מה בין התעללות גופנית בילדות ובין התפתחות מיגרנות בשלב מאוחר יותר? (Headache)

משני מחקרים חדשים, שפורסמו ב-Headache עולה כי מבוגרים ובני נוער שסבלו מהתעללות גופנית בילדותם, מצויים בסיכון מוגבר למיגרנות.

במחקר אחד, חוקרים מקנדה מצאו כי השכיחות של מיגרנות הייתה כפולה בקרב מבוגרים עם היסטוריה של התעללות גופנית בילדות, בהשוואה לסיכון באלו שלא דיווחו על התעללות מסוג זה.

במחקר השני, שכלל קרוב ל-4,000 בני נוער מטייוואן, מצאו החוקרים שכיחות מוגברת של מיגרנות בקרב אלו שטענו כי הוכו אי-פעם בחייהם ע”י בן משפחה. וככל שההתעללות הייתה תדירה יותר, כך הסיכון למיגרנה היה גבוה יותר.

שני המחקרים מצביעים על קשר בין התעללות גופנית בילדות ובין מיגרנה, למרות שהסיבה המדויקת לקשר אינה-ברורה. מהמחקר מקנדה עולה כי דחק כרוני והפרעות מצב-רוח עשויות לספק הסבר חלקי לקשר הנ”ל, אך אינן מספקות הסבר מלא.

לדברי החוקרים, הם  סברו כי הפרעות מצב רוח ודחק יספקו הסבר לקשר, אך לא כך היה. אחת האפשרויות, על-בסיס מחקר מעבדתי, קשורה לציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל ולרמות הורמוני דחק דוגמת קורטיזול.

ממחקרים עולה כי במבוגרים עם היסטוריה של התעללות גופנית בילדות, קיימת נטייה לדפוסי הפעלה לא-סדירים של ציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל בתגובה לדחק, בעוד שבחולי מיגרנה קיימות רמות קורטיזול גבוהות מהממוצע. לכן עולה האפשרות כי התעללות תורמת למיגרנה דרך פגיעה בתפקוד ציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל.

החוקרים ביססו את הממצאים על נתונים מסקר בריאות שנערך בקנדה בשנת 2005. מבין 13,000 משיבים, 7% טענו כי סבלו מהתעללות גופנית בילדותם.

בקרב המבוגרים שדיווחו על התעללות בילדות, 18% טענו כי הם אובחנו עם מיגרנה, זאת בהשוואה ל-9% מהמשיבים שלא דיווחו על התעללות בעבר.

לאחר מכן החוקרים התייחסו לגורמים שעשויים לספק הסבר לקשר בין מיגרנה והתעללות, כולל תנאים המשפיעים לרעה על הילדות דוגמת אבטלה של ההורים או שתייה ושימוש בסמים וכן את רמת ההשכלה וההכנסה של המשיבים, הרגלי החיים שלהם, רמות הדחק בהווה והיסטוריה של בעיות גופניות או נפשיות.

חלק גדול מהגורמים הללו היה קשור לסיכון למיגרנה בבגרות, וסייע להסביר חלק מהקשר בין התעללות גופנית ומיגרנה. אך למרות זאת, היסטוריה של התעללות גופנית בפני עצמה, עדיין לוותה בעליה של 36% בסיכון למיגרנה.

במחקר מטייוואן העריכו החוקרים תסמיני כאבי ראש והיסטוריה של התעללות בקרוב ל-4,000 בני-נוער בטווח הגילאים 13-15 שנים.

על-בסיס שאלון סטנדרטי, החוקרים אבחנו 23% מבני הנוער עם מיגרנה או “סבירות” למיגרנה. אחוז דומה (24%) טענו כי אי-פעם במהלך חייהם הם הוכו ע”י בן משפחה.

החוקרים מצאו כי ב-30% מבני הנוער שדיווחו על התעללות כזו תועדו תסמיני מיגרנה, זאת בהשוואה ל-21% מבני הנוער שלא חוו התעללות. יתרה מזאת, ככל שההתעללות הייתה תדירה יותר, הסיכון למיגרנה היה גבוה יותר. כאבי הראש אובחנו ב-28% מבני הנוער שטענו כי הם הוכו לעיתים רחוקות וב-38% מאלו שטענו כי סבלו מהתעללות לעיתים או לעיתים קרובות.

החוקרים מציינים כי התעללות גופנית היא רק אחד מבין גורמים רבים העשויים לתרום לסיכון למיגרנה. אין הכוונה כי כל אדם שחווה התעללות גופנית מועד לפתח מיגרנה. עם זאת, להערכתם חשוב לערוך מחקרים נוספים במטרה לחשוף סיבות נוספות לקשר בין התעללות גופנית ומיגרנה.

Headache 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    כוח העבודה (Joint Task Force) של האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה עדכן את ההנחיות לטיפול ב-AD. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר מה-JAMA Pediatrics שריכז את ההמלצות העיקריות לגבי טיפול בדרמטיטיס אטופית, ומוסיף מהערותיו.

  • יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 עשויות להוביל לירידה של פי ארבע בסיכויי להתפתחות חסר תסמיני של הוויטמין בשנה הראשונה לחייהם, בהשוואה ליילודים שלא עברו בדיקות סקר אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מגרמניה שפורסמו בכתב העת Pediatrics. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר וויטמין B12 עשוי לפגוע בהתפתחות יילודים, אך ההשפעה של בדיקות […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Headache and Pain מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי Atogepant (קיוליפטה) מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב למניעת מיגרנה, כולל מיגרנה אפיזודית וכרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי את היעילות והבטיחות של Atogepant, אנטגוניסט של CGRP, למניעת מיגרנה על-בסיס תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים. החוקרים […]

  • תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery עולה שכיחות גבוהה של תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עקב חבלת ספורט בספורטאים בבתי ספר תיכון ואלו עלולים להאט את ההתאוששות של הצעירים לאחר החבלה. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 431 ספורטאים בבתי ספר תיכון (גילאי 14-18 שנים) שחוו זעזוע מוח על-רקע פעילות ספורט בתקופה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה