עליה בהיקף העישון מלווה בירידה באיכות החיים (מתוך כנס ה-ASAM)

עישון סיגריות, גם לתקופות קצרות, מלווה באיכות חיים נמוכה משמעותית, כך עולה מתוצאות סקירה חדשה של 54 מחקרים להערכת איכות חיים בהקשר של עישון, שהוצגו במהלך הכנס השנתי ה-54 מטעם ASAM (American Society of Addiction Medicine).

מהסקירה עולה כי עישון גם לפרק זמן קצר מלווה בתפקוד גופני, נפשי וחברתי נמוכים יותר, עם עליה בשיעורי דיכאון. חשוב מאוד להעביר את המסר לרופאים ולמעשנים, במטרה לסייע להם להפסיק לעשן.

החוקרים מסבירים כי איכות חיים הפכה למדד חשוב של התוצאות בכל ההתמחויות ברפואה, הן בתנאי מחקר והן בקליניקה, אך לא נערכה סקירה מקיפה של מחקרים להערכת איכות חיים במעשנים. לאור זאת, הם סקר ו54 מחקרים ממאגרי PubMed, Medline, PsychINFO ו-Cochrane Database of Systematic Reviews עד 2013.

כל המחקרים כללו מדדי איכות חיים במעשנים והתבססו על המדדים הבאים להגדרת איכות חיים: מדד SF-36 (Short Form 36 Health Survey), WHO-QoL (World Health Organization Quality of Life Scale), SCQoL (Smoking Cessation Quality of Life Questionnaire) ו-CCQ (Clinical COPD Questionnaire).

מהסקירה עולה קשר בין מדדי איכות חיים נמוכים ודיכאון ובין סיכוי גבוה יותר להתחלת עישון וסיכוי נמוך יותר להפסקת עישון מוצלחת. עוד עולה מהנתונים כי במתבגרים שעישנו היו יותר ימים בהם לא היו בריאים גופנית ונפשית ויותר ימים בהם הפעילות שלהם הייתה מוגבלת, בהשוואה למתבגרים שלא עישנו. מדדי איכות חיים נמוכים נקשרו עם סיכוי גבוה יותר לעישון בגברים ובנשים. בנוסף, מדדי איכות חיים היו נמוכים יותר באלו שהחלו לעשן, כפי שבא לידי ביטוי במדדי בריאות נפשית, הערכת הבריאות, חיוניות ותפקודי חברתי, בהשוואה ללא-מעשנים. הבדלים אלו היו בולטים יותר בנשים, למעט תפקוד גופני.

מהסקירה עולה עוד כי ככל שהמשתתפים עישנו יותר, כך איכות החיים שלהם הייתה גרועה יותר. הממצאים היו נכונים גם למטפלים ואחרים שהיו בסביבת מעשנים למשך תקופות זמן ארוכות, ככל הנראה בשל עישון פאסיבי.

חלק מהמחקרים בסקירה מצאו כי במעשנים מדדי פעילות גופנית היו נמוכים יותר, וכי התפקוד החברתי הושפע לרעה מעישון.

אחד המחקרים מצא כי במעשנים כבדים המדדים להערכת הבריאות הנפשית היו מתחת לאחוזון 36 מהמבוגרים בארצות הברית. מחקר פרוספקטיבי אחר מצא כי הקשר השלילי בין עישון ובין איכות החיים מלווה בתוצאות קליניות גרועות, כולל עליה בתחלואה ותמותה.

החוקרים מוסיפים כי כאשר מבוגרים מפסיקים לעשן חל שיפור עקבי ומשמעותי בבריאות הכללית שלהם, כמו גם באיכות החיים הכוללת. תחומים ספציפיים בהם חל שיפור באלו שהפסיקו לעשן כוללים תפקוד גופני, כאב, תפישת בריאות כללית, חיוניות, תפקוד חברתי, בקרה עצמית ובריאות נפשית.

מתוך כנס ה-ASAM

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה