עדויות נוספות להשפעה של תרופות אנטי-אפילפטיות על ההתפתחות הנוירולוגית (Epilepsia)

חשיפה לתרופות אנטי-אפילפטיות דוגמת Valproate, Lamotrigine או Carbamazepine במהלך החיים התוך-רחמיים מלווה בהשפעה שלילית על הכישורים המוטוריים, תפקודי שפה ואינטראקציה חברתית לאחר 18 ו-36 חודשים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Epilepsia.

לתוצאות חשיבות רבה לאור העובדה ש-0.5% מכלל הנשים ההרות נוטלות תרופות אנטי-אפילפטיות, וכי תרופות אלו משמשות יותר ויותר לטיפול במצבים מעבר לאפילפסיה, כולל מיגרנה, כאב והפרעות פסיכיאטריות.

במסגרת המחקר, נשים הרות עם אפילפסיה הוזמנו לקחת חלק במחקר מבוסס-אוכלוסיה בשם Norwegian Mother and Child Cohort Study. הן השלימו סדרת שאלונים, הראשון התמקד בהיסטוריה הרפואית לפני ההיריון, טיפול תרופתי, תעסוקה, הרגלי חיים ובריאות נפשית.

האימהות דיווחו על ההתפתחות של הילדים לאחר 18 ו-36 חודשים באמצעות מדדים מתוקנים, שבחנו את אבני הדרך העיקריות של הילד. מבין הכלים שהיו בשימוש נכלל שאלון Ages and Stages Questionnaire להערכת הכישורים המוטוריים בגילאי 18 ו-36 חודשים וכישורי תקשורת בגילאי 36 חודשים. החוקרים נעזרו במספר כלי סקירה לזיהוי תכונות אוטיסטיות, כמו גם תסמינים של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות והתנהגות אגרסיבית.

רשומות רפואיות אישרו אבחנה של אפילפסיה וטיפול בתרופות אנטי-אפילפטיות במהלך ההיריון.

קבוצת חולי אפילפסיה כללה 726 ילדים ואימהות ו-653 ילדים ואבות עם אפילפסיה. קבוצת הייחוס כללה 107,597 ילדים להורים שלא סבלו מאפילפסיה.

חשיפה לתרופות אנטי-אפילפטיות במהלך ההיריון תועדה ב-333 ילדים, 31% מהם נחשפו ל-Lamotrigine, 21% נחשפו ל-Carbamazepine ו-12% ל-Valproate. פוליתרפיה תועדה ב-19% מהילדים. כ-37% מהאבות עם אפילפסיה נטלו תרופות אנטי-אפילפטיות בתוך שישה חודשים מההפריה.

אימהות שנחשפו לתרופות אנטי-אפילפטיות במהלך ההיריון דיווחו על הפניות נפוצות יותר למומחים בשל עיכוב בהתפתחות מוטורית. הם גם דיווחו על עיכוב בהתפתחות השפה ותכונות אוטיסטיות בילדיהם.

לא תועדו עליה בשיעור ההפניות בקבוצת המקרים בהם אימהות עם אפילפסיה לא נטלו תרופות אנטי-אפילפטיות במהלך ההיריון או במקרים בהם האבות אובחנו עם אפילפסיה.

בילדים שנחשפו לעיתים קרובות יותר תועדה שכיחות גבוהה יותר של ציונים מחוץ לטווח התקין בהערכת הכישורים המוטורים, תכונות אוטיסטיות, כישורים חברתיים אישיים וכישורי שפה. כ-70% סבלו מליקוי בתחום התפתחותי יחיד בכל נקודת הערכה, למעט פוליתרפיה; 55% מהילדים שנחשפו סבלו מליקוי בלמעלה מתחום אחד.

כל תרופה אנטי-אפילפטית נקשרה עם סיבוכים מסוימים. לדוגמא, Lamotrigine לווה בסיכון גבוה יותר לציונים פחות טובים בהערכת תכונות אוטיסטיות וכישורי שפה לאחר 36 חודשים, Carbamazepine לווה בהפרעה בכישורי מוטוריקה עדינה וכישורים חברתיים אישיים בגילאי 18 חודשים ותסמינים אגרסיביים בגילאי 36 חודשים; ו-Valproate לווה בפגיעה בכישורים מוטורים גסים בגילאי 18 חודשים ובכישורי שפה בגילאי 36 חודשים.

החוקרים כותבים כי לדעתם, יש להניח כי כל התרופות האנטי-אפילפטיות עשויות לפגוע בצורה מסוימת בהתפתחות העובר, אך הסיכון עשוי להשתנות באופן נרחב בין תרופה לתרופה.

לדברי החוקרים, שליטה טובה בפעילות פרכוסים במהלך היריון היא חשובה לאם ולילד, אך נראה כי בנשים עם אפילפסיה ופרכוסים קלים מאוד, או ללא פרכוסים למשך תקופה מסוימת, ניתן לשקול בשיתוף עם הרופא, תקופת ניסיון ללא טיפול תרופתי לפני ההפריה. הפחתת מינון התרופה, או שינוי לתרופה פחות טרטוגנית לפני ההיריון עשויה לצמצם את הסיכון לעובר.

ילדים לאבות לא היו בסיכון למומים מולדים מבניים ובד”כ זכו לציונים בטווח התקין במדדי התפתחות.

Epilepsia. Published online July 19, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pain and Therapy מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Rimegepant (נורטק) מהווה טיפול בטוח ונסבל היטב במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל אלו בסיכון בינוני-עד-גבוה למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמי סיכון קרדיווסקולאריים עלולים להגביל את אפשרויות הטיפול כנגד מיגרנה. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה