השכיחות וגורמי הסיכון של דלקת פרקים (מתוך Arthritis Care & Research)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון מרץ 2010 של ה- Arthritis Care & Research עולה כי בהשוואה לקנדה, בארה”ב נמצאה שכיחות גבוהה יותר של דלקת פרקים ושל הגבלה תפקודית הקשורה למצב זה, וכי השמנה ופעילות גופנית עלולות להסביר את הממצאים, בייחוד בנשים.

לדברי החוקרים, זהו המחקר הראשון שנערך להשוואת ההבדלים בשכיחות דלקת פרקים, גורמי הסיכון לדלקת פרקים וההגבלה התפקודית הקשורה לדלקת הפרקים בין קנדה וארה”ב. כמו כן העריכו החוקרים כיצד השמנה וחוסר פעילות גופנית משפיעות על שכיחות דלקת הפרקים וההגבלה התפקודית.

החוקרים ערכו מחקר חתך תוך שימוש בנתונים מה- Joint Canada/United States Survey of Health בשנים 2002-2003. הם מסבירים כי מדובר בסקר טלפוני אקראי שכלל מבוגרים בגיל 18 שנים ומעלה מ-50 מדינות בארה”ב ו-10 מחוזות בקנדה. בסקר לא נכללו דיירי מוסדות בריאותיים, בתי אבות ואנשי צבא.

החוקרים מדווחים כי 3,505 אזרחים קנדיים (65%) ו-5,138 אזרחים אמריקאים (50.2%) ענו לסקר המשותף. המשתתפים נשאלו סדרת שאלות הקשורות לאבחנת דלקת פרקים, דרגת הקושי בביצוע פעילויות שונות, מידע סוציו-דמוגרפי, נתונים על אורח החיים וגישה לשירותי בריאות. משתני המחקר העיקריים כללו את שכיחות דלקת הפרקים, הגבלה תפקודית הקשורה לדלקת פרקים, מדד מסת הגוף (BMI) וחוסר פעילות גופנית. החוקרים מציינים כי למעלה מ-95% מהמשתתפים השיבו לשאלות הנוגעות למשתנים אלו.

מתוצאות המחקר עולה כי השכיחות המוערכת של דלקת פרקים הייתה גבוהה יותר בארה”ב (18.7%, 95% CI 17.6-19.8) לעומת קנדה (16.8%, 95% CI 15.5-18.2). השכיחות המוערכת של הגבלה תפקודית הקשורה לדלקת פרקים הייתה גם היא גבוהה יותר בארה”ב (9.6%, 95% CI 8.8 – 10.5) מאשר בקנדה (7.7%, 95% CI 6.8 – 8.6).

החוקרים מוסיפים כי השכיחות של דלקת פרקים הייתה גבוהה יותר בנשים מארה”ב (23.3%, 95% CI 21.7 – 25.0) בהשוואה לנשים מקנדה (19.6%, 95% CI 21.7 – 25.0). בנשים אמריקאיות נצפתה הגבלה תפקודית הקשורה לדלקת פרקים בשכיחות של 13% (95% CI 11.7 – 14.3), לעומת 9.2% בנשים קנדיות (95% CI 7.9 – 10.6).

הם מציינים כי השכיחות של דלקת פרקים ושל הגבלה תפקודית הייתה דומה בגברים מ-2 המדינות, וכי הן נשים והן גברים עם דלקת פרקים דיווחו גם על הגבלה תפקודית (44.7% מהמשתתפים האמריקאים ו-39.3% מהמשתתפים הקנדיים). ב-2 המדינות נמצא כי למשתתפים שדיווחו על חוסר פעילות גופנית, היה סיכוי גבוה יותר לסבול מדלקת פרקים ומהגבלה תפקודית הקשורה למצב זה.

בין מגבלות המחקר מציינים החוקרים את השימוש במאגר נתונים משני, הבדלים בדיווח הנתונים בין 2 המדינות, אי הכללת נתונים על גזע המשתתפים ועל הכיסוי הביטוחי, שונות בהגדרת סוגי דלקת הפרקים וסיווג קבוצות מדד מסת הגוף, ותשאול של פעילות גופנית בשנות הפנאי בלבד.

לאור תוצאות המחקר מסכמים החוקרים כי ייתכן וניתן לייחס את השכיחות הגבוהה יותר של דלקת פרקים ושל ההגבלה התפקודית הקשורה בארה”ב, לשכיחות הגבוהה יותר של השמנה וחוסר פעילות גופנית במדינה, בייחוד בנשים.

Arthritis Care Res. 2010;62:308-315.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה