מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש מאי בכתב העת Diabetologia, עולה כי הקפדה על שתי ארוחות גדולות ביום, הכוללות ארוחת בוקר וארוחת צהריים, עשויה להיות הגישה הטובה ביותר לשיפור איזון רמות הסוכר בדם ומשקל הגוף בחולים עם סוכרת מסוג 2.
החוקרים כותבים כי הממצאים מצביעים על מגמה הפוכה מהסברה הרווחת, לפיה עדיף לאכול ארוחות קטנות ותכופות, כאשר המלצה נפוצה בחולים עם סוכרת מסוג 2 הייתה לאכול 5-6 ארוחות קטנות במהלך היום. מהנתונים עולה כי לפחות במדינות מערביות, חטיפים אינם בריאים, הם עתירי סוכר ושומן ולכן משטר אכילה תדירה לא הביא לאיזון טוב יותר.
מדגם המחקר כלל 29 גברים ו-25 נשים שקיבלו טיפול בתרופות פומיות לסוכרת מסוג 2, בגילאי 30-70 שנים, עם מדד מסת גוף בין 27-50 ק”ג למטר בריבוע וערכי HbA1c בטווח 6-11.8%. המשתתפים התבקשו לעקוב אחר אחד משני משטרי דיאטה עם הגבלה קלורית, כל אחד מהם כלל 500 קלוריות פחות מהכמות היומית המומלצת; בממוצע, המשתתפים צרכו 1,700 קלוריות בכל יום.
קבוצה אחת של 27 חולים החלה במשטר הדיאטה הראשון, שכלל שש ארוחות קטנות ביום, לאורך 12 שבועות, בעוד שיתר 27 החולים אכלו שתי ארוחות גדולות בכל יום, ארוחת בוקר וארוחת צהריים, בכל יום, למשך 12 שבועות. לאחר מכן, החולים חצו לקבוצת ההתערבות השנייה. הדיאטה בשתי הקבוצות כללה אותה תכולה של קלוריות וחומרי תזונה.
ירידה במשקל הייתה משמעותית יותר עם דיאטה המבוססת על שתי ארוחות גדולות בכל יום, עם ירידה של 1.4 ק”ג נוספים, בממוצע, בהשוואה לאלו שאכלו שש ארוחות קטנות בכל יום (3.7- ק”ג לעומת 2.3- ק”ג, p<0.001).
תכולת השומן כבד ירדה בתגובה לשני משטרי התזונה, אך בצורה בולטת יותר באלו שאכלו שתי ארוחות גדולות בכל יום (0.04%-), בהשוואה לאלו שאכלו ארוחות קטנות ותכופות (0.03%-, p=0.009).
רמות הסוכר בדם בצום ורמות C-Peptide ירדו בשתי הקבוצות, אך שוב, הירידה הייתה גדולה יותר עם דיאטה המבוססת על שתי ארוחות גדולות בכל יום.
מהתוצאות עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 תחת דיאטה עם הגבלת צריכת קלוריות, משטר המבוסס על שתי ארוחות גדולות ביום עשוי להביא לתועלת גדולה יותר, בהשוואה לשש ארוחות קטנות במהלך היום.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!