קשר בין השמנת יתר במתבגרות ובין התנהגות מינית בסיכון גבוה (מתוך כנס ה-ACOG)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס השנתי ה-58 של ה- American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), עולה כי לנערות הסובלות מעודף משקל והשמנת יתר נצפה סיכוי גבוה יותר להתנהגות מינית בסיכון גבוה, בהשוואה לנערות במשקל גוף תקין.

החוקרים מדווחים כי לנערות עם עודף משקל והשמנת יתר נמצא סיכוי גבוה יותר לקיים יחסי מין לפני גיל 13 שנים, סיכוי גבוה יותר למגע מיני עם למעלה מ-3 פרטנרים בסך הכל, וכן סיכוי גבוה יותר לקיים יחסי מין ללא אמצעי מניעה.

לדברי החוקרים, בעבודות קודמות נמצא כי השמנת יתר קשורה לתדמית גוף גרועה, וכי הערכה עצמית נמוכה קשורה להתנהגות מינית בסיכון גבוה. לפיכך שיערו החוקרים כי למתבגרות עם עודף משקל או השמנת יתר יש סיכוי גבוה יותר לעסוק בהתנהגות מינית בסיכון גבוה.

החוקרים בדקו נתונים על 21,773 משתתפות ה- CDC’s Youth Risk Behavior Survey מהשנים 2003-2007. הם מסבירים כי הסקר נערך מידי שנתיים וכולל תלמידות בכיתות ט-י”ב. מדד מסת הגוף של המשתתפות חושב תוך שימוש בנתוני משקל וגובה עליהן דיווחו המשתתפות, והגדרות עודף משקל והשמנת יתר נעשו בהתאם לקריטריונים של ה-CDC לפי גיל ומין.

החוקרים העריכו 6 התנהגויות מיניות בסיכון, כולל קיום יחסי מין, הגיל בעת המגע המיני הראשון ומספר הפרטנרים המיניים. כמו כן בדקו החוקרים שימוש באלכוהול או סמים וכן שימוש באמצעי מניעה במהלך המגע המיני האחרון של המתבגרת.

לאחר תקנון לגזע ומוצא אתני, מצאו החוקרים כי לנערות שחורות והיספאניות היה סיכוי גבוה יותר לסבול מעודף משקל או השמנת יתר. עם זאת, הם מציינים כי לא נמצא קשר בין גזע הנערה ובין סיכוי גבוה יותר להתנהגות מינית בסיכון בקרב מתבגרות עם עודף משקל והשמנת יתר, וכן לא נמצא קשר בין התנהגות מינית בסיכון ובין גיל הנערה או הכיתה בביה”ס.

החוקרים מפרטים כי לא נצפה קשר בין עודף משקל או השמנת יתר ובין ההיסטוריה המינית של הנערה, או השימוש באלכוהול או סמים בעת המגע המיני האחרון. עם זאת, במחקר נמצא סיכוי גבוה יותר למגע מיני ראשון לפני גיל 13 שנים בנערות עם השמנת יתר (OR 2.6) או עודף משקל (OR 1.6), בהשוואה לנערות במשקל גוף תקין. לנערות עם השמנת יתר ועודף משקל היה סיכוי גבוה ב-30% לקיים יחסי מין עם יותר מ-3 פרטנרים בסה”כ (OR 1.3) וסיכוי נמוך ב-20% להשתמש בקונדום במהלך יחסי המין. שימוש באמצעי מניעה באופן כללי היה שכיח פחות בנערות עם השמנת יתר (OR 0.67) או עודף משקל (OR 0.61).

בין מגבלות המחקר מציינים החוקרים כי נתוני המשקל התבססו על דיווח עצמי של המשתתפות, שעלול להיות לא מדויק. עם זאת, הם מדגישים כי במחקרים קודמים נמצא כי דיווח המתבגרות על משקלן הוא אמין. החוקרים מוסיפים כי המתבגרות עלולות להפריז בניסיון המיני שלהן, אם כי נתוני המחקר תואמים לנתוני סקרים אחרים במתבגרים ומתבגרות. לדבריהם, בסקר לא נבדק המצב הסוציואקונומי של המשתתפות, שעלול להיות ערפלן חשוב.

החוקרים מסבירים כי בהשוואה לגזע, עודף משקל והשמנת יתר היו גורמי ניבוי משמעותיים יותר להתנהגות מינית בסיכון, אך הסיכוי להתנהגות זו לא עלה עם העלייה במשקל הגוף. לנערות עם עודף משקל ולנערות עם השמנת יתר היה סיכוי דומה להתנהגות מינית בסיכון.

לאור תוצאות המחקר הם אומרים כי נערות עם עודף משקל והשמנת יתר עלולות לעסוק בפעילות מינית בסיכון גבוה, המסכנת אותן במחלות המועברות במגע מיני והריונות לא רצויים. לפיכך, דרושים מחקרים נוספים על מנת להבין את הקשר שנצפה ולבחון התערבויות אפשריות באוכלוסיה זו.

בדיון שנערך בכנס ציינה מומחית מהתחום כי עד כה נערכו עבודות מעטות בלבד על הקשר בין עודף משקל או השמנת יתר ובין התנהגויות בסיכון גבוה בקרב מתבגרות, וכי רוב המחקרים הקיימים נערכו במבוגרים. לדבריה, נערות עם עודף משקל או השמנת יתר לא הוגדרו בעבר כקבוצת סיכון להתנהגות מינית בסיכון גבוה, ויש לדבר משמעות בהקשר של חינוך מיני ובריאות הציבור.

מתוך הכנס American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) 58th Annual Clinical Meeting 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה