צמחונות וטבעונות מסייעות במניעת תחלואה כוללת (tandfonline)

מאת כרם אביטל, דיאטנית קלינית

מטא-אנליזה מקיפה ניסתה לראשונה לשקלל את כל ממצאי המחקרים לגבי ההשפעה של תזונה צמחונית וטבעונית על הסיכון לתחלואה ותמותה ממחלות כגון מחלות לב, שבץ, סוגי סרטן שונים ומדד מסת גוף (BMI). המטא-אנליזה כללה ניתוח של 108 מחקרים תצפיתיים שונים, חלקם מחקרי חתך וחלקם מחקרי עוקבה. סה”כ שקללו החוקרים נתונים של 130 אלף צמחונים ו-15 אלף טבעונים.

במחקרי החתך נמצאו יתרונות בריאותיים מובהקים לתזונה מהצומח במרבית הפרמטרים הקשורים לתחלואה – BMI, כולסטרול כללי, HDL כולסטרול, טריגלצרידים וגלוקוז – שבהם נמצאו רמות נמוכות יותר בקרב צמחונים וטבעונים בהשוואה לאוכלי כל.

במחקרי העוקבה שהשוו בין צמחונים לאוכלי כל נמצא סיכון מופחת באופן מובהק לחלות או למות ממחלת לב כלילית (RR=0.75; 95%CI=0.68 -0.82), אך לא נמצא אפקט מובהק לגבי סך כל התחלואה ממחלות לב או לגבי מחלות כלי דם במוח. נמצא סיכון מופחת ומובהק לתחלואה בסרטן בקרב צמחונים בהשוואה לאוכלי כל (RR 0.92; 95% CI 0.87 to 0.98). לא נמצא אפקט מגן מובהק לגבי סך-כל מקרי התמותה.

מחקרי עוקבה על טבעונים היו מעטים אך נמצא בהם סיכון מופחת לתחלואה בסרטן בהשוואה  לאוכלי כל (RR=0.85; 95%CI=0.75 – 0.95). החוקרים מציינים שיש להתייחס לממצאים הללו בזהירות עקב גודל המדגם הקטן.

ממצאים אלו מסייעים להבין את הקשר בין תזונה לרפואה מונעת, ועשויים להיות משמעותיים בעת הייעוץ למטופלים המעוניינים בשינוי תזונתי.

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2016.1138447

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה