הערכת האפשרות לנבא התנהגות אובדנית באמצעות סמנים בדם (Lancet Psychiatry)

דיכאון אישה צעירה

האפשרות לנבא התנהגות אובדנית מתקרבת יותר ויותר למרפאה, כאשר מחקרים עם בדיקות הדמיה ומחקרים גנטיים התחילו לזהות קורלציה בין תפקוד ומבנה המוח ובין התנהגות אובדנית, העשויה לסייע לזהות את החולים בסיכון הגבוה ביותר, כך עולה מסקירת ספרות מקיפה.

החוקרים כותבים כי עדיין לא ידוע מדוע חלק מהמטופלים נוטלים את חייהם כאשר נתקלים בנסיבות חיים קשות, בעוד שאחרים החווים בעיות דומות אינם חושבים כלל על מעשה אובדני.

אירועי דחק במהלך החיים והפרעות פסיכיאטריות מהווים גורמי סיכון למעשים אובדניים, אך קיימים מרכיבים אחרים התורמים לסיכון לאובדנות, מאחר ומרבית החולים עם הפרעות פסיכיאטריות לעולם לא יציגו התנהגות אובדנית.

מחקרים אורכיים מצאו כי מצבים מסוימים במהלך תקופת הילדות, דוגמת התעללות מינית וגופנית, הינם אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר למעשים אובדניים.

שינויים אפי-גנטיים במאפיינים הביוכימיים האחראיים לבקרת מצב הרוח ותהליכי קבלת החלטות עשויים לסייע בהבנת הקשר בין חשיפות במהלך תקופת הילדות ובין התגובה לגורמי דחק בשלב מאוחר יותר במהלך החיים. לדוגמא, אחת ההשפעות של מנגנונים אפיגנטיים לאחר התעללות מינית בילדות הינה תכנות מחדש של המוח בתגובה לאירועי דחק.

למעשה, יש עדויות לפיהן הורמוני דחק עשויים להרוג תאי מוח סרטונרגיים. גורמים גנטיים וחשיפות שונות בגיל צעיר עשויים להביא לעליה בסיכון לאובדנות עקב השפעות על פעילות המוח ותגובות כימיות המעורבות בתגובה לאירועי דחק מסוימים.

החוקרים מציעים כי גישה אפשרית לזיהוי סמנים בדם המנבאים התנהגות אובדנית עשויה לכלול שילוב של סמנים גנטיים לסיכון מוגבר ובדיקות הדמיה של מערכת העצבים, המזהה שילוב של נטייה מוגברת לאובדנות, עקב שינויים במעגלים החשמליים ובתהליכים כימיים במוח. לדבריהם, אובדנות לעולם אינה תוצאה של גורם אחד.

עם זאת, מאחר ושליש מאלו שהולכים לעולמם עקב מעשה אובדני מתים במהלך הניסיון הראשון, המטרה של מניעה היא לזהות את החולים עוד בטרם נקטו במעשה זה. סמנים גנטיים ובדיקות הדמיה של מערכת העצבים עשויות לזהות חולים בסיכון גבוה למעשה אובדני ולסייע לזהות התערבויות מותאמות אישית למניעת התנהגות אובדנית.

לדברי מומחים בתחום, עשרות שנים של מחקר בתחום הנוירו-ביולוגיה של התנהגות אובדנית הובילו לקונספט חדש, בעיקר הדבר אמור למודל דחק-נטייה לאובדנות. מדובר בצעד חשוב, ובמאמר הסקירה מסכמים הכותבים את העדויות העדכניות ביותר. עם זאת, הם מזהירים כי נותרו אתגרים רבים להם יש לתת מענה בטרם ניתן יהיה ליישם בקליניקה את המידע שנאסף בנושא.

Lancet Psychiatry. Published online May 2, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה