פורסם קוד התנהגות חדש מטעם ה-APA במטרה להסדיר ניגודי אינטרסים מול חברות התרופות (מתוך הצהרת ה-APA)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ארגון ה-American Psychiatric Association (APA) פרסם קוד התנהגות חדש (Code of conduct, COC) שמטרתו למסד מספר יוזמות שהגה הארגון שנועדו לנהל טוב יותר ניגודי אינטרסים אפשריים מול חברות התרופות והציוד הרפואי ומול ארגונים חיצוניים אחרים.

בין היתר, הוקמה במסגרת קוד ההתנהגות החדש ועדת ניגודי אינטרסים, אשר תפקח על יחסי ארגון ה-APA עם גורמים חיצוניים ותיישם את עקרונותיו. על אף שהמסמך אושר בידי חבר הנאמנים של ה-APA בחודש אפריל השנה, הוא פורסם רק כעת, וזאת בשל הצורך בתיקון הניסוח.

לדברי בכיר בארגון, ה-APA מכיר בכך שישנה דרישה ציבורית הולכת וגדלה בשקיפות רבה יותר ביחס ליחסי מקצוע הרפואה מול התעשייה, וזה היה הכוח המניע מאחורי פיתוח קוד ההתנהגות החדש ומאחורי יצירת הועדה האמורה.

עם זאת, מציין המומחה כי כבר לפני יצירת קוד ההתנהגות, החל ה-APA לנקוט בצעדים שמטרתם להתייחס לסוגיית ניגוד האינטרסים. כדוגמא לכך הוא מזכיר כי לפני שלושה שנים החל לצמצם את שיעור הכנסים הממומנים בידי חברות, והחל משנה הבאה להפסיק לחלוטין כנסים מעין אלו לרבות הכנס השנתי של הארגון.

המומחה מוסיף כי ארגון ה-APA הציב תהליך ארוך טווח ביחס לפעילויות הממומנות בידי התעשייה, הכולל סקירה בלתי תלויה וניטור אחר תוכנן, במטרה לוודא שלא קיימת הטיה כלשהי. הוא מציין כי בשנת 2005 הארגון זכה בציון לשבח מטעם ה-Accreditation Council on Continuing Medical Education (ACCME) על האופן בו מנהל תוכניות של לימודי המשך רפואיים (Continuing Medical Education, CME) הממומנים בידי התעשייה.

לדברי המומחה, מאמין ארגון ה-APA כי יש מקום לתמיכה של התעשייה בהקשר שבו קיימים גבולות ברורים המפרידים בין שיווק ובין פעילויות לימודיות.

קוד ההתנהגות החדש קובע כי כל קשר עם ארגון חיצוני צריך לטפח ולסייע שאחד ממרכיבי משימת ה-APA. כמו כן, נקבע שם כי יש להצהיר על כל קשרים כלכליים בין המפתחים של תוכניות לימוד ופעילויות מחקריות ובין ארגונים חיצוניים, וכי על כל תוכניות הלימוד המפותחות בידי ה-APA, בין אם מספקות קרדיט של CME ובין אם לאו, לעמוד בנהלי ACCME להרצאות בלתי תלויות וחפות מהטיה. בנוסף, מבהיר קוד ההתנהגות החדש כי פרסום במסגרת ירחוני ה-APA, כנסיו או אתרי האינטרנט שלו לא יכללו עוד תמיכה במוצר או ביצרן כלשהו.

החוקרים מעריכים כי הורדת מספר המפגשים הממומנים בידי החברות מכנסיו השנתיים של הארגון עלו כשני מיליון דולרים בשנת 2009, סכום המשתווה לכ-3.3% מהתקציב השנתי של ה-APA, העומד על כ-60 מיליון דולר. לדבריהם, צעד זה, לצד המשבר הכלכלי בארצות הברית בכלל, אשר הוביל אף הוא לצמצום תקציבי הפרסום של חברות התרופות, הביא לאובדן של כ-7.9 מיליון דולר עבור ה-APA בשנת 2009. בתגובה לכך היה על הארגון לצמצם הוצאות, לרבות צמצום כוח אדם.

לדברי המומחה, ברור כי דרישת הציבור לשקיפות רבה יותר בין התעשייה ובין מקצוע הרפואה לא צפויה להיעלם.

לצד ניסוח קוד ההתנהגות החדש, ישקול ה-APA לאמץ קוד אתי המתייחס ליחסים בין איגודי מקצועות הרפואה ובין התעשייה, אשר פורסם בחודש אפריל השנה בידי ה-Council for Medical Specialty Societies (CMSS). בשל תזמון ההצהרה, לא הייתה לדברי המומחה הזדמנות לארגון ה-APA לשקול לאמץ את הקוד האתי של ה-CMSS, ואולם הדבר יהיה בתוכנית הדיונים בפגישה הקרובה של חבר נאמניו בחודש ספטמבר.

יתרה מכך, צפוי חבר הנאמנים לשקול דו”ח המכיל המלצות במטרתן לשמש הכוונה ליחסים בין פסיכיאטרים פרטניים ובין התעשייה, אשר נוסח כטיוטה בידי קבוצה בת 11 מומחים ובראשם יו”ר ה-APA היוצא. דו”ח זה, המכונה ‘דו”ח אפלבאום”, נדחה בעבר בידי ה-APA בפגישת הארגון האחרונה בחודש מאי.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי תסמיני דיכאון משמעותיים מלווים בסיכון מוגבר לרעילות חמורה משנית לטיפול כימותרפי בקשישים עם מחלה ממארת, כאשר התערבות בעקבות הערכה גריאטרית עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי ומבוקר להערכת התערבויות בעקבות הערכה גריאטרית לעומת טיפול סטנדרטי להפחתת רעילות בדרגה 3 משנית לטיפול […]

  • חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן חרדה כרונית והן הופעה חדשה של חרדה מלוות בסיכון מוגבר פי שלוש להופעת דמנציה בגיל מבוגר יותר. מדגם המחקר כלל 2,132 משתתפים בגילאי 55-85 שנים (גיל ממוצע של 76 שנים, 53% נשים) שגויסו ממחקר Hunter […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery עולה שכיחות גבוהה של תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עקב חבלת ספורט בספורטאים בבתי ספר תיכון ואלו עלולים להאט את ההתאוששות של הצעירים לאחר החבלה. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 431 ספורטאים בבתי ספר תיכון (גילאי 14-18 שנים) שחוו זעזוע מוח על-רקע פעילות ספורט בתקופה […]

  • טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים עם דיכאון שטופלו בנוגדי-דיכאון במהלך שישה חודשים לפני ניתוח החלפה מלאה של הירך או הברך תועד שיפור גדול יותר בתוצאות לאחר שנתיים, בהשוואה לחולים עם דיכאון שלא קיבלו טיפול בנוגדי-דיכאון טרם ההתערבות הניתוחית. החוקרים מאוסטרליה השלימו מחקר רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים אודות 1,792 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה