תכשירי פרוביוטיקה, פרביוטיקה וסינביוטיקה בטיפול בהשמנה וקדם-סוכרת (Endocr Pract)

במאמר שפורסם בכתב  העת Endocrine Practice מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי פרביוטיקה, פרוביוטיקה וסינביוטיקה עשויים לסייע בטיפול בהשמנה וקדם-סוכרת.

החוקרים השלימו סקירה של הנתונים ממחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת חשיבות המיקרוביום, פרביוטיקה, פרוביוטיקה וסינביוטיקה במצבים מטבוליים (השמנה, קדם-סוכרת וסוכרת מסוג 2).

החוקרים כותבים כי חיידקי המעי (מיקרוביום) מסייעים לעיכול ובעלי תפקידים רבים אחרים. המיקרוביום עשוי להגדיל הוצאה אנרגטית ממזון ולהוביל לדלקת תת-קלינית המאפיינת הפרעות מטבוליות. התערבויות תזונתיות כוללות פרביוטיקה, פרוביוטיקה וסינביוטיקה (שילוב פרביוטיקה ופרוביוטיקה) ועשויים להועיל למצבים מטבוליים.

פרביוטיקה כוללת פחמימות מורכבות (דוגמת סיבים תזונתיים). ממצאי מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת פרביוטיקה הציעו השפעות נייטראליות על משקל הגוף, הפחתת ריכוז סוכר בצום ולאחר ארוחה ושיפור רגישות לאינסולין ופרופיל שומנים. עוד זוהתה ירידה בחלק מסמני הדלקת, לעיתים ירידה משמעותית (20-30%).

מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת פרוביוטיקה הדגימו השפעה משמעותית אך קטנה על משקל הגוף (פחות מ-3%) ומדדים מטבוליים. ההשפעה זוהתה בעיקרה עם יוגורט או חלב מותסס, בהשוואה לצורת קפסולה, צריכה במשך לפחות שמונה שבועות ושימוש במספר זני חיידקים, במקום זן יחיד. שינויים במיקרוביום זוהו לעיתים עם פרוביוטיקה וגם פרביוטיקה.

מוצרי מזון מותססים, בעיקר ירקות ושעועית, עשויים לשמש כמקור תזונתי לפרביוטיקה, פרוביוטיקה וסינביוטיקה. למזונות אלו הייתה השפעה חיובית אפשרית על תחלואה ותמותה במחקרי עוקבה פרוספקטיביים.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין את החשיבות הקלינית של תכשירים אלו במניעה וטיפול במחלות מטבוליות.

Endocr Pract. 2016;22(10):1224-1234

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה