האם צריכת דגים מטוגנים מגבירה את הסיכון להיארעות שבץ מוחי? (מתוך Neurology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון דצמבר של ירחון Neurology עולה כי אמריקאים החיים במדינות ה-“Stroke belt” צורכים כמות רבה יותר של דגים מטוגנים בהשוואה לאלו החיים באזורים אחרים בארה”ב, דבר העלול לתרום לשיעור הגבוה של תמותה כתוצאה משבץ מוחי הנצפה באזור.

החוקרים מסבירים כי צריכת דגים פחות בריאים עלולה לתרום לשיעור התמותה הגבוה יותר במדינות ה-Storke belt, ולהבדלים הבין-גזעיים בשיעורי השבץ המוחי. לטענתם, מחקר זה הינו הראשון הבוחן הבדלים גיאוגרפיים בצריכת דגים בין אזור זה ובין יתר מדינות ארצות הברית.

החוקרים מדווחים כי אנשים החיים במדינות ה-Stroke belt, הכוללות את צפון קרולינה, דרום קרולינה, ג’ורג’יה, אלבמה, מיסיסיפי, טנסי, ארקנסו ולואיזיאנה, מצויים בסיכון מוגבר למות כתוצאה משבץ מוחי בהשוואה לאלו החיים באזורים אחרים בארה”ב. לדבריהם, חומצות שומן Omega-3 המצויות בדגים, ובייחוד בדגים שמנים (Oily fish), משנות לטובה את אגרגצית הטסיות, את לחץ הדם, את פרופיל השומנים בדם ואת תפקוד האנדותל וכן עשויות לצמצם את הסיכון לשבץ מוחי איסכמי. עם זאת, כאשר הדג עובר טיגון, הוא מאבד לטענתם את חומצות השומן Omega-3 הטבעיות. יתרה מכך, בארצות הברית מרבית הדגים המוגשים לאחר טיגון הינם מהזנים הרזים אשר מכילים כמויות נמוכות יותר של חומצות שומן Omega-3.

מחקר ה-Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS) הינו מחקר עוקבה לאומי ולונגיטודינלי מבוסס-אוכלוסיה ובו ייצוג-יתר של שחורים ושל נבדקים החיים באזורי ה-Stroke belt. בעוקבה נכללים 30,239 משתתפים בגילאי 45 שנים ומעלה. במחקר הנוכחי נכללו 21,675 מהם. 34% מנבדקים אלו היו שחורים, 56% היו נשים ו-74% סבלו מהשמנת יתר (BMI של 25.0kg/m2 ומעלה), וגילם הממוצע עמד על 64.9 שנים.

החוקרים מציינים כי 44% מהנבדקים היו כאלה המתגוררים במדינות שאינן נכללות ב-Stroke belt, 34% חיים באזור ה-Stroke belt ו-19% חיים באזור ה-“Stroke buckle”, משמע באזור מישור החוף של צפון ודרום קרולינה וג’ורג’יה, הוא האזור בתוך ה-Stroke belt אשר בו השיעורים הגבוהים ביותר של תמותה כתוצאה משבץ מוחי.

החוקרים עשו שימוש בשאלון תזונה על מנת להעריך את מידת צריכתם של צדפים, רכיכות, דגי טונה, דגים מטוגנים ודגים אחרים אשר אינם מוגשים לאחר טיגון.

לדברי החוקרים, על אף שנבדקים שחורים צרכו מספר רב יותר של מנות דגים לשבוע בהשוואה לאלו הלבנים, הרי שמרבית הצריכה העודפת הייתה של דגים מטוגנים. הם מסבירים כי הנבדקים האפרו-אמריקאים הראו סבירות גבוהה פי 3.5 לצרוך שתי מנות של דגים מטוגנים לשבוע ומעלה בהשוואה לאלו הלבנים, וזאת ללא תלות באזור מגוריהם. ככלל, הנבדקים האפרו-אמריקאים צרכו פי 2 דגים מטוגנים מאשר הלבנים בעוקבה זו.

מספר המנות הממוצע של דגים לשבוע היה נמוך יותר בקרב תושבי אזור ה-Stroke belt וה-Stroke buckle בהשוואה לתושבי יתר האזורים, אולם אלו הראשונים אכלו פחות דגים שאינם מטוגנים ויותר דגים מטוגנים, מציינים החוקרים.

החוקרים מזכירים כי ה-American Heart Association (AHA) ממליץ על צריכת שתי מנות דגים ומעלה (ורצוי דגים שמנים) לשבוע עבור אנשים בהם לא ידוע על תחלואה קרדיווסקולארית. באלו עם מחלה קרדיווסקולארית מתועדת, מציע ה-AHA לשקול צריכת תוספים של Eicosapentaenoic acid ושל Docosahexaenoic acid.

במחקר ה-REGARDS, מדווחים החוקרים כי פחות מרבע מכלל הנבדקים (5,022 מתוך 21,675) צרכו שתי מנות של דגים שאינם מטוגנים לשבוע ומעלה.

בהשוואה לתושבי האזורים שאינם ב-Stroke belt, אלו החיים ב-Stroke belt הראו סבירות של 17% פחות לצרוך שתי מנות שבועיות של דגים שאינם מטוגנים ומעלה (OR, 0.83; 95% CI = 0.77-0.90), אולם סבירות גבוהה ב-32% לצרוך שתי מנות שבועיות של דגים מטוגנים ומעלה (OR, 1.32; 95% CI = 1.17-1.50).

בנוסף, מציינים החוקרים כי אנשים החיים ב-Stroke buckle הראו סבירות נמוכה ב-11% לצרוך לפחות שתי מנות שבועיות של דגים שאינם מטוגנים (OR, 0.89; 95% CI = 0.81-0.98) אולם סבירות גבוהה ב-17% לצרוך לפחות שתי מנות שבועיות של דגים מטוגנים (OR, 1.17; 95% CI = 1.00-1.50) בהשוואה לאלו החיים מחוץ לאזור ה-Stroke belt.

החוקרים טוענים כי היקף ההבדלים הגיאוגרפיים והבין-גזעיים שנצפו היה מפתיע. לדבריהם, יתכן והבדלים בהרגלי צריכת הדגים בתזונה, ובייחוד שיטות הבישול השונות כגון טיגון, תורמים לשיעורים הגבוהים יותר של שבץ מוחי המופיעים בקרב אלו החיים באזור ה-Stroke belt ובקרב שחורים.

מאחר והדגים המטוגנים המוגשים לעיתים קרובות הינם בעלי רמות נמוכות יותר של חומצות שומן ה-Omega 3 (Eicosapentaenoic acid ו-Docosahexaenoic acid), אשר הוכחו כמועילות במניעת תחלואה קרדיווסקולארית, עלייה בצריכת דגים שמנים (דוגמת סלמון, הרינג ומקרל), הגבלת צריכת הדגים המטוגנים ו/או נטילת תוספי שמן דגים עשויים אולי לתרום למניעה של שבץ מוחי, הם מציעים. לדבריהם, בעוקבה זו רק 6% מהנבדקים דיווחו כי נוטלים תוספי שמן דגים, ובהם 5% מהנבדקים הלבנים ו-1% בלבד מהנבדקים השחורים.

Neurology 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן חרדה כרונית והן הופעה חדשה של חרדה מלוות בסיכון מוגבר פי שלוש להופעת דמנציה בגיל מבוגר יותר. מדגם המחקר כלל 2,132 משתתפים בגילאי 55-85 שנים (גיל ממוצע של 76 שנים, 53% נשים) שגויסו ממחקר Hunter […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה