העליה בשימוש בתרופות ממריצות בילדים אינה נובעת רקע מהפרעת קשב ריכוז והיפראקטיביות (J Child Adolesc Psychopharmacol)

השימוש בתרופות ממריצות בילדים ומתבגרים עלתה בהיקף של פי חמש במהלך העשור האחרון, אך העליה אינה נובעת רק מהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD או Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder), כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ספטמבר של כתב העת Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology.

מחקר פרוספקטיבי מדנמרק מצא כי חלה עליה בתרופות ממריצות לטיפול בתסמינים של הפרעות נוירו-פסיכיאטריות אחרות, בעיקר הפרעות מהספקטרום של אוטיזם. לדברי החוקרים, בעשור האחרון נרשמה עליה ברורה ופרוגרסיבית בשיעורי המרשמים לתרופות המשמשות בד”כ לטיפול ב-ADHD בילדים ומתבגרים בדנמרק.

במחקר הפרוספקטיבי הראשון והגדול ביותר מסוגו לכימות השינוי בתרופות המשמשות לטיפול בהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות לאורך הזמן, החוקרים בחנו את הנתונים ממאגר ארצי להערכת המגמות במהלך עשר שנים של מתן מרשמים לטיפול בתרופות המשמשות ל-ADHD בילדים ומתבגרים עם ADHD, הפרעות מהספקטרום של אוטיזם והפרעות פסיכיאטריות אחרות.

מערכת Danish Civil Registration System נועדה לזהות מדם של כל הילדים והמתבגרים שנולדו בדנמרק בין 1990-2001, וכן את הוריהם. מדגם הלידה כלל כ-852,000 משתתפים שהיו במעקב מהלידה עד לתמותה או עד 31 בדצמבר, 2010.

החוקרים זיהו את כל הילדים עם אבחנה פסיכיאטרית מכל סוג במהלך עשר שנות המחקר. הם גם בחנו את הנתונים אודות מרשמים במהלך החיים לטיפול ב-Methylphenidate, Dexamphetamine ו-Atomoxetine.

על-בסיס נתונים אלו, הם זיהו שלוש קבוצות חולים נפרדות אלו עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (11,553 משתתפים), אלו עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (9,698 משתתפים) וחולים עם הפרעות פסיכיאטריות אחרות (48,468 משתתפים).

מהנתונים עולה כי 16% מהילדים והמתבגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, 61% מאלו עם ADHD ו-3% מאלו עם הפרעות פסיכיאטרית אחרות טופלו בתרופה אחת ל-ADHD, או יותר, וכי חלה עליה משמעותית בכל הקבוצות.

יתרה מזאת, החוקרים מדווחים כי בין השנים 2003-2010 חלה עליה משמעותית בשיעור המרשמים לטיפול בתרופות אלו בכל שלוש הקבוצות.

במהלך תקופה זו, בצעירים בגילאי 6-13 שנים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, ADHD והפרעות פסיכיאטריות אחרות נרשמה עליה של פי 4.7, פי 6.3 ופי 5.5, בהתאמה, בשיעור המרשמים לטיפול בתרופות המשמשות להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות.

החוקרים כותבים כי ממצאים אלו מדגישים את הצורך במחקרים נוספים להערכת הבטיחות והתועלת ארוכת הטווח של תרופות ממריצות בילדים ומתבגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם.

J Child Adolesc Psychopharmacol. Published online September 9, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה