הקשר בין השמנה ובין הסיכון לגרורות ותמותה בנשים עם סרטן שד (J Clin Oncol.)

מחקר חדש שפורסם ב-Journal of Clinical Oncology מספק עדות נוספת לכך שהשמנה להשפיע באופן ישיר על התוצאות בנשים עם סרטן שד. בניתוח רטרוספקטיבי מצאו חוקרים מדנמרק כי השמנת-יתר הינה גורם פרוגנוסטי בלתי-תלוי לתמותה והתפתחות גרורות מרוחקות לאחר אבחנת סרטן שד.

בנוסף, טיפול אדג’וונטי היה פחות יעיל, על-בסיס ארוך-טווח, בקרב נשים שמנות עם סרטן שד.

מהתוצאות עולה כי לאחר תקנון למאפייני המחלה, הסיכון להתפתחות גרורות מרוחקות לאחר 10 שנים היה גבוה משמעותית (בשיעור של 46%) בנשים עם ערכי BMI של 30 ק”ג למ”ר. הסיכון לתמותה עקב סרטן שד לאחר 30 שנים היה גם הוא גבוה יותר משמעותית (בשיעור של 38%).

במאמר מערכת שנלווה למחקר כתבו מומחים בתחום כי אין ספק כי קיים קשר בין השמנה ובין סיכון מוגבר לממאירות ותמותה, וכי השמנה עשויה לפגוע בהתקדמות הרבה שחלה במאבק כנגד סרטן שד וממאירויות אחרות. לפיכך, לנתונים עשויות להיות השלכות חשובות על מניעת וטיפול במחלות ממאירות.

הוכח כי ירידה של לפחות 10% במשקל הגוף הביאה לירידה בריכוז של אסטרדיול, לפטין ואינסולין בדם, וירידה במשקל הובילה בנוסף לעליה בריכוז SHBG (Sex-Hormone Binding Globulin) ואדיפונקטין. בנוסף, ירידה במשקל בנשים שמנות הובילה לירידה ברמות ציטוקינים פרו-דלקתיים.

לפיכך, שינויים בתזונה ופעילות גופנית לירידה במשקל הן דרכים למניעת ממאירות, שעשויות לשפר גם את הפרוגנוזה של חולים עם סרטן שד וממאירויות אחרות. בנוסף, מהמחקר הנוכחי עולה כי השמנת-יתר עשויה לפגוע ביעילות של טיפול אנדוקריני, וייתכן כי ירידה במשקל תביא להגדלת היעילות של טיפולים אלו.

המחקר הנוכחי מצטרף לעדויות הקיימות לפיהן השמנת-יתר מלווה בתוצאות שליליות בנשים עם סרטן שד. יש להסביר לנשים שמנות עם סרטן שד על ההשפעה השלילית של השמנה על הסיכון והתוצאות, ולייעץ להן בנוגע לחשיבות שינויים באורחות חיים לשמירה על משקל תקין.

במחקר הנוכחי, החוקרים מדנמרק זיהו 53,816 נשים שטופלו בשל סרטן שד בשלב מוקדם, בין השנים 1977-2006. החוקרים אספו נתוני מעקב אודות אירועי הישנות אזורית וגרורות מרוחקות למשך עד 10 שנים, ונתונים בנוגע לתמותה למשך עד 30 שנים.

החוקרים הצליחו לאסוף נתונים אודות ערכי BMI בעת האבחנה עבור 18,967 נשים (35%). המדגם חולק לארבע קטגוריות, בהתאם לערכי BMI: מתחת ל-25 ק”ג למ”ר, 25-29 ק”ג למ”ר, מעל 30 ק”ג למ”ר וערכים לא-ידועים.

נשים עם ערכי BMI של מעל 30 ק”ג למ”ר נטו להיות מבוגרות יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של נשים לאחר-מנופאוזה, גידולים גדולים יותר, עם יותר קשריות לימפה שהוסרו והיו חיוביות, אך עם פחות חדירה לפציה העמוקה (p<0.001), בהשוואה לאלו עם ערכי BMI של מתחת ל-25 ק”ג למ”ר.

לאחר חציון מעקב של 7.1 שנים, תועדו 4180 מקרי הישנות אזורית ו-7278 גרורות מרוחקות. למרות שנראה כי ערכי BMI אינם משפיעים על הסיכון להישנות אזורית, הסיכון לגרורות מרוחקות עלה עם עליה בערכי BMI. לאחר 10 שנים, שיעורי ההיארעות המצטברים היו:


  • 20.1% בנשים עם ערכי BMI של מתחת ל-25 ק”ג למ”ר.

  • 22.4% בנשים עם ערכי BMI של 25-29 ק”ג למ”ר.

  • 24.3% בנשים עם ערכי BMI של 30 ק”ג למ”ר ומעלה.

החוקרים מציינים כי בקרב קבוצת הנשים עם ערכי BMI שאינם-ידועים, הסיכון להתפתחות גרורות מרוחקות לאורך 10 שנות המעקב היה נמוך יותר באופן עקבי. לאחר 10 שנים, ההיארעות המצטברת עמדה על 16.1%.

לאחר חציון מעקב של 11.4 שנים, 15,197 נשים מתו עקב סרטן שד ו-5,967 נכנעו למחלות אחרות. זוהתה מגמה של עליה בסיכון לתמותה ספציפית עקב סרטן שד עם עליה בערכי BMI. בגיל 30, הסיכון המצטבר לתמותה עקב סרטן שד עמד על:

·         46.4% בנשים עם ערכי BMI של מתחת ל-25 ק”ג למ”ר.

·         53.4% בנשים עם ערכי BMI של 25-29 ק”ג למ”ר.

·         57.2% בנשים עם ערכי BMI של 30 ק”ג למ”ר ומעלה.

באלו עם ערכי BMI לא-ידועים תועד סיכון נמוך יותר באופן עקבי לתמותה בשל סרטן שד, הסיכון המצטבר לאחר 30 שנים עמד על 41.1%. הסיכון לתמותה מסיבות אחרות היה גם הוא גבוה יותר עם ערכי ה-BMI הגבוהים ביותר, בהשוואה לאלו בקטגוריות משקל אחרות.

החוקרים מדווחים בנוסף כי הן טיפול אנדוקריני והן טיפול כימותרפי היו פחות יעילים בנשים עם ערכי BMI של 30 ק”ג למ”ר ומעלה, לאחר עשר שנים ומעלה.

J Clin Oncol. Published online November 29, 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טיפול בהידראה משפיע על הרזרבה השחלתית בנשים עם אנמיה חרמשית? (Blood Advances)

    האם טיפול בהידראה משפיע על הרזרבה השחלתית בנשים עם אנמיה חרמשית? (Blood Advances)

    טיפול ב-Hydroxyurea (הידראה) אינו מפחית משמעותית רזרבה שחלתית בבנות ונשים עם מחלת אנמיה חרמשית ולכן ייתכן ואין צורך בטיפולים לשימור פוריות בטרם התחלת הטיפול התרופתי באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Blood Advances. המחקר כלל מספר מרכזים בצרפת והחוקרים בחנו את רקמת השחלות של 76 בנות ונשים צעירות עם אנמיה חרמשית, שעברו […]

  • טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    מתן זריקה חד-שבועית של Tirzepatide הפחיתה באופן דרמטי את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בחולים עם טרום-סוכרת ועודף-משקל או השמנת-יתר, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר SURMOUNT 1, כפי שדווח על-ידי חברת אלי לילי. מחקר SURMOUNT 1 כלל 2,539 מבוגרים עם השמנת-יתר (מדד מסת גוף של 30 ק”ג/מ2 ומעלה) או עודף-משקל עם לפחות סיבוך אחת משנית […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

  • האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    בנשים עם סרטן שד שקיבלו טיפול הורמונאלי תועד סיכון מופחת לאבחנה של מחלת אלצהיימר ודמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול הורמונאלי מהווה טיפול מקובל בנשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים, למרות ההשפעה הקוגניטיבית האפשרית של הטיפול, כולל קשר אפשרי עם מחלת […]

  • מגוון האפשרויות העומדות לפני המטופלות שלך לטיפול בכאבי מחזור ( Pharmacy Times )

    מגוון האפשרויות העומדות לפני המטופלות שלך לטיפול בכאבי מחזור ( Pharmacy Times )

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3, תחום רוקחות: דיסמֵנוֹריאה (Dysmenorrhea) מצב המאופיין בכאבי ווסת חזקים, מביא לעתים קרובות להשלכות רגשיות, פיזיולוגיות ובריאותיות מזיקות. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy מציעה כי טיפול בדיסמנוֹריאה מחייב גישה רב-גונית, החל מהתערבויות תרופתיות ועד התאמות אורח חיים,

  • ניהול שיחה על השגת משקל תקין בין הצוות הרפואי למטופלים עם סוכרת מסוג 2: זרזים וחסמים (הודעת אלי לילי)

    ניהול שיחה על השגת משקל תקין בין הצוות הרפואי למטופלים עם סוכרת מסוג 2: זרזים וחסמים (הודעת אלי לילי)

    מטופלים רבים עם סוכרת מסוג 2 חשופים לאפליה על-רקע המשקל, לאפליה זו השלכות שליליות על המטופלים וביניהן מדד BMI ו-HbA1c גבוהים יותר. יתרה מזאת, הסטיגמה סביב משקל הגוף במטופלים עם סוכרת מסוג 2 מלווה בסיכוי נמוך יותר של הגעת המטופלים לביקורים רפואיים ולמעורבות בתקשורת מול הצוות הרפואי בנושא ניהול המחלה. חשוב להקפיד על ניסוח הולם […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: הטיפול במגפת ההשמנה; תיקון אורח חיים או שימוש בתרופות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: הטיפול במגפת ההשמנה; תיקון אורח חיים או שימוש בתרופות

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום אנחנו מתמודדים עם שאלה שמעסיקה רבים מאיתנו – האם ניתן לרפא מחלות באמצעות שינוי באורח החיים בלבד, או שהתרופות הן המפתח האמיתי לריפוי?  נבחן את היתרונות והחסרונות של כל גישה, נבדוק מתי חשוב להשתמש בטיפול תרופתי ומתי שינויים בתזונה, פעילות גופנית ואורח חיים יכולים לספק מענה […]

  • ריאיון עם ד

    ריאיון עם ד"ר אביטל פורטר ופרופ' אלון אייזן לקראת כנס לב האישה הקרוב

    לפניכם ראיון קצר בהשתתפות ד”ר אביטל פורטר, מנהלת מרפאת לב האישה במרכז הרפואי ע”ש רבין ומייסדת כנס לב האישה ופרופ’ אלון אייזן, מזכיר האיגוד הקרדיולוגי בישראל, לציון עשור לכנס לב האישה. הכנס יתקיים בין התאריכים 12 עד 14 בספטמבר 24 במלון נבל דוד, כפר נחום. לפרטים ולהרשמה לחצו כאן

  • טיפול קרינתי אינו בשימוש מספק לאחר כריתת שד עם שימור פטמה (Advances in Radiation Oncology)

    טיפול קרינתי אינו בשימוש מספק לאחר כריתת שד עם שימור פטמה (Advances in Radiation Oncology)

    למרות שיעור גבוה של שוליים מעורבים ומעורבות קשריות לימפה, בנשים עם סרטן שד בשלב מוקדם שעברו כריתת שד עם שימור פטמה, סיכוי נמוך יותר לקבלת טיפול קרינתי משלים, בהשוואה לנשים שעברו ניתוח משמר שד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Advances in Radiation Oncology. כריתת שד עם שימור פטמה הינה גישה ההופכת יותר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה