האם חשיפה עוברית לעישון מגבירה את הסיכון להתפתחות הפרעות פסיכיאטריות בהמשך החיים? (מתוך Archives of General Psychiatry)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אוגוסט של ירחון Archives of General Psychiatry עולה כי הסיכון להתפתחות הפרעה פסיכיאטרית הינו גבוה יותר בקרב בוגרים צעירים אשר נחשפו לעישון סיגריות בחיים העובריים, בהשוואה לאלו ללא חשיפה עוברית כזו. החוקרים מציינים כי קשר זה נותר מובהק גם לאחר תקנון להפרעה פסיכיאטרית אמהית ולערפלנים אפשריים אחרים.

לטענת החוקרים, נראה כי הקשר משמעותי, מאחר ועשוי להימצא בהקשר של מגוון רחב של אבחנות, ומשום שקשר המנה-תגובה היה חזק אף הוא. הם מוסיפים כי ככל הנראה החשיפה לעישון במהלך ההיריון פוגע בהתפתחות העוברית ומשנה את התפתחות המוח, דבר העלול להשפיע על ההתפתחות המנטלית של הילוד.

החוקרים עשו שימוש במאגר מידע לונגיטודינלי ומבוסס-אוכלוסיה על מנת להעריך את ההשפעות של חשיפה עוברית לעישון על התחלואה הפסיכיאטרית בקרב 175,869 בוגרים צעירים ממוצא פיני אשר נולדו בין השנים 1987 ו-1989. הם מציינים כי משך המעקב היה עד ל-18-20 שנים, וכי בנוסף תועד מידע אודות הרגלי העישון האמהיים (על פי דיווח עצמי) במהלך ההיריון וגורמי רקע נוספים, כמו גם אודות ההיסטוריה הפסיכיאטרית של האמהות וילדיהם.

החוקרים מציינים כי עישון במהלך ההיריון דווח על ידי 26,075 מהאמהות (15.3%), ומהן 8,866 נשים (34.0%) עישון למעלה מעשר סיגריות ליום. ב-5,487 מהילדים (3.2%) לא ידועה הייתה היסטוריית העישון של האם.

החוקרים מדווחים כי ההימצאות של אבחנה פסיכיאטרית כלשהי עמדה על 15.0% לאחר פסילת הילדים עבורם לא הייתה ידועה היסטוריית העישון האמהית. ההימצאות הייתה 13.7% בקרב ילדים שלא נחשפו לעישון בחיים העובריים (קבוצת הביקורת), 21.0% בקרב אלו שנחשפו לפחות מעשר סיגריות ליום (Adjusted OR, 1.53; 95% CI = 1.47-1.60) ו-24.7% בקרב אלו שנחשפו ללמעלה מעשר סיגריות ליום במהלך ההיריון (aOR, 1.85; 95% CI = 1.74-1.96).

על בסיס תוצאות אלו, מסיקים החוקרים כי חשיפה עוברית לעישון מגבירה משמעותית את הסיכון למרבית האבחנות הפסיכיאטריות, למעט סכיזופרניה ואנורקסיה. לדבריהם, הקשרים המובהקים ביותר נצפו עבור הפרעות פסיכיאטריות הקשורות לשימוש בחומרים פסיכואקטיביים והפרעות התנהגותיות ורגשיות. היעדר המובהקות הסטטיסטית ביחס לקשר לסכיזופרניה עשוי לנבוע ממספר נמוך של מקרים בעוקבה זו, הם מציינים.

החוקרים מוסיפים כי נרשמו 870 מקרי תמותה באוכלוסיית המחקר (5.7 מקרים לאלף), מהם 64 (7.4%) מקרי התאבדות (וזאת כזכור לאחר פסילת הילדים אשר לא היה זמין עבורם מידע אודות העישון האמהי במהלך ההיריון). לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, נמצא כי בוגרים צעירים אשר היו חשופים ליותר מעשר סיגריות ליום במהלך חייהם העובריים הראו סיכון מוגבר משמעותית למוות מוקדם (OR, 1.69; 95% CI = 1.31-2.19) בהשוואה לאלו שלא נחשפו לעישון אמהי בהיריון. שיעור התמותה לאלף ילדים עמד על 4.7 עבור אלו שלא נחשפו לעישון לעומת 6.3 ו-9.1 עבור אלו שנחשפו לפחות מעשר סיגריות או ליותר מעשר סיגריות ליום, בהתאמה.

מומחה מתחום הפסיכיאטריה אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים מציין כי התוצאות עומדות בסך הכל בקנה אחד עם אלו של מחקרים קודמים אשר הציעו כי עישון אמהי עלול להיות קשור בסיכונים מוגברים לחלק מההפרעות הנפשיות לכל הפחות.

החוקרים מציינים כמה מחוזקות מחקרם זה, ובהן אוכלוסיית מחקר לאומית גדולה, יכולתם לתקנן את התוצא בנבדק להפרעה נפשית אמהית (דבר אשר טרם בוצע לטענתם במחקרים אפידמיולוגיים קודמים בקנה מידה שכזה), ואת העובדה כי התוצאות תוקננו למגוון רחב של גורמי רקע, לרבות ציון האפגר בחמש דקות, משקל הלידה, הגיל האמהי, והתחלואה הפסיכיאטרית האמהית לפני הלידה.

מאידך, בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים את היעדר המידע אודות שימוש באלכוהול וסמים במהלך ההיריון, את העובדה כי היסטוריית העישון האימהית התבססה על דיווח עצמי בלבד, את החששות ביחס למידת הדיוק של האבחנות הפסיכיאטריות שתועדו, ואת היעדר המידע אודות פרטים סוציואקונומיים כגון מידת ההשכלה של ההורים, והחשיפה לעישון פסיבי בבית, אשר עשויים אף הם להשפיע על הסיכון להתפתחות בעיות פסיכיאטריות.

לטענת המומחה, המחקר הנוכחי מוסיף לידע הקיים ממחקרים קודמים בכך שמבוסס על אוכלוסייה גדולה, ואולם מוגבל על ידי השימוש במידע מתיקים רפואיים רשמיים בלבד. בנוסף, הוא מציין כי התקנון לערפלנים אפשריים היה מוגבל, דבר המעלה את האפשרות שהממצאים משקפים למעשה את קיומם של גורמים אחרים הקשורים בעישון אמהי. מגבלה נוספת לדבריו הינה כי המנגנונים בהם עישון במהלך ההיריון עלול להוביל לסיכון מוגבר להתפתחות מגוון רחב של הפרעות נפשיות אינו ברור כלל ועיקר.

אף על פי כן, המומחה טוען כי מחקר זה מדגיש את המסרים ביחס לבריאות הציבור הקשורים להשפעות המזיקות של עישון במהלך ההיריון. לדבריו, ידוע כי עישון במהלך ההיריון מגביר את הסיכון להפלה, לידת מת ולידת ילוד במשקל נמוך. הממצאים העולים מעבודה זו מעלים את האפשרות כי חשיפה לעישון במהלך ההיריון הינה בנוסף בעלת השפעה על הבריאות הנפשית ארוכת הטווח של הילוד, הוא מסכם.

בתוך כך, נציין כי במחקר נוסף אשר פורסם באותו גיליון נמצא כי חשיפה שניונית לעשן סיגריות מגבירה אף היא את הסיכון לדחק פסיכולוגי ולהתפתחות הפרעה פסיכיאטרית במבוגרים בריאים.

Arch Gen Psychiatry. 2010;67:841-849

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry עולה קשר בין מחלת צליאק ובין סיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה, כאשר בחולים עם שינויים גנטיים שנקשרו עם מחלת צליאק לוו בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון קשר סיבתי אפשרי בין מחלת צליאק ובין דיכאון לאחר לידה באמצעות ניתוח רנדומיזציה […]

  • האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי תסמיני דיכאון משמעותיים מלווים בסיכון מוגבר לרעילות חמורה משנית לטיפול כימותרפי בקשישים עם מחלה ממארת, כאשר התערבות בעקבות הערכה גריאטרית עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי ומבוקר להערכת התערבויות בעקבות הערכה גריאטרית לעומת טיפול סטנדרטי להפחתת רעילות בדרגה 3 משנית לטיפול […]

  • חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן חרדה כרונית והן הופעה חדשה של חרדה מלוות בסיכון מוגבר פי שלוש להופעת דמנציה בגיל מבוגר יותר. מדגם המחקר כלל 2,132 משתתפים בגילאי 55-85 שנים (גיל ממוצע של 76 שנים, 53% נשים) שגויסו ממחקר Hunter […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • טיפול משולב ב-Relugolix משפר תפקוד ואיכות חיים בנשים עם אנדומטריוזיס (Fertil Steril)

    טיפול משולב ב-Relugolix משפר תפקוד ואיכות חיים בנשים עם אנדומטריוזיס (Fertil Steril)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Fertility & Sterility עולה כי טיפול משולב ב- Relugolix עם Estradiol ו-Norethisterone Acetate מלווה בירידה בכאב משנית לאנדומטריוזיס לאורך עד 104 שבועות, לצד שיפור בתפקוד ואיכות חיים בריאותית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של טיפול משולב ב- Relugolix, הכולל Relugolix במינון 40 מ”ג, Estradiol במינון 1 מ”ג […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה