חומצות שומן אומגה-שלוש והסיכון לדלקת מפרקים שגרונית (Ann Rheum Dis)

בנשים המקפידות על דיאטה עתירה בחומצות שומן אומגה-שלוש שמקורן בדגים תועד סיכון נמוך יותר להתפתחות דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), בהשוואה לאלו שלא צרכו דגים בכמות רבה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases.

החוקרים ערכו סקר בקרב נשים שבדיות להערכת הרגלי התזונה במהלך תקופה של למעלה משבע שנים, ומצאו כי צריכה ממושכת של למעלה ממנת דגים שמנים אחת בשבוע, לוותה בסיכון נמוך יותר לדלקת מפרקים שגרונית.

זהו המחקר הראשון שייחס את ההשפעה המגנה של דגים שמנים כנגד דלקת מפרקים שגרונית לתכולת חומצות שומן אומגה-שלוש.

במסגרת המחקר עקבו החוקרים אחר למעלה מ-32,000 נשים שנולדו בין 1914-1948, ולקחו חלק במדגם Swedish Mammography Cohort. הם אספו מידע משאלוני תזונה שנשלחו לנשים בשנים 1987 ו-1997. מאגרים ארציים שימשו לזיהוי מקרים חדשים של דלקת מפרקים שגרונית בין השנים 2003-2010.

החוקרים סיווגו את הנשים לחמש קבוצות על-בסיס צריכת חומצות שומן אומגה-שלוש שמקורן בדגים, במינון שנע בין 0.21 גרם ומטה ביום ועד לחצי גרם ביום, או יותר.

צריכת חומצות שומן אומגה-שלוש בהיקף של 0.21 גרם ליום מקבילה למנה אחת בשבוע של סלמון ודגים שמנים אחרים, או ארבע מנות בשבוע של דגים רזים.

במהלך המעקב, 205 נשים פיתחו דלקת מפרקים שגרונית,. צריכה ממושכת של כל דג, לפחות פעם בשבוע, בהשוואה לצריכה של פחות ממנה אחת בשבוע, נקשרה עם סיכון נמוך ב-29% לדלקת מפרקים שגרונית, למרות שהממצא לא היה מובהק סטטיסטית.

בנשים שדיווחו כי אכלו למעלה מ-0.21 גרם ביום הן בשנת 1987 והן בשנת 1997 נרשם סיכון נמוך ב-52% להתפתחות דלקת מפרקים שגרונית, בהשוואה לאלו שצרכו את הכמות הקטנה ביותר של חומצות שומן אומגה-שלוש.

החוקרים זיהו השפעת סף, לפיה צריכת כמות גדולה יותר של חומצות שומן אומגה-שלוש אינה תמיד טובה יותר. עם צריכה של מעל 0.35 גרם ליום נראה היה כי התועלת פחתה.

התוצאות עולות בקנה אחד עם מחקרים אחרים שהדגימו השפעת סף, ועם המלצות בארצות הברית, התומכות בצריכת לפחות שתי מנות דגים בשבוע.

החוקרים מסכמים וכותבים כי צריכה מתונה של דגים מספיקה בכדי להביא להפחתת הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית.

Ann Rheum Dis 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה