האם השתלת עדשות תוך עיניות עדיפה על פני עדשות מגע בתינוקות העוברים ניתוח קטרקט? (מתוך Archives of Opthalmology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון מאי של ירחון Archives of Opthalmology עולה כי עדשות מגע המושתלות בניתוח עשויות שלא לספק יתרון על פני שימוש בעדשות מגע רגילות בתינוקות העוברים תיקון קטרקט.

החוקרים מסבירים כי עדשות מגע מהוות את טיפול הבחירה באפקיה (תיקון קטרקט) מזה קרוב לארבעה עשורים. עם זאת, לאחרונה חלו מספר התקדמויות בתחום, ובהן הטכנולוגיה של עדשות תוך-עיניות (Intraocular lens, IOL) וטכניקות מיקרוכירורגיות. כתוצאה מהתפתחויות אלו, השימוש ב-IOLs לאחר אפקיה נמצא בעלייה, אם כי אין כי מידע לדבריהם ביחס לסיכונים וליתרונות של תיקונים אופטיים אלו בתינוקות.

לדברי החוקרים, לעדשות תוך-עיניות היתרון של תיקון אופטי חלקי תמידי המדמה באופן קרוב יותר את האופטיקה של עדשות קריסטליניות טבעיות. עם זאת, לצד יתרונות אלו עלולים להיות סיבוכים הקשורים בהשתלת ה-IOL ובצרכים האופטיים המשתנים במהירות של העין הגדלה.

החקורים ביקשו להעריך את התוצאות הראייתיות ואת ההשלכות השליליות של שימוש בעדשות מגע בתינוקות בהשוואה להשתלת עדשות תוך-עיניות לתיקון של אפקיה מונו-אוקולארית. במחקר קליני שבוצע בהקצאה אקראית ונערך ב-12 מרכזים, נאסף מידע אודות סך של 114 תינוקות שנולדו בשבוע 36 להיריון ואילך עם קרטקט משמעותי ויזואלית (≥3 mm central opacity).

החוקרים מדווחים כי בין החודשים 1-6 לחיים (גיל ממוצע 1.8 חודשים) עברו התינוקות ניתוח לתיקון קטרקט. מחציתם עברו השתלת IOL ומחציתם הוקצו לשימוש בעדשות מגע. הראייה של התינוקות הוערכה תוך שמירה על סמיות כשהיו בגיל שנה. תוצאות המחקר הראו הבדל קטן בלבד בין שתי השיטות ביחס לחדות הראייה.

החוקרים מפרטים כי חדות הראייה החציונית כפי שהוערכה באמצעות logMAR (מדד הנקבע על פי לוגריתם של הזווית המינימלית לרזולוציה) לא נבדלה משמעותית בין העיניים שטופלו בעדשת מגע מושתלת ובין אלו שטופלו בעדשת מגע רגילה הניתנת להסרה (עדשות מגע- 0.80; IOL– 0.97; p=0.19).

מבין התינוקות שהוקצו לקבוצת ה-IOL, 16 (28%) סבלו מסיבוך אחד או יותר של הפעולה, ובעיקר צניחה של הקשתית, לעומת 6 (11%) מאלו שהוקצו לקבוצת עדשות המגע הרגילות (p=0.03). באופן דומה, 44 (77%) מהתינוקות שעברו השתלת IOL חוו לפחות תופעת לוואי אחת לכל הפחות, לרבות רה-פרוליפרציה לתוך ציר הראייה, ממברנות פפילאריות או corectopia, בהשוואה ל-14 (25%) מאלו שעשו שימוש בעדשות מגע רגילות (p<0.001).

החוקרים מוסיפים כי 36 (63%) מהתינוקות בקבוצת ה-IOL עברו ניתוח נוסף אחד או יותר, ובעיקר ניתוח לפינוי ציר הראייה, לעומת 7 (12%) מאלו בקבוצת עדשות המגע (p<0.001).

החוקרים טוענים כי תוצאותיהן אלו לא מדגימות יתרון בחדות הראייה בגיל שנה בעקבות השתלת IOL ראשונית והיארעות מוגברת של סיבוכים המצריכים התערבויות ניתוחיות נוספות בתינוקות העוברים פעולה זו.

בין מגבלות המחקר מזכירים החוקרים כי בגיל שנה, על הילדים לעבור בדיקת ראייה שהינה פחות מדויקת, ולא בהכרח בדיקת ראייה מדויקת באמצעות לוח. שנית, יתכן לדבריהם ולא ניתן להסיק מממצאיהם אלו ביחס לסביבה אחרת בה החולים אינם מקבלים את המוצרים הרפואיים בחינם ואת התמיכה שניתנה במסגרת המעקב לאחר הטיפול.

בשלב זה, טוענים החוקרים, אין הם ממליצים עם השתלת IOL בתינוקות, אם כי מסייגים הצהרתם זו בעריכתם של מחקרים נוספים בתחום לרבות מעקב המתוכנן אחר הנבדקים של מחקרם זה בגיל חמש שנים. בנוסף, נותרו לדבריהם שאלות ביחס להשלכות ארוכות הטווח של וריאציות בטכניקה הניתוחית.

החוקרים מוסיפים כי היתרון התיאורטי ארוך-הטווח של השתלת ה-IOL בשק הקפסולרי לעומת השתלתו ב-Ciliary sulcus כפעולה שניונית לא ניתן לכימות בשלב זה. הם מציעים כי הקלינאים ימשיכו לנקוט במידה של זהירות בעת שקילת האפשרות של השתלת IOL בתינוקות.

Arch Ophthalmol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית Primary open-angle glaucoma (POAG) היא סוג הגלאוקומה השכיח ביותר. בדיקה ומניעה של פגיעה בראייה במהלך כל החיים הינה אסטרטגיית הטיפול העיקרית במחלה זו. נזק לשדה הראייה הינו המאפיין הקליני של POAG, אולם נזק כזה אינני מספיק כדי להסביר את כל הפגיעות הראייתיות בגלאוקומה. במיוחד בגלאוקומה מתקדמת, לחולים יש קושי לשתף פעולה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הנקה עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות פסוריאזיס בגיל צעיר (British Journal of Dermatology)

    הנקה עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות פסוריאזיס בגיל צעיר (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי הנקה עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות פסוריאזיס בגיל צעיר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פסוריאזיס הינה מחלת עור סיסטמית בעלת מרכיב גנטי, אם כי טריגרים סביבתיים נדרשים להופעת ביטויי המחלה. מחקרים קודמים הצליחו לזהות חלק מהטריגרים הללו, דוגמת דחק, זיהומים וחשיפה לתרופות. מטרת […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • טיפול אנטיביוטי סלקטיבי מונע מפחית שיעור זיהומים לאחר ניתוח עיני (JAMA Ophthalmol)

    טיפול אנטיביוטי סלקטיבי מונע מפחית שיעור זיהומים לאחר ניתוח עיני (JAMA Ophthalmol)

    השילוב של טיפול אנטיביוטי תוך-עיני סלקטיבי עם 1% Povidone Iodine עשוי לשמש כחלופה לטיפול הסטנדרטי ב-5% Povidone Iodine למניעת אנדופתלמיטיס לאחר ניתוח קטרקט, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. החוקרים בחנו מקרים של אנדופתלמיטיס לאחר-ניתוח קטרקט במרכז שלישוני לאורך שלוש תקופות: 1993-1999 (שימוש ב-5% Povidone Iodine, ללא טיפול אנטיביוטי); 2000-2010 (שימוש […]

  • האם מינון גבוה של אריתרופויאטין בשלב מוקדם עלול לפגוע בהתפתחות המקולה בפגים? (Am J Ophthalmol)

    האם מינון גבוה של אריתרופויאטין בשלב מוקדם עלול לפגוע בהתפתחות המקולה בפגים? (Am J Ophthalmol)

    מתן מוקדם של אריתרופויאטין הומאני רקומביננטי במינון גבוה עשוי להשפיע על מדדי צפיפות כלי דם של המקולה בפגים, אם כי לא תועדה השפעה על מדדים מבניים אחרים של המקולה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. במסגרת המחקר התמקדו החוקרים בילדים שנולדו לאחר 26-31 שבועות הריון (גיל ממוצע של 11 […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה