הערכת התועלת של Aripiprazole לבדו או כחלק מטיפול משולב במאניה חדה (The Cochrane Library)

Aripiprazole הינו טיפול יעיל למאניה בחולים מבוגרים, מתבגרים וילדים, אם כי הטיפול מלווה בהפרעות במערכת העיכול, כך עולה מתוצאות סקירה חדשה של הספרות הרפואית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעה דו-קוטבית מתאפיינת באירועים של מצב רוח מרומם או אי-שקט (אירועי מאניה או היפומאניה) ואירועים של מצב רוח ירוד ואובדן אנרגיה (אירועי דיכאון). Aripiprazole הינו תכשיר אנטי-פסיכוטי אטיפי, המשמש לטיפול במאניה הן כטיפול בודד והן כחלק מטיפול משולב עם תכשירים אחרים.

במסגרת הסקירה הנוכחית ביקשו החוקרים להעריך את הבטיחות והסבילות של Aripiprazole לבדו או בשילוב עם טיפולים אחרים למאניה, בהשוואה לפלסבו וטיפולים תרופתיים אחרים, להקלה על תסמינים חדים של מאניה או אירועים מעורבים. כמו כן, החוקרים ביקשו לבחון את קבלת הטיפול, וכן את תופעות הלוואי ושיעורי התמותה הכוללים בחולים המטופלים בתרופה זו.

לשם כך, נערכה סקירה של מאגרי CCDANCTR (Cochrane Depression, Anxiety and Neurosis Group’s Specialized Register) בכל השנים עד יולי 2013, והחוקרים אספו מחקרים אקראיים שערכו השוואה בין Aripiprazole ופלסבו או תרופות אחרות לטיפול במאניה חדה או אירועים מעורבים.

הסקירה כללה עשרה מחקרים (3,340 משתתפים), כאשר שבעה מחקרים ערכו השוואה בין טיפול בודד ב- Aripiprazole בהשוואה לפלסבו (2,239 משתתפים); שני מחקרים כללו קבוצת השוואה שלישית (מחקר אחד כלל השוואה לליתיום והשני כלל השוואה להלופרידול). שני מחקרים השוו בין Aripiprazole כתוספת לטיפול ב-Valproate או ליתיום בהשוואה לפלסבו כטיפול נוסף (754 משתתפים) ומחקר אחד השווה בין Aripiprazole והלופרידול (347 משתתפים). הסיכון הכולל להטיה לא היה ברור. ייתכן כי שיעורי פרישה גבוהים ממרבית המחקרים (למעלה מ-20% בכל התערבות בשמונה מהמחקרים) השפיעו על התועלת היחסית.

מהעדויות עלה כי Aripiprazole יעיל יותר מפלסבו בהקלה על תסמיני מאניה במבוגרים וילדים/מתבגרים לאחר שלושה וארבעה שבועות, אך לא לאחר שישה שבועות. החוקרים בחנו את הטיפול ב- Aripiprazole אל מול תרופות אחרות בשלושה מחקרים במבוגרים ליתיום שימש במחקר אחד והלופרידול בשני מחקרים. לא זוהו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין Aripiprazole ובין טיפולים תרופתיים אחרים בהקלה על תסמיני מאניה לאחר שלושה שבועות, או בכל נקודת זמן אחרת, כולל לאחר 12 שבועות.

בהשוואה לפלסבו, Aripiprazole לווה בשיעור גבוה יותר של הפרעות תנועה, עם שיעור גבוה יותר של חולים שנדרשו לטיפול בתרופות אנטי-כולינרגיות (יחסי סיכון של 3.28). Aripiprazole הוביל גם לשיעור גבוה יותר של הפרעות המערבות את מערכת העיכול (בחילות ועצירות), ולירידה בערכי פרולקטין אל מתחת לגבול התחתון של הנורמה בילדים/מתבגרים.

החוקרים זיהו הטרוגניות משמעותית במטה-אנליזה של הפרעות תנועה על-רקע טיפול ב- Aripiprazole וטיפולים אחרים, וההבדל נבע ככל הנראה מפרופיל תופעות לוואי שונה של ליתיום והלופרידול. לאחר שלושה שבועות, לא ניתן היה להשלים את מטה האנליזה בשל מחסור בנתונים, עם זאת, לאחר 12 שבועות, הלופרידול הוביל להפרעות תנועה בשכיחות גבוהה יותר משמעותית, בהשוואה ל- Aripiprazole. לאחר 12 שבועות לא תועדו הבדלים בין Aripiprazole וליתיום, למעט במונחים של אקתיזיה לפי דיווח חולים (יחס סיכון של 2.97).

החוקרים כותבים כי למרות שממצאי הסקירה מעידים כי Aripiprazole הינו טיפול יעיל למאניה, אין מחקרים רבים להשוואת הטיפול אל מול הלופרידול או ליתיום, ולכן מקומו המדויק של Aripiprazole אינו ברור.

The Cochrane Library

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Vonoprazan כטבליות במינון 10 מ”ג להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-וושט (Gastroesophageal Reflux Disease) שאינו-ארוזיבי במבוגרים. המומחים מסבירים כי מדובר בהתוויה השלישית למתן חסם החומצה, אשר מאושר כבר לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית בכל הדרגות ולהכחדת זיהום הליקובקטר פילורי בשילוב עם טיפול אנטיביוטי. האישור […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

  • היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammopharamcology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן Adalimumab (יומירה) והן Infliximab (רמסימה) הדגימו פרופיל בטיחות חיובי ויעילות משמעותית עם עדות לתגובה מעבדתית בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Infliximab ו-Adalimumab משמשים לעיתים קרובות לטיפול בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה