יין אדום ולבן משפרים סמני סיכון למחלות לב בחולי סוכרת (Ann Internal Med)

כוס יין עם ארוחת הערב עשויה להביא לשיפור פרופיל השומנים והאיזון הגליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר ישראלי חדש בשם CASCADE (Cardiovascular Diabetes and Ehtanol Trial), בראשות ד”ר איריס שי מאוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע. הממצאים פורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.

מדגם המחקר כלל 224 משתתפים משני מרכזים בישראל עם סוכרת מאוזנת, כאשר בתחילת המחקר רובם נמנעו מצריכת אלכוהול. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את ההשפעות ארוכות הטווח ואת הבטיחות של צריכת אלכוהול בחולי סוכרת, לצד הערכת ההשפעה של סוג היין. מרבית המשתתפים במחקר נמנעו לרוב מצריכת אלכוהול בעת גיוסם למחקר, בנובמבר 2009, והם חולקו באקראי לצריכת 150 מ”ג של יין אדום (73 משתתפים), יין לבן (68 משתתפים) או מים מינראלים (83 משתתפים) כל לילה, למשך שנתיים.

החוקרים עקבו בהדיקות אחר ההיענות לצריכת אלכוהול, כאשר המשתתפים החזירו את בקבוקי היין הריקים וקיבלו אספקה חדשה. מטופלים שצרכו למעלה ממשקה אלכוהולי אחד בשבוע בתחילת המחקר הוצאו מהמחקר, כמו גם מטופלים עם היסטוריה אישית או משפחתית של אוטם שריר הלב, אירוע מוחי או התמכרות.

כל המשתתפים השלימו סדרת בדיקות, כולל ניטור רציף של השינויים בלחץ הדם, קצב הלב ורמות הסוכר בדם, כמו גן בדיקות דינאמיות להערכת טרש עורקים ושומן באמצעות בדיקות אולטרה-סאונד ו-MRI. עוד הושלם ניתוח גנטי של אנזים ADH (Alcohol Dehydrogenase).

מהנתונים עולה כי בחולים שצרכו יין אדום בכמות של 150 מ”ל ליום עם דיאטה ים תיכונית תועדו רמות HDL ו-apolipoprotein(a)1 שהיו גבוהות משמעותית לאחר שנתיים, בהשוואה לאלו ששתו כמות מקבילה של מים מינראלים עם תזונה נכונה (התוצאים העיקריים). בנונסף, בקבוצת המשתתפים שחולקו באקראי לצריכת יין לבן תועדה ירידה משמעותית ברמות סוכר בדם בצום, בהשוואה לקבוצת הביקורת. בשתי קבוצות המשתתפים ששתו יין תועד גם שיפור משמעותי ברמות טריגליצרידים.

בשלב זה, הממצאים מעידים על השפעה מועילה מתונה להתחלת צריכת יין בכמות מתונה, ובפרט יין אדום. עם זאת, אל מול התועלת הנ”ל יש לקחת בחשבון את הסיכונים האפשריים. מאזן סיכון/תועלת של צריכת אלכוהול מתונה בחולי סוכרת שנוי במחלוקת והחוקרים מוסיפים כי במידה וליין יש תועלת כלשהי, אזי עדיין אין מענה לשאלה איזה סוג יין עדיף.

Ann Internal Med 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה