האם יש מקום לטיפול מונע בעירויי טסיות בממאירויות המטולוגיות? (N Engl J Med)

מתן מונע של עירויי טסיות הביא להפחתת שיעור הדימומים בעלי משמעות קלינית בחולים עם ממאירויות המטולוגיות, כך עולה מתוצאות מחקר TOPPS (Trial of Prophylactic Platelets), שפורסמו במהדורת 9 במאי של כתב העת New England Journal of Medicine.

החוקרים מדווחים כי שיעור החולים עם אירועי דמם בדרגה 2, 3 או 4 לפי דירוג ארגון הבריאות העולמי ירד ב-7% בקבוצת ההתערבות (טיפול מונע בעירויי טסיות), בהשוואה לקבוצת הביקורת.

מנתונים מדו”ח US National Blood Collection and Utilization Survey Report עולה כי בשנת 2008 ניתנו בארצות הברית מעט יותר משני מיליון עירויי טסיות. בעלות ממוצעת של כ-1,000 דולרים לכל עירוי טסיות, החוקרים חישבו כי מדובר בהוצאה של למעלה מ-1.3 מיליארד דולרים על טיפול מונע בעירויי טסיות בשנת 2008, עם זאת, חסרים נתונים אודות התועלת הקלינית של גישה זו.

במחקר TOPPS נכללו 600 חולים עם ממאירויות המטולוגיות (301 בקבוצת הביקורת ו-299 בקבוצת ההתערבות) מ-14 מרכזים בבריטניה ואוסטרליה. החולים סבלו מ-AML, לימפומה, מייאלומה או CML וחולקו באקראי כאשר ספירת הטסיות בבוקר הייתה נמוכה מ-10 x109 טסיות לליטר.

דימומים בדרגה 2, 3 או 4 תועדו ב-151 מבין 300 חולים בקבוצת הביקורת, בהשוואה ל-128 מקרים בקבוצת ההתערבות (50% לעומת 43%; הבדל מתוקן של 8.4 נקודות אחוז).

למרות התועלת הברורה לטיפול מונע, החוקרים מוטרדים מהשיעור הגבוה של דימומים בחולים שלא קיבלו טיפול מונע.

מרבית הדימומים היו בדרגה 2 (מתונה) ותועדו יותר דימומים בדרגה 3 או 4 , שהם חמורים ועשויים להיות מסכני חיים, בקבוצת הביקורת, בהשוואה לקבוצת ההתערבות (2% לעומת 1%).

בממוצע, מספר הימים עם דימומים היה גבוה יותר בקבוצת הביקורת, בהשוואה לקבוצת ההתערבות (1.7 לעומת 1.2, p=0.004) ומשך הזמן עד לדימום ראשון היה קצר יותר (19.5 לעומת 17.2 ימים).

כצפוי, שיעור עירויי טסיות היה נמוך משמעותית  בקבוצת הביקורת.

בניתוח לפי תתי-קבוצות זיהו החוקרים שיעור דימומים דומה בשתי קבוצות המחקר בחולים שעברו השתלת תאי גזע אוטולוגיים ולכן החוקרים פותחים את הדלת לתת-קבוצה זו, בה ייתכן כי יש מקום לטיפול מונע בעירויי טסיות.

בחולים אלו, שיעור אירועי הדמם היה דומה בשתי הקבוצות (כ-45%).

עם זאת, למחקר לא הייתה עוצמה מספקת בכדי לבחון אם הגישה לפיה לא ניתנים עירויי טסיות באופן מניעתי לחולים לאחר השתלה אוטולוגית של תאי גזע היה יעילה ובטוחה והחוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא.

N Engl J Med. 2013; 368:1771-1780

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה