מממצאים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism עולה כי בשמנים מבוגרים עם ליקוי קוגניטיבי קל, ירידה מכוונת במשקל מלווה בשיפור זיכרון, תפקוד ניהולי ושפה. חלק גדול מהשיפורים הללו בתפקוד הקוגניטיבי בולטים יותר בצעירים ובאלו עם גנוטיפ APOE4.
מטרת המחקר הייתה לבחון את ההשפעה של ירידה מכוונת במשקל בקשישים שמנים עם ליקוי קוגניטיבי קל, תוך התייחסות לגיל, גנוטיפ APOE (Apolipoprotein E), פעילות גופנית, סמנים ביוכימיים ודיאטה.
מדובר במחקר פרוספקטיבי, מבוקר, חד-מרכזי, שכלל 80 משתתפים שמנים עם ליקוי קוגניטיבי קל, בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של 68.1 שנים, מדד מסת גוף ממוצע של 35.5 ק”ג למטר בריבוע). מבין המשתתפים, 83.7% היו נשים, 26.3% היו נשאי APOE4.
המשתתפים חולקו באקראי לטיפול קונבנציונאלי בלבד (40 משתתפים) או לטיפול קונבנציונאלים עם ייעוץ תזונתי (40 משתתפים), במפגשים קבוצתיים שנועדו לעודד ירידה במשקל דרך הגבלה קלורית במשך 12 חודשים.
התוצא העיקרי כלל את הנתונים הקליניים, הרכב הגוף ובדיקות נוירו-פסיכולוגיות. מדדים נוספים כללו סמנים בדם, גנוטיפ APOE, יכולת גופנית והרכב תזונה.
75 משתתפים השלימו את המעקב. מדד מסת הגוף ירד בממוצע ב-1.7 ק”ג למטר בריבוע (p=0.021), עם שיפור במרבית המבחנים הקוגניטיביים, ללא הבדל בין הקבוצות. מניתוח הנתונים עלה קשר בין הירידה במדד מסת הגוף ובין שיפור בזיכרון המילולי, שטף דיבור, תפקוד ניהולי ותפקוד קוגניטיבי גלובאלי, לאחר תקנון לרמת השכלה, מגדר, פעילות גופנית ומבחנים בסיסיים: הקשר היה הבולט ביותר בקשישים צעירים (עבור זיכרון ושטף דיבור) ונשאי APOE4 (עבור תפקוד ניהולי). שינויים ב-HOMA-IR, CRP, לפטין וצריכת אנרגיה, פחמימות ושומנים, לוו בשיפור במבחנים הקוגניטיביים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ירידה מכוונת במשקל הגוף מלווה בשיפור קוגניטיבי במבוגרים עם ליקוי קוגניטיבי קל.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!