חשיפה ל- DDT בחיים העובריים קשורה לסרטן אשכים (מתוך ה- Archives of Environmental & Occupational Health)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Archives of Environmental & Occupational Health, עולה כי חשיפה לחומר ההדברה DDT (dichlorodiphenyltrichloroethane), אשר הינו כימיקל הפוגע במערכת האנדוקרינית, עלולה להגביר את הסיכון לחלות בסרטן אשכים.

לדברי החוקרים, שיעור גידולי תאי נבט באשך גדל בהדרגה בעשורים האחרונים, והמחקר הנוכחי מספק מידע נוסף לקשר הסביבתי לסרטן זה.

המחקר הינו ייחודי בכך שהוא הראשון שמספק מידע באשר לחשיפה במהלך החיים העובריים ובתקופת הילוד המוקדמת במקרי סרטן אשכים.  המחקר התבסס על דגימות דם שניטלו בתקופת זמן חציונית של 30 שנים טרם אבחנת הסרטן.

במחקרים קודמים דווח על קשר בין כימיקלים הפוגעים במערכת האנדוקרינית, דוגמת DDT וסרטן אשכים.  ב- 2008 הודגם קשר בין חשיפה ל- p,p’-DDE (1,1,1-trichloro-2,2-bis[p-chlorophenyl]ethane) ובין סיכון לגידולי תאי נבט של האשך (סמינומות או אחרים), וכי איזומרים כלורדניים היו כרוכים בסיכון מוגבר לסמינומה.

במחקר הנוכחי, החוקרים מציינים כי היארעות סרטן אשכים עלתה באופן ניכר מאז שנת 1945, אותה שנה בה הוכנס DDT לשימוש מסחרי ברחבי העולם.  יש לציין כי קל מאוד להחשף ל- DDT, ובדיקות דם ורקמות שנלקחו בשנות ה- 60 80, הכילו, כמעט כולן, רמות מדידות של תרכובות הקשורות ל- DDT ממצא שהקשה על עריכת מחקרים הקשורים בחשיפה ל- DDT.

על כן, הגישה האנאליטית לבדיקת חשיפה ל- DDT והשפעתה על בריאות הציבור אינה פשוטה, כאשר קשה מאוד להשוות בין אלו שנחשפו ובין אלו שלא נחשפו.  במקום השוואה שכזו, ניתן לבדוק בו זמנית תרכובות הקשורות ל- DDT כמדד לחשיפה.

התרכובות הרלוונטיות הינן p,p’-DDT שהינו המרכיב העיקרי והפעיל ב- DDT מסחרי; o,p’-DDT (1,1,1-trichloro-2-[p-chlorophenyl]-2-[o-chlorophenyl]-ethane) שהינו מזהם ברמה נמוכה של DDT מסחרי; ו p,p’-DDE (1,1′-dichloro-2,2′-bis[p-chlorophenyl]ethylene) שהינו המטבוליט העיקרי של p,p’-DDT.

מבין תרכובות אלו, o,p’-DDT הינו זה הנעלם במהירות הרבה ביותר ועל כן משמש כסמן לחשיפה שאירעה לאחרונה ל- DDT מסחרי.  p,p’-DDE הינו הפרסיסטנטי ביותר, והינו מטבוליט אנטי-אנדרוגני חזק.

המחקר הנוכחי כלל מידע באשר ל- 20,530 הריונות בין השנים 1959 עד 1967.  החוקרים השתמשו ביחס p,p’-DDT/p,p’-DDE (DDT/DDE) בדם האימהי כסמן למקור החשיפה ומועד החשיפה.  היות ויחס גבוה יותר של DDT/DDE עשוי להתקבל עקב פינוי איטי יותר של p,p’-DDT או חשיפה מאוחרת יותר ל- DDT מסחרי, החוקרים ביצעו גם בדיקה של o,p’-DDT אימהי כסמן נוסף לחשיפה לאחרונה.

מממצאי המחקר עלה כי 9,744 בנים נולדו חיים במהלך תקופת המחקר, 15 אובחנו עם גידולי תאי נבט של האשך והיו קיימות דגימות דם אימהי לגביהם.  15 מקרים אלו הותאמו ל-3 מקרי ביקורת.

באופן כללי, תקופת ההיריון הייתה משמעותית קצרה יותר במקרי סרטן אשכים, והאימהות היו בעלות רמות נמוכות יותר של p,p’-DDT, o,p’-DDT ו p,p’-DDE, אך יחס גבוה יותר של DDT/DDE, בהשוואה למקרי הביקורת.  יחס DDT/DDE גבוה יותר שנצפה בקרב אימהות לנבדקים שחלו בסרטן אשכים התאים לחשיפה מאוחרת יותר ל- DDT מסחרי או פינוי איטי יותר של p,p’-DDT.

החוקרים מסכמים כי הקשרים שנצפו במסגרת המחקר הינם מעניינים , בהתחשב בחוזק הסטטיסטי הנמוך של המחקר, והעדר גורמי סיכון משמעותיים אחרים לסרטן אשכים שזוהו עד כה.  הבנה טובה יותר של הבדלים פרטניים במטבוליזם של DDT והקשר של DDT להפעלת אנזימים המעוררים חשיפה אנדוגנית ואקסוגנית אחרת חשובה לפענוח מלא של הממצאים הנוכחיים.

Arch Environ Occup Health

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • תוספת טיפול אימונותרפי לכימותרפיה משפרת הישרדות בנשים עם סרטן שחלות מתקדם (מתוך הודעת חברת Imunon)

    תוספת טיפול אימונותרפי לכימותרפיה משפרת הישרדות בנשים עם סרטן שחלות מתקדם (מתוך הודעת חברת Imunon)

    הוספת תכשיר אימונותרפי ניסיוני לכימותרפיה משפר הישרדות נשים עם סרטן שחלות מתקדם, כך עולה מתוצאות מוקדמות כפי שדווחו בהודעה לעיתונות מטעם חברת התרופות. התכשיר IMNN-001 הינו וקטור פלזמיד דנ”א IL-12 בתוך מערכת ננו-חלקיקים, האפשרת הדבקת התא ולאחר מכן הפרשה קבועה של IL-12. מחקר OVATION 2 כלל נשים עם אבחנה חדשה של סרטן שחלות מתקדם. הנשים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל-Afamitresgene Autoleucel לטיפול בחלק מהמבוגרים עם סרקומה סינוביאלית לא-נתיחה או גרורתית. ההתוויה החדשה נוגעת לחולים שקיבלו בעבר טיפול כימותרפי, נמצאו חיוביים ל-HLA-A*02:01P, HLA-A*02:02P, HLA-A*02:03P, או HLA-A*02:06P ובהם הגידול הדגים ביטוי אנטיגן MAGE-A4. Afamitresgene Autoleucel הינו טיפול אימונותרפי מבוסס תאי T מכוון גנטית ל-MAGE-A4 (או […]

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה