועים קוגניטיביים והיארעות דמנציה עבור מבוגרים עם תפקוד קוגניטיבי תקין או הפרעות קוגנטיביות קלות (MCI) .

לצורך כך ערכו החוקרים חיפוש במאגרי המידע של Ovid MEDLINE, EMBASE ,  ו-Cochrane Central Register of Controlled Trial ו- PsycINFOעד יולי 2017 .  נבחרו מחקרים בשפה האנגלית שנמשכו לאורך של 6 חודשים לפחות אשר השוו אימון קוגניטיבי עם טיפול רגיל או קבוצות בקרה במבוגרים ללא דמנציה.

איתור המחקרים בוצע באמצעות מיון ראשוני של חוקר אחד אשר נבדק ואושר ע”י חוקר נוסף, תוך הערכה של שני חוקרים לרמת הסיכון להטיה בכל מחקר, וחוזק העדויות. רק מחקרים עם סיכון נמוך או בינוני להטיה נכללו באנליזה.

בסה”כ נכללו 11 מחקרים עם סיכון נמוך או בינוני להטיה, 6 גייסו מבוגרים בריאים עם תפקוד קוגניטיבי תקין, ו-5 גייסו משתתפים עם MCI . האימון עבור המבוגרים הבריאים היה בעיקר מבוסס מחשב. עבור האנשים עם MCI האימון התבצע בעיקר במפגשים קבוצתיים.

מחקרי ה-MCI השתמשו בקבוצות ביקורת בשכיחות רבה יותר מאשר המחקרים באוכלוסייה הבריאה.

עבור האוכלוסייה הבריאה של מבוגרים, האימונים שיפרו ביצועים קוגנטיביים באותם תחומים בהם נערכו האימונים, אך לא בתחומים אחרים (עדויות ברמה בינונית) . התוצאות עבור האוכלוסייה עם MCI הצביעו על כך שלא היה אפקט לאימונים על הביצועים (רמת עדויות בדרגה נמוכה ועדויות לא מספקות). העדויות למניעה של ירידה בתפקוד הקוגניטיבי או דמנציה היו לא מספקות. לא דווח על תופעות לוואי.

החוקרים מציינים את מגבלות המטה-אנליזה: התערבויות הטרוגניות, תוצאים שהעריכו בעיקר ציוני ביצוע מאשר תפקוד גלובלי או אבחנת דמנציה, חשש להטיה.

החוקרים מסכמים כי עבור מבוגרים עם תפקוד קוגניטיבי תקין, אימונים קוגנטיביים משפרים ביצועים בתחומים שבהם התקיימו האימונים. העדויות למניעה או דחייה של ירידה קוגניטיבית או דמנציה אינן מספקות עדיין.

Ann Intern Med. 2017.

הערת המערכת:  העדויות המוצגות במטה-אנליזה זו על כך שהאימון הקוגניטיבי משפר ביצועים בקרב מבוגרים בריאים בהחלט יכולה לתמוך בהמלצה למטופלים מבוגרים לעבור בצורה כזו או אחרת אימונים קוגניטיביים. גם אם לא הוכח כאן שהאימון מונע ירידה קוגניטיבית ודמנציה, סביר להניח שהאימון בקרב מבוגרים בריאים עשוי להעלות את נקודת המוצא הבסיסית , עוד בטרם תתחיל הירידה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תסמיני מנופאוזה חמורים מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי בגיל מתקדם (Menopause)

    תסמיני מנופאוזה חמורים מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי בגיל מתקדם (Menopause)

    תסמינים חמורים של מנופאוזה, דוגמת גלי חום ומצב רוח דיכאוני, מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי קל בנשים לאחר-מנופאוזה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Menopause. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חשוב לזהות גורמי סיכון אפשריים התורמים להתפתחות ליקוי קוגניטיבי, דוגמת תסמיני מנופאוזה. זיהוי מוקדם של גורמי סיכון אלו עשוי לסייע במניעה וטיפול בזמן בהפרעות […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “שבירת מיתוסים”. היום נעסוק באחת המחלות המאתגרות והמורכבות ביותר – אלצהיימר. פרופסור איתמר רז יציג בפנינו את השיטות המתקדמות לאבחון המחלה, על הבעיות באבחון, גורמי סיכון וגנטיקה ועל הדרכים למניעת הידרדרות מהירה כמו גם על טיפולים חדשים הזמינים למטופלים. פרק חשוב ומלא בידע קריטי, הצטרפו אלינו לשיחה מרתקת! בחסות בלתי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    פרופ’ רז מציג מחקר שבחן מתן יורוליטין A במודל אלצהיימר בעכברים, בו נמצא כי החומר עשוי למנוע שקיעה של עמילואיד בטא במח, ולהביא לעיכוב בהתפתחות המחלה. הטיפול לא נוסה בבני אדם, אך זמין לנטילה כתוסף מזון, ולכן פרופ’ מציע כי ניתן לשקול לקחת אותו כתוסף באנשים הנמצאים בסיכון גבוה לאלצהיימר. לטיפ בנושא שינה ופינוי זבל […]

  • הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

    הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

    אגודת האלצהיימר, גוף בינלאומי שמוקדש לטיפול, תמיכה ומחקר במחלה, פרסם הלילה קריטריונים חדשים לאבחון ואיפיון המחלה, ולקביעת דרגות חומרתה, והם כוללים לראשונה גם אבחון המבוסס על סמנים ביולוגיים. ראשי האיגוד הנוירולוגי בישראל: "מדובר במהפיכה באבחון המחלה. שונו הקריטריונים הבינלאומיים לאבחון אלצהיימר ולקביעת דרגות המחלה: מאבחון קליני בלבד, לאבחון המבוסס גם על סמנים ביולוגים, בדומה לאבחון מחלות אחרות, כמו: סרטן, מחלות לב וסוכרת"

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה