ועדת השרים הביעה תמיכה בהצעת החוק להסדרת תיירות המרפא (הודעת המשרד ותגובת האגודה לזכויות החולה)

משרד הבריאות הודיע היום כי הצעת החוק בנושא תיירות מרפא אושרה בממשלה. להלן הודעת המשרד:

שר הבריאות יעקב ליצמן אמר כי: “הצעת החוק תעשה סדר בתחום תיירות הרפואית ותתרום הן למערכת הבריאות והן לתיירות בישראל. מצד אחד אנו מבקשים לקיים תיירות רפואית, תוך הבטחת טיפול ראוי ומקצועי בתיירים, ומצד שני נוודא כי תיירות הרפואית לא תבוא על חשבון המטופל הישראלי וכי ההכנסות מתיירי הרפואית יופנו לחיזוק המערכת הציבורית”.

שר התיירות יריב לוין אמר כי: “אני מברך על תמיכתה של ועדת השרים לחקיקה בחוק. זהו צעד נוסף להסדרת התחום בישראל. העיסוק בתחום התיירות הרפואית לישראל הפך בשנים האחרונות לתעשייה ענפה המכניסה לישראל מטבע חוץ רב, ומהווה מקור משמעותי למסים, תעסוקה, וכן אפיק גיוס משאבים מהותי למערכת הבריאות. הסדרה חוקית נכונה של התחום יש בה כדי לתרום לענף התיירות כולו, הן בהגדלת מספרי התיירים הנכנסים לישראל והן בשיפור תדמיתה של ישראל והצגת פניה היפות והמתקדמות בעולם”.


כחלק מהעברת הצעת החוק למסלול החקיקה, אישרה היום ועדת השרים לחקיקה את המשך קידומו של החוק כחוק ממשלתי.


בעשורים האחרונים גדל באופן ניכר מספר הבוחרים באפשרות של תיירות רפואית, ופעילות זו הפכה לתופעה כלל עולמית. על אף הצעדים החלקיים שנעשו עד כה בתחום הסדרת הפעילות, טרם גובשה עד כה מדיניות ממשלתית ברורה בתחום תיירות רפואית בישראל. 


בבסיס הצעת החוק של משרדי הבריאות והתיירות עומדים שלושה עקרונות בסיסיים, שהתקבלו בהתאם לתפיסה כי למדינה יש התחייבות מוסרית להעניק טיפול רפואי בראש ובראשונה לאזרחי המדינה, ולנוכח ההכרה בעובדה שלמערכת הבריאות הציבורית ישנם צרכים תקציביים משמעותיים, שאף צפויים לגדול בעתיד:

  

  • שמירה על המטופל הישראלי: הצעת החוק נועדה למנוע פגיעה בטיפול המוענק לחולה הישראלי ואף לשפרו במידת האפשר. 
  • חיזוק מערכת הבריאות הציבורית: הצעת החוק מבקשת להבטיח כי ההכנסות מפעילות תיירות רפואית, יופנו לטובת השקעה במערכת הבריאות הציבורית. 
  • הבטחת טיפול מקצועי ואתי לתייר הרפואי: נקבעו כללים שיבטיחו לתייר קבלת טיפול מקצועי, אתי והגון, ויסייעו להתפתחותו של הענף לאורך זמן.

  • הצעת החוק מפרטת שורה של פעולות בהתאם לעקרונות אלו: 



    • כבסיס להסדרת עיסוקם של סוכני התיירות הרפואית, מוצעלהקים מרשם לסוכני תיירות רפואיתולקבוע את תנאי הסף למבקשים להירשם בו. המודל המוצע מחייב רישום של כל מי שמבצע פעולות שעניינן תיווך בתיירות רפואית.
    • החוק מציע להטילחובות על סוכני תיירות רפואיתכמפורט להלן:

      • חובת הגינות – הן כלפי המטופל, והן כלפי המוסד הרפואי בו מתבקש הטיפול (סעיף 9);

      • שמירה על סודיות רפואית (סעיף 10);

      • ביצוע הזמנה בכתב – החתמת המטופל על הצעת המחיר המקורית שנשלחה אליו מהמוסד הרפואי, על מנת להבטיח כי התייר מקבל מידע גלוי ומלא הנחוץ לו לשם קבלת הסכמה מדעת עוד טרם שעזב את מדינת האם שלו (סעיף 11);

      • גילוי עניין אישי שיש לסוכן במוסד רפואי מסוים (סעיף 12);

      • איסור על התניית מתן שירות תיווך בתיירות רפואית ברכישת שירותים נוספים, על מנת להבטיח אוטונומיה למטופל ושקיפות בהצעת המחיר (סעיף 13);

      • חובת זיהוי באמצעות תג בעת שהייה במוסד הרפואי במסגרת התפקיד (סעיף 14);

      •  איסור על יצירת קשר עם רופאים שלא דרך ההנהלה (סעיף 15).



    • מוצע כיבתי החולים ידרשו לעמוד בכללים הנוגעים לאופן ביצוע פעילות התיירות הרפואית. כללים אלו נועדו להשיג מספר מטרות: 

      • מטרה אחת היא שפעילות התיירות הרפואית לא תביא לפגיעה באיכות הטיפול הרפואי הניתן לחולה הישראלי. על מנת להבטיח זאת מוצעלהגביל את בתי חולים בקליטת תייריםבמידה שהדבר עלול לפגוע בזמינות הטיפול לחולה הישראלי, זאת בהתבסס על נתוני אורכי התורים לביצוע פרוצדורות השונות בבתי החולים וזמינות התשתיות השונות. מכאן נובעת הדרישה כי בית חולים המעוניין לקיים פעילות תיירות רפואית יידרשלהקים תשתית מתאימה להעברת נתונים למשרד הבריאות(סעיף 21).




      • מטרה נוספת היא כי ההכנסות, שמקורן בפעילות זו, יופנו לטובת מערכת הבריאות הציבורית והחולה הישראלי. לשם כך הומלץ על צעדים שיגבירו את השקיפות של הפעילות הכלכלית בבית החולים שמקורה בתיירות רפואית וכך יאפשרומעקב אחר הכנסות ביה”ח מפעילות זוואופן השימוש בהן.

      • האגודה לזכויות החולה פירסמה תגובה אוהדת להודעה זו:


      • האגודה לזכויות החולה מברכת על אישור הצעת החוק תיירות רפואית:

        “אסור שהביזנס של התיירות הרפואית יעמוד בפני הזכויות לא של המטופלים הישראלים ולא של המטופלים המגיעים לישראל”

        האגודה לזכויות החולה מברכת על אישורה של הצעת החוק “תיירות רפואית” של שר הבריאות, ח”כ יעקב ליצמן, אשר עברה היום (א’) בוועדת השרים לענייני החקיקה, שמטרתה להסדיר את תחום התיירות הרפואית בישראל בהתאם לשלושה עקרונות: מניעת הפגיעה בטיפול המוענק לחולה הישראלי ולשפרו במידת האפשר, הפניית ההכנסות מפעילות תיירות רפואית לטובת השקעה במערכת הבריאות הציבורית, וקביעת כללים שיבטיחו לתייר קבלת טיפול מקצועי והגון שיסייעו להתפתחותו של הענף לאורך זמן.

        יו”ר האגודה לזכויות החולה בישראל, שמוליק בן יעקב: “מדינת ישראל יכולה להתגאות ברמת השירותים הרפואיים שהיא מציעה, ראייה לכך היא המספר הגדל של תיירי המרפא המגיעים לישראל לקבלת טיפול רפואי. אף על פי כן, למערכת הבריאות הישראלית יש עוד אתגרים רבים לפניה, ביניהם זמני המתנה ארוכים באופן בלתי סביר לבדיקות מיוחדות, הצפיפות הגבוהה ביותר בעולם המערבי  בבתי חולים, מה שמשפיע באופן ניכר על איכות השירות.

        “מסיבה זו אנו מברכים את שר הבריאות על החלטתו להסדיר את הנושא של טיפול רפואי למטופלים מחו”ל. בעומס הקיים כיום בבתי החולים, חשוב כי לא יתקבלו מטופלים מחו”ל במחלקות בהן תור ההמתנה ארוך – ואחד הסעיפים בהצעת החוק מתייחס למצבים אלה ומחייב כי למטופל הישראלי תהיה קדימות בקביעת התור. כמו כן, ההצעה באה לפתור את בעיית תנאיי המלונאות המועדפים שהוצעו בעבר למטופלים מחו”ל, כאשר על פי ההצעה לא תהיה הפלייה לרעה בתנאי המלונאות של המטופל הישראלי לעומת המטופל הזר.

        “חשיבותו של החוק נובעת גם מההתייחסות להסדרת זכויות תיירי המרפא, בכך שהוא קובע את תנאי העיסוק של סוכנים העוסקים בתחום זה; בנוסף, קביעת הכללים בתהליך קבלת המטופל הזר תבטיח כי הוא יקבל טיפול מקצועי והגון בהתאם לצרכיו האמתיים.

        “אסור ש’הביזנס’ של התיירות הרפואית יעמוד בפני הזכויות לא של המטופלים הישראלים ולא של המטופלים המגיעים לישראל.”

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה