השפעת תרופות לגמילה מעישון על פעילות מוחית של המעשנים (מתוך Arch Gen Psychiatry)

מאת ד”ר אולה קראסיק

משני מחקרים חדש אשר פורסמו בגיליון ינואר של כתב העת Archives of General Psychiatry עולה כי תרופות שונות העוזרות בגמילה מעישון פועלות על איזורים דומים במוחם של המעשנים.

כאשר מעשנים התלויים בניקוטין רואים סיגריות או רמזים לסיגריות, מתעוררת פעילות מוחית באיזור הלימבי והאיזור הפרה-פרונטלי (prefrontal ), והם מרגישים השתוקקות לעישון. התרופה Bupropion (זיבן) מורידה השתוקקות זו במעשנים, אך המנגנון בו התרופה עושה זאת אינו ברור לגמרי. תרופה יעילה נוספת, Varenicline (צ’מפיקס) אגוניסט חלקי של הרצפטור הניקוטיני לאצטילכולין משפיעה על מנגנון התגמול הדופמינרגי, מורידה את תסמיני הגמילה, וכן את מורידה את ההנאה מניקוטין בזמן עישון.

המחקר הראשון בא להעריך שינויים בפעילות מוחית איזורית (באמצעות fMRI ) בתגובה לרמזים הקשורים לסיגריות לפני ואחרי טיפול ב-Bupropion בהשוואה לטיפול בפלצבו. המחקר השני בא לבדוק את ההשערה כי Varenicline מטשטש תגובה מוחית לרמזים הקשורים לעישון באיזורים הקשורים לתגמול ventral striatum, medial orbitofrontal cortex ובכך עוזר להוריד את ההשתוקקות העולה כתוצאה מרמזים אלה.

במחקר הראשון השתתפו 30 מתנדבים מעשנים התלויים בניקוטין. מחציתם טופלו ב-Bupropion למשך 8 שבועות ומחציתם טופלו בפלצבו (מחקר כפול סמיות). החוקרים מדדו השתוקקות סובייקטיבית לסיגריות וכן הפעלת איזורים שונים במח כתגובה לצפיה בוידאו הקשור לעישון.

המתנדבים שטופלו ב-Bupropion דווחו על פחות השתוקקות לסיגריות והדגימו הפעלה פחותה של left ventral striatum, right medial orbitofrontal cortex, bilateral anterior cingulated cortex בהשוואה מתחילת הטיפול לסוף הטיפול יחסית למתנדבים שטופלו בפלצבו. בכל המתנדבים נצפתה התאמה בין ירידה סובייקטיבית בהשתוקקות לבין הפעלה מוחית פחותה של bilateral medial orbitofronal, left anterior cingulated cortices .

החוקרים מסכמים וכותבים כי במחקר זה טיפול ב-Bupropion נמצא קשור ליכולת גבוהה יותר להתנגד להשתוקקות לסיגריות, וכן לירידה בהפעלת האיזור הלימבי והאיזור הפרה-פרונטלי בתגובה לרמזים הקשורים לסיגריות. בנוסף, מצאו החוקרים קשר בין ירידה בהשתוקקות ללא קשר לסוג הטיפול לבין ירידה בהפעלת האיזור הפרה-פרונטלי.

במחקר השני השתתפו מעשנים התלויים בניקוטין שלא בזמן גמילה אשר טופלו ב-Varenicline או פלצבו במשך 3 שבועות. החוקרים עקבו אחר הפעלת איזורים מוחיים (באמצעות perfusion fMRI ) בתגובה לרמזים הקשורים לעישון לפני ואחרי הטיפול.

לפני הטיפול חשיפה לרמזים לעישון גרמה לעליה בהשתוקקות לעישון, כמו גם בפעילות המוחית באיזורים posterior cingulate, ventral striatum, medial orbitofrontal cortex . לאחר הטיפול ב-Varenicline הפעילות של ventral striatum, medial orbitofrontal cortex פחתה בתגובה לרמזים לעישון, כמו גם ירדה רמת ההשתוקקות המדווחת. המשתתפים שטופלו בפלצבו הדגימו תמונת פעילות מוחית דומה לזו לפני תחילת הטיפול.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במחקר זה טיפול ב-Varenicline הדגים הפחתה בתגובה לרמזים הקשורים לעישון דרך ירידה במרכזים הקשורים בתגמול במוח medial and lateral orbitofrontal cortex .

אם כן, שתי קבוצות מחקר בשני מקומות שונים בצעו מחקרים דומים עם תוצאות דומות. אמנם ברמה המולקולרית שתי התרופות עובדות באופן שונה, ההשפעה המוחית דומה. מומחים מהתחום העלו השערה של final common pathway לשתי התרופות. כמו כן מדגישים המומחים את החשיבות של הפחתת תחושת ההשתוקקות בתגובה לרמזים הקשורים לעישון, שכן ברב המעשנים רמזים אלה מעוררים את מערכת התגמול במוח.

Arch Gen Psychiatry. January, 2011

מחקר 1 (Bupropion )

מחקר 2 (Varenicline )

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה