תזונה ים תיכונית עשויה לשפר את התפקוד הקוגניטיבי (מתוך כנס Experimental Biology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס Experimental Biology השנתי עולה כי אנשים מבוגרים הנצמדים לתזונה ים תיכונית הבריאה יותר ללב, העשירה בפירות, ירקות, שמן זית, קטניות, דגים וכמויות מתונות של יין, סובלים פחות מירידה קוגניטיבית עם הגיל.

החוקרים מסבירים כי אלו שהקפידו במידה הרבה ביותר על תזונה ים תיכונית במחקרם זה הראו תפקוד קוגניטיבי כאילו היו צעירים בכשנתיים מגילם האמיתי. לדבריהם, לא ברור עדיין מדוע תזונה זו, הידועה כבעלת השפעה מועילה על הלב, עשויה להגן על תפקוד המוח, ואולם מחקרם זה מתווסף למחקרים קודמים שהראו כי התזונה משמרת את כוח החשיבה ואת הכישורים האינטלקטואליים. הם סבורים כי ישנו מרכיב קרדיווסקולארי משמעותי, ומוסיפים כי חלק ממרכיבי הדיאטה, כגון הפיטוכימיקלים שמקורם בירקות ובפירות, נחשבים כמגנים מפני אובדן נוירונים.

במחקר נכללו 3,790 גברים ונשים ממחקר ה-Chicago Health and Aging Project המתמשך. גיל החולים הממוצע היה 75 שנים, אולם כולם היו למעלה מגיל 65. משך המעקב הממוצע היה למעלה משבע שנים. המשתתפים נתבקשו להשיב על שאלון בו מפרטים בדיוק את מרכיבי תזונתם ואת התכיפות של צריכתם. הציון הגבוה ביותר להיצמדות לתזונה הים-תיכונית הינו 55, אם כי אף אחד מהמשתתפים לא הקפיד עליה בצורה מוחלטת.

בהמשך, סיווגו החוקרים את הנבדקים על פי הקפדתם על תזונה ים-תיכונית כנמוכה, בינונית או גבוהה, עם ציון של 12-25, 26-29 ו-30-45, בהתאמה. בנוסף, בוצעו מספר מבחנים של תפקוד מנטלי, כגון מבחני זיכרון קצר-טווח וארוך-טווח, ושילבו את תוצאותיהם לכדי ציון קוגניטיבי גלובאלי. החוקרים שבו על מבחנים אלו מדי שלוש שנים.

החוקרים טוענים כי הנבדקים שנצמדו במידה הרבה ביותר לתזונה הים-תיכונית ‘הורידו שנתיים מגילם’ מבחינת תפקודם במבחנים הקוגניטיביים. כך למשל, אם גילם האמיתי היה 65 שנים, תפקדו כאילו היו בני 63, הם מסבירים. בנוסף, הם מציינים כי נצפתה השפעת מה בקרב הנבדקים בקבוצת ההיענות הבינונית לתזונה הים-תיכונית, ולא נצפתה השפעה כלשהי בקבוצת ההיענות הנמוכה.

יופיו של ממצא זה, מוסיפים החוקרים, בכך שאין צורך להיצמד לתזונה זו בצורה מוחלטת ומושלמת על מנת להשיג אפקט של הגנה על המוח. נראה כי כאשר משלבים בתזונה ירקות, פירות ודגנים לא-מעובדים כגון דגני בוקר ולחם, ומוסיפים להם מעט יין, ישנה לטענתם לכל הפחות הגנת מה מפני הזדקנות קוגניטיבית.

החוקרים מזכירים כי לא בדקו במחקרם זה את הרגלי הפעילות הגופנית, ואולם הם סבורים כי הוספת פעילות גופנית לתזונה הים-תיכונית הינה משום דבר אידיאלי.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים מציין כי תוצאות המחקר הנוכחי הינן משמעותיות בכך שרומז על כך שישנו קשר ככל הנראה בין התזונה הים-תיכונית ובין הכישורים המנטליים. המדובר בהשפעה מתונה, הוא טוען על סמך השיפור שנצפה במחקר בתום שנתיים של מעקב. בנוסף, מאחר והחוקרים בחנו את התזונה בכללותה, קשה להסיק לגבי אילו מהמזונות הם האחראיים באופן מיוחד להגנה על המוח.

מאידך, החוקרים טוענים כי זהו דווקא אחד היתרונות של עבודתם זו, שכן בעוד שמחקרים רבים התמקדו במרכיבים תזונתיים ספציפיים והשפעתם על הבריאות, מחקרם בחן את התמונה הכללית של תזונה ים-תיכונית והתועלת הצפויה שאלו המקפידים עליה, גם אם לא בצורה מושלמת.

נזכיר כי דיווחנו לאחרונה על מחקר דומה לפיו נראה שתזונה ים תיכונית מורידה את שיעור התחלואה הצרברווסקולארית על פי סריקות תהודה מגנטית (MRI). בנוסף, הראתה אותה קבוצת החוקרים במחקר ישן יותר כי היענות גבוהה לתזונה ים-תיכונית וכן רמות גבוהות של פעילות גופנית היו קשורות בצורה בלתי-תלויה לסיכון נמוך יותר להתפתחות מחלת האלצהיימר.

מתוך כנס Experimental Biology השנתי שנערך באפריל 2010 באנהיים, קליפורניה.

רוצים להביע את דעתכם? בואו להשתתף בפורום התזונה של אי-מד

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה