רופאים בעלי מעבדות במרפאותיהם מזמינים יותר בדיקות (מתוך ה- Journal of General Internal Medicine)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Journal of General Internal Medicine ביוני 2010, עולה כי רופאים אשר הינם בעלי מעבדות במרפאותיהם נוטים יותר להזמין בדיקות למטופליהם.

החוקרים רומזים כי נטייה זו מופיעה בעיקר כאשר אותם רופאים עשויים להרוויח מבדיקות אלו, ומוסיפים כי נטייה זו עלולה להוביל לעלויות גדולות מאוד המוטלות על שירותי הרפואה הציבוריים.

יחד עם זאת, מדגישים החוקרים, מוקדם מדי לקבוע האם רופאים אלו מזמינים בדיקות לא נחוצות, או האם הם מעניקים טיפול טוב ונוח יותר למטופליהם.

החוקרים בדקו את תדירות הזמנת 5 בדיקות מעבדה שכיחות, והשוו תדירות זו בקרב רופאי משפחה ורופאים מומחים שהיו בעלי אותן מרפאות ובאותן מרפאות היו מעבדות פרטיות לעומת אלו שלא היו בעלי מרפאות או מעבדות מרפאתיות.

מתוצאות המחקר עולה כי היה יותר סביר כי מומחים שהיו בעלי מרפאות עם מעבדות יזמינו כל אחת מחמש הבדיקות בהשוואה לאלו שלא היו בעלי מעבדות.  הסיכוי שרופאים יזמינו ספירת דם מלאה אחת מחמש בדיקות אלו היה גבוה פי 8, כאשר לרופאים מומחים הייתה מעבדה בבעלותם בהשוואה לרופאים מומחים שלא הייתה להם מעבדה מרפאתית.

יחד עם זאת, נוכחות מעבדה מרפאתית לא שינתה את תדירות הזמנת הבדיקות בקרב רופאים מומחים שלא היו בעלי המרפאה בה עבדו.  באופן מפתיע, מוסיפים החוקרים, הדבר לא השפיע גם על תדירות ההזמנות שביצעו רופאי משפחה, גם אם היו בעלי המרפאה וגם אם לא.

מחקרים בעבר הדגימו כי רופאים אשר הינם בעלי ציוד מעבדתי, הינם מועדים יותר, בנוסף, להזמין בדיקות דוגמת CT, צילומי רנטגן ובדיקות נוספות. 

יש לציין כי קיימים חוקים המונעים מרופאים הפניית מטופלים למעבדות חיצוניות הקשורות כלכלית למרפאותיהם, אולם חוקים אלו לא חלים על הפנייה לבדיקות במסגרת מעבדות המצויות בתוך המרפאה עצמה.

החוקרים חישבו את עלויות הזמנת הבדיקות העודפות עבור הבדיקות השכיחות אותן בדקו, והראו כי מדובר בעלייה של כ- 75 מיליון דולר עבור כל 100 מיליון ביקורים למרפאות מומחים.

החוקרים אינם יודעים להסביר מדוע רופאים מומחים שהיו בעלי מעבדות הזמינו יותר בדיקות בעוד שרופאי משפחה שהיו בעלי מעבדות, לא הזמינו בדיקות רבות יותר.  לדעת המומחים, מדובר בהבדל על רקע הפרשי המשכורות בין רופאים מומחים ובין רופאי משפחה.

המומחים מוסיפים כי רופאים מומחים נוטים להיות יזמים, ועל כן עשויים להיות יותר מעוניינים ברווחים כלכליים.

החוקרים מתקשים לקבוע האם הבדיקות העודפות אכן היו בלתי הכרחיות, או האם הביאו למתן טיפול טוב יותר.

החוקרים מסכמים כי נוחות היא אכן משתנה חשוב, ומעבדה במסגרת מרפאתית נוחה הרבה יותר הן למטופל והן למטפל.

המומחים נוטים לחשוב כי אכן מדובר בתמריצים כלכליים, והיות וחברות הביטוח אינן משלמות סכום רב עבור ביקור בלבד, אלא עבור בדיקות נוספות, הרופאים נוטים להגיב לתמריצים אלו.

J Gen Intern Med 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמות AMH (או Anti-Mullerian Hormone) נמוכות יותר בשנות ה-30 לחייהן מלווה בהופעה מוקדמת יותר של מנופאוזה ושכיחות גבוהה יותר של יובש נרתיקי, אך פחות תסמינים פסיכולוגיים לאחר למעלה מעשור. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין רמות AMH בנשים הרות באמצע […]

  • מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    משרד הבריאות מעדכן כי גבר תושב מחוז המרכז, בן 25, ללא מחלות רקע, לקה בדלקת מוחית מאמבה נדירה. הצעיר מאושפז בטיפול נמרץ במצב מסכן חיים. בעולם דווחו כ-400 מקרים. מדובר על מחלה נדירה ששיעור התמותה ממנה גבוה. האמבה נמצאת במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים. חקירה של לשכת הבריאות במחוז מרכז של […]

  • האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    פענוח בדיקות הדמיה הינה משימה מאתגרת הדורשת זמן רב של רופאים ולמרות זאת מלווה בשכיחות לא מבוטלת של טעויות בפענוח בדיקות ההדמיה. מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מערכת בינה מלאכותית של ChatGPT-4 עשויה לסייע לרדיולוגים בבחינה חוזרת וזיהוי טעויות בדו”חות הרדיולוגיים ע”י זיהוי הטעויות הנפוצות […]

  • שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    חודשיים לאחר לידה, כאחת מכל 11 נשים שילדו בניתוח קיסרי לאחר 34 שבועות הריון ומעלה פיתחה תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית (Post-Traumatic Stress Disorder, או PTSD), כאשר בנשים עם מגע מיידי של עור לעור עם התינוק תועד סיכון נמוך יותר להפרעת הדחק, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology. ברקע למחקר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה