מנהל התרופות והמזון האמריקאי מעדכן את תווית בטיחות הטיפול ב-Fingolimod (מתוך הודעת ה-FDA)

FDA

מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA או Food and Drug Administration) הודיע על השלמת הבירור של מקרה תמותה של חולה עם טרשת נפוצה, זמן קצר לאחר טיפול במנה הראשונה של Fingolimod (גילניה). החקירה כללה סקירה מקיפה של מחקרים קליניים ונתונים לאחר-שיווק אודות מקרי תמותה קרדיווסקולאריים ומקרי תמותה לא-מוסברים אחרים.

מהסוכנות נמסר כי לא הצליחו לקבוע באופן חד משמעי כי התרופה הייתה קשורה לאחד ממקרי התמותה. עם זאת, בעקבות הערכה חוזרת של הנתונים, ב-FDA עדיין קיים חשש בנוגע להשפעות הקרדיווסקולאריות של Fingolimod לאחר המנה הראשונה. מהנתונים עולה כי למרות שההשפעה המקסימאלית להאטת קצב הלב עם התרופה מופיעה לרוב בתוך שש שעות מהמנה הראשונה, בחלק מהחולים, ההשפעה המקסימאלית עשויה להופיע עד 20 שעות לאחר המנה הראשונה.

מסיבה זו קבעה הסוכנות כי כעת ישנה התווית-נגד למתן הטיפול לחולים מסוימים, באופן ספציפי:

          חולים שאובחנו במהלך ששת החודשים האחרונים עם אוטם לבבי, אנגינה לא-יציבה, שבץ מוחי, TIA, אי-ספיקת לב לא-מפוצה שדרשה אשפוז, או אי-ספיקת לב בדרגה III/IV.

          היסטוריה של AV Block מדרגה שלישית או מדרגה שנייה מסוג Mobitz Type II degree , או SSS (Sick Sinus Syndrome), אלא אם לחולה קוצב לב מתפקד.

          מרווח QTc בסיסי של 500 מילי-שניות ומעלה.

          טיפול בתרופות אנטי-אריתמיות מקבוצה Ia או III

מומלץ כי כל החולים המטופלים ב- Fingolimod יהיו תחת ניטור אחר סימני ברדיקרדיה למשך לפחות שש שעות לאחר המנה הראשונה. ה-FDA ממליץ כעת על מדידת דופק ולחץ דם כל שעה בכל החולים המתחילים בטיפול, עם ניטור אק”ג לפני המנה ובתום המעקב; יש להמשיך בניטור עד להיעלמות כל התסמינים. יש להאריך את משך העקב מעבר לשש שעות בחולים בסיכון גבוה יותר.

קבוצות חולים בסיכון גבוה כוללות חולים שפיתחו ברדיקרדיה חמורה לאחר מתן מנה ראשונה; אלו עם מחלות רקע מסוימות בהן ברדיקרדיה אינה נסבלת היטב; חולים המקבלים טיפול בתרופות אחרות המאיטות את קצב הלב או את ההולכה מהפרוזדור לחדר; חולים עם הארכת מקטע QT לפני התחלת טיפול ב- Fingolimod או בכל עת במהלך תקופת הניטור הקרדיווסקולארי; חולים המקבלים תרופות אחרות המאריכות את מקטע QT ועלולות לגרום ל-Torsades de pointes.

באשר למקרה התמותה בעקבות מנה ראשונה של Fingolimod, מהסוכנות נמסר כי לאחר בירור מקיף נקבע כי על בסיס הנתונים הזמינים, לא ניתן לשלול קשר בין המנה הראשונה של התרופה ובין מות החולה, עם זאת, אין עדויות ברורות לפיהן לתרופה היה חלק בתמותה של החולה.

לאחר המקרה, בסוכנות בחנו מחדש את הנתונים הנוגעים להשפעות Fingolimod על קצב הלב ולחץ הדם בעת אישור הטיפול. מהערכת השינויים בקצב הלב באמצעות ניטור הולטר במהלך 24 שעות, עלה כי ההשפעות של Fingolimod על קצב הלב הן בי-פאזיות, עם ירידה ראשונית בתוך שש שעות, וירידה שנייה לאחר כ-12-20 שעות מהמנה.

במטרה לאפשר תגובה הולמת לברדיקרדיה תסמינית חמורה במהלך 6-24 שעות לאחר המנה הראשונה, בסוכנות ממליצים על הארכת תקופת הניטור מעבר לשש שעות בחולים שפיתחו קצב לב מתחת ל-45 פעימות לדקה במהלך שש השעות הראשונות, אלו באלו שקצב הלב שלהם היה הנמוך ביותר שש שעות לאחר מתן הטיפול, שכן תתכן ברדיקרדיה גם מעבר לשש שעות המעקב.

להפחתת הסיכונים הנוגעים לברדיקרדיה או חסם הולכה מהפרוזדור לעליה, הארכת הניטור מומלצת גם בחולים עם מחלות רקע מסוימות, דוגמת הארכת מקטע QT, ובחולים המקבלים טיפול בתרופות אחרות המעטות את קצב הלב או את ההולכה מהפרוזדור לחדר.

לסיום, הסוכנות סקרה את הנתונים לאחר שיווק אודות מקרי תמותה ממקור קרדיווסקולארי או מקור לא-ברור, וקבעה כי בכל מקרה תמותה, כל תרומה של הטיפול ב- Fingolimod לא הייתה ברורה, וכי שיעורי התמותה בחולים עם טרשת נפוצה שטופלו ב- Fingolimod לא היו גבוהים יותר משיעורי התמותה של חולים עם טרשת נפוצה שלא קיבלו את הטיפול האמור.


דובר מטעם חברת נוברטיס התייחס לשינויים אלו ופרסם הודעה לפיה החברה מודעת לעדכון מטעם ה-FDA, והודיעה עליו ב-20 באפריל. העדכון משקף את תוצאות הסקירה עליה דיווח מנהל התרופות והמזון האמריקאי בדצמבר 2011, ודן בעדכון תווית המידע המצורפת לתרופה, כפי שאושרה ב-9 במאי, 2012. בחברת נוברטיס מאמינים כי גילניה מהווה אפשרות טיפול חשוב בחולים רבים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית וכי פרופיל סיכון/תועלת עדיין חיובי בחולים המתאימים לטיפול. בנוסף, הוזכר כי גם בהצהרת ה-FDA נאמר כי הסוכנות מאמינה כי התועלת של הטיפול בגילניה עולה על הסיכונים האפשריים, כאשר השימוש נעשה בהתאם לעדכונים האמורים.


מתוך הודעת ה-FDA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה