מזון מהיר מעלה הסיכון לסוכרת (Am J Clin Nutr )

מחקר נרחב וארוך טווח מסוגו שנערך באוניברסיטת בוסטון בארצות הברית, קבע כי צריכה מתמשכת של מזון מהיר הכולל המבורגרים, עוף מטוגן, דגים מטוגנים, צ’יפס ואוכל סיני, מגבירה באופן משמעותי וישיר את הסיכון לחלות בסוכרת. המחקר אשר בוצע בתמיכת המכון הלאומי לסוכרת, מחלות עיכול וכליה, ה – National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases עקב במשך 10 שנים באמצעות הדואר האלקטרוני, אחר הרגלי התזונה של 44 אלף נשים אמריקאיות ובריאות בגילאי 30 עד 69. המחקר הוכיח כי בתוך כ 10 שנים של תזונה מתמשכת המבוססת על  מזון מהיר גדל באופן משמעותי הסיכון לחלות בסוכרת.

החוקרים מאוניברסיטת בוסטון החליטו לבדוק את הקשר בין צריכת מזון מהיר ובין שכיחות מחלת הסוכרת לאור הגידול המשמעותי שחל בעשורים האחרונים, בצריכת מזון מוכן מחוץ לבית. שיטת המחקר הייתה משלוח שאלון בריאות וסגנון חיים לכל משתתפות המחקר באמצעות הדואר האלקטרוני. הנשים שהשתתפו התבקשו למלא את השאלון אשר כלל מגוון רחב של שאלות על תזונה וסגנון חיים. במהלך 10 שנות המחקר כל משתתפת ענתה על שאלון שכזה פעם בשנתיים אשר נשלח אליה כאמור באמצעות הדואר האלקטרוני. בשאלון התבקשו המשתתפות לפרט את הפעמים בהן אכלו מזון מהיר מחוץ לבית וכן לספר על סוגי המזון המהיר אשר אכלו, כמו המבורגרים, עוף מטוגן, דגים מטוגנים, צ’יפס, אוכל סיני וכדומה. בתום 10 שנות המחקר סיכמו החוקרים את התוצאות והצליבו את מצב הבריאות של המשתתפות עם תדירות האכילה של המזון המהיר. הסתבר כי 2,873 נשים מתוך 44,072 משתתפות המחקר אשר היו בריאות לחלוטין, בתחילת המחקר וצרכו מזון מהיר על בסיס קבוע חלו בסוכרת במהלכו.

בעקבות הנתונים גיבשו החוקרים מאוניברסיטת בוסטון את מסקנתם וקבעו כי צריכה מתמשכת של מזון מהיר במסעדות הכולל המבורגרים, עוף מטוגן, דגים מטוגנים ואוכל סיני מגבירה באופן ישיר ומשמעותי את הסיכון לחלות בסוכרת וכי ניתן למנוע על ידי שינויים תזונתיים ומעבר מיידי לתזונה בריאה. המחקר פורסם בכתב העת המדעי האמריקאי לתזונה קלינית ה  –  the American Society for Nutrition .

Am J Clin Nutr 91: 465-471, 2010

בהודעה שהועברה ע”י דוברת המועצה הלאומית לסוכרת נמסר עוד:

מחקר זה ועוד רבים אחרים יעלו לדיון באירוע “סוכרת המגפה של המאה ה-21 – ניתן לעצור את זה” שיתקיים ביום שני 22 בנובמבר 2010 בגני התערוכה בתל אביב ביוזמת המועצה הלאומית לסוכרת בשיתוף האגודה הישראלית לסוכרת והאגודה לסוכרת נעורים. לאירוע הוזמנו שרים, חברי כנסת, קובעי מדיניות וראשי ערים מכל רחבי הארץ מתוך ראייה כי מדינת ישראל חייבת ליצור שינוי ממשי בהתפשטות מחלת הסוכרת על ידי שינוי אורח החיים של אזרחי מדינת ישראל, אכילה נכונה, פעילות גופנית ומניעת השמנה.

פרופ’ איתמר רז, יו”ר המועצה הלאומית לסוכרת מסר בעקבות מסקנות המחקר כי:המחקר עוסק בהרגלי התזונה של נשים אמריקאיות אשר למרבה הצער מאוד דומים לסגנון האכילה של הישראלים אשר משפיע באופן ישיר על הגברת הסיכון לסוכרת. על פי מסקנות המחקר בקרב נשים בריאות הסיכון להתפתחות סוכרת מכפיל את עצמו בתוך כ 10 שנים בגלל תזונה מתמשכת המבוססת על מזון מהיר. כל מנה של מזון מהיר מקצרת את חייו של האזרח הישראלי. סוכרת גורמת לעיוורון, מחלות כליה ודיאליזה, קטיעת רגליים, מחלות לב ומחלות מוח והורגת כ 2,500 איש מדי שנה, כ 208 בכל חודש, כ 48 בכל שבוע, כ – 7 בכל יום, אדם אחד מדי כשלוש וחצי שעות. רק שינוי התנהגותי בתרבות האכילה יקטין את הסיכון לחלות בה. בעוד שמחלות אחרות אינן תלויות באורח חיים ונשענות בעיקר על התערבות רפואית, ניתן בלי עזרת רופא למנוע את המחלה באמצעות תזונה נכונה ופעילות גופנית. אנו חותרים לשינוי בקרב אזרחי ישראל באמצעות מקבלי ההחלטות ולשם כך נרכז באירוע הקרוב את נציגי הממשלה והתעשייה ונרתום את כולם לשינוי”

כ 2,500 איש מתים מסוכרת מדי שנה

מנתוני המועצה הלאומית לסוכרת עולה כי בישראל חיים היום כחצי מיליון איש החולים בסוכרת ועוד כחצי מליון ישראלים נמצאים במצב של סוכרת סמויה. בכל שנה מתגלים בישראל כ 30 אלף חולים חדשים. אחד מכל שלושה ילדים שנולד בישראל יפתח סוכרת במהלך חייו. סוכרת גורמת לעיוורון, מחלות כליה ודיאליזה, קטיעת רגליים, מחלות לב ומחלות מוח. מסתבר כי בעוד שמחלות אחרות אינן תלויות באורח חיים ונשענות בעיקר על התערבות רפואית, ניתן בלי עזרת רופא למנוע את מחלת הסוכרת שממנה מתים כ 2,500 איש מדי שנה, כ 208 בכל חודש, כ 48 בכל שבוע, כ – 7 בכל יום, אדם אחד מדי כשלוש וחצי שעות באמצעות שינוי סגנון החיים, על ידי פעילות גופנית ותזונה בריאה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה