החלפת שומן רווי בתזונה לחומצה לינולאית עם אומגה 6 הייתה קשורה דווקא לעלייה בסיכון הקרדיווסקולרי (BMJ)

מחקר חדש מה-BMJ שבחן את האפקטיביות של החלפת שומן רווי בתזונה עם חומצה לינולאית המכילה אומגה 6 במסגרת מניעה שניונית למניעת מחלות לב או תמותה, מדווח כי לא נצפתה כל תועלת קרדיווסקולרית.

החוקרים האוסטרליים העריכו את הנתונים מתוך מחקר הלב של סידני, שהיה חד סמיות, בקבוצות מקבילות, אקראי ומבוקר שבוצע בין 1966 ל-1973, ומטה אנליזות מעודכנות שכללו נתונים שהיו חסרים במחקר הקודם.

נכללו במחקר 458 גברים בגילים 30-59 לאחר אירוע קורונרי שהופיע לאחרונה. 

המטופלים התבקשו להחליף את השומן הרווי בדיאטה שלהם (שומן מבעלי חיים, מרגרינות,  שומני בצק) עם חומצה לינואלית המכילה אומגה 6 (משמן חריע ומרגרינות המבוססות על שמן חריע).

קבוצת הביקורת התבקשה לצרוך תזונה לא ספציפית. כל האספקטים שאינם קשורים לתזונה תוכננו להיות שווים בשתי הקבוצות.  

יעד המחקר המרכזי היה תמותה מכל סיבה, כשתמותה קרדיווסקולרית, ותמותה ממחלת לב כלילית הוגדרו כיעדי מחקר משניים. שיטת הניתוח הסטטיסטי הייתה לפי כוונה לטפל ואנליזות ההשרדות הישוו את תוצאות התמותה לפי קבוצות.

נמצא כי בקבוצת ההתערבות שכללה 221 גברים, היו במפתיע שיעורי גבוהים של תמותה מאשר בקבוצת הביקורת: שיעור של 17.6% תמותה מכל סיבה לעומת 11.8% עם יחס סיכון של 1.62 ברווח בר סמך של בין 1.00-2.64 , p=0.05 .

תמותה קרדיווסקולרית נמצאה ב-17.2% בקרב קבוצת ההתערבות לעומת 11.0% בקבוצת הביקורת , סיכון יחסי של 1.7 בטווח של בין 1.03-2.8 , P=0.04 .

תמותה ממחלת לב כלילית התרחשה בקרב 16.3% בקבוצת ההתערבות לעומת 10.1% בקבוצת הבקרה, עם רווח בר סמך של בין 1.04-2.92 ו-p=0.04 .

הכללת נתונים אלה במטה אנליזות עדכניות של התערבות עם חומצה לינואלית הראתה מגמה לא מובהקת של עלייה בסיכון למוות ממחלת לב כלילית , עם יחס סיכון של 1.33 ברווח בר סמך של בין 0.99-1.79 ו-p=0.06 . תמותה ממחל לב הייתה עם סיכון יחסי בקבוצת ההתערבות של 1.27 , בטווח בר סמך של 0.98-1.65 ו-p=0.07 .

החוקרים מסכמים כי המלצה להחליף שומנים רוויים בתזונה בשומן לא רווי הוא מרכיב מפתח בכל ההנחיות הבינלאומיות להורדת סיכון למחלת לב כלילית. עם זאת, תועלת קלינית של חומצת השומן הכי לא רוויה, אומגה 6 חומצה לינולאית,  לא הוכחה עדיין. באנליזה זו, החלפה תזונתית של חומצה לינולאית במקום שומן רווי העלתה את הסיכון לתמותה מכל סיבה, מחלת לב כלילית ומחלה קרדיווסקולרית. עדכון מטה-אנליזה של התערבות באמצעות חומצה לינולאית לא מצאה כל עדות לתועלת קרדיווסקולרית. למימצאים אלה, סבורים החוקרים, יש השלכות חשובות להמלצות העולמיות להחלפת תזונה הכוללת שומן רווי עם אומגה 6 בחומצה לינולאית או עם חומצות שומן לא רוויות בכלל.    

BMJ,  Evaluation of Recovered Data From the Sydney Diet Heart Study and

Updated Meta-Analysis

הערת מערכת: אתם מוזמנים לדון במימצאים אלה עם ד”ר סיגל אילת אדר בפורום לאנשי מקצוע בתחום התזונה-רפואה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה