היעילות של Sodium Oxybate בטיפול בפיברומיאלגיה (מתוך כנס American Academy of Pain Medicine)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-26 של ה-American Academy of Pain Medicine (AAPM) עולה כי התכשיר Sodium Oxybate ממשיך להראות תוצאות יפות במחקר שני שהינו שלב 3, בטיפול בחולים עם פיברומיאלגיה. החוקרים מזכירים כי זהו המחקר הבינלאומי הראשון בשלב 3 שנערך בתרופה בהתוויה זו, וכי בעקבותיה הגישה חברת Jazz Pharmaceuticals (אשר מימנה את המחקר הנוכחי) בקשה לאישור התרופה ל-Food and Drug Administration (FDA) האמריקאי.

החוקרים מסבירים כי Sodium Oxybate הינה תרופה אשר מאושרת כיום לשימוש בטיפול בנרקולפסיה ובקטפלקסיה, וכי החברה האמורה מקווה להרחיב את אישור זה ולכלול את ההתוויה של פיברומיאלגיה עד סוף השנה הנוכחית. התכשיר הינו מלח הסודיום של Gamma-hydroxybutirate, תוצר פירוק חומצה גאמא-אמינובוטירית.

מחקר קודם שלב 3 מצא כי מספר משמעותי מהחולים חוו ירידה של 30% בכאב בעקבות הטיפול בתרופה בהשוואה לתרופת דמה, שיעור אשר לדברי החוקרים נחשב כבעל משמעות קלינית. המחקר הנוכחי שב ומראה תוצאות דומות, לדברי החוקרים.

המחקר הנוכחי נערך בלמעלה ממאה מרכזים רפואיים ברחבי ארצות הברית ואירופה, והגיע לסך של 376 חולים אשר השלימו את המחקר. החולים עברו תקופת Washout בת שלושים יום ולאחר מכן תיעדו מדדי כאב במהלך שבוע על מנת להראות את ערכי הבסיס. בהמשך, הוקצו החולים אקראית לקבל טיפול ב-Sodium Oxybate במינון 4.5 או 6 גרם ללילה, או לחילופין תרופת דמה. החולים אשר הוקצו אקראית לקבל טיפול במינון הגבוה יותר של התרופה החלו במינון של 4.5 גרם ללילה למשך שבועיים, ולאחר מכן השלימו את יתר 12 השבועות של הטיפול במינון המלא של 6 גרם ללילה.

לדברי החוקרים, החולים החלו להראות ירידה בעוצמת הכאב כבר לאחר השבוע הראשון של הטיפול, ושיפור זה נמשך באופן עקבי עד לשבוע 5, לאחר עוצמת הכאב החלה להתאזן. בסך הכל, 51.4% מהחולים בקבוצה שטופלה במינון הגבוה של התרופה חוו ירידה של 30% לפחות בציון הכאב, בהשוואה ל-42% בקבוצת המינון הנמוך. שני שינויים אלו היו מובהקים סטטיסטית בהשוואה לקבוצת תרופת הדמה, בה 26.8% מהחולים הראו ירידה כזו (p < 0.001 ו-p < 0.002, בהתאמה).

החוקרים מוסיפים כי 37.7% מהחולים בקבוצת המינון הגבוה חוו ירידה של 50% לפחות בציון הכאב, בהשוואה ל-28% בקבוצת המינון הנמוך. זאת לעומת 15.3% מהחולים בקבוצת הביקורת (p < 0.001 ו-p < 0.003, בהתאמה).

בתום הטיפול, 55.1% מהחולים בקבוצת המינון הגבוה השיגו שיפור של 30% לפחות בתפקוד, כפי שנקבע על פי ה-Fibromyalgia Impact Questionnaire, בהשוואה ל-50% בקבוצת המינון הנמוך ו-29.8% בקבוצת הביקורת (p < 0.001 לעומת תרופת הדמה). בנוסף, 39.7% מהחולים שטופלו במינון הגבוה של התרופה דיווחו כי חשים ‘טוב יותר’ או ‘טוב הרבה יותר’ במדד ה-Global Impression of Change Scale, לעומת 32.1% בקבוצת המינון הנמוך ו-16% בקבוצת הביקורת (p < 0.001). באשר להפרעות בשינה, גם בהקשר זה דיווחו החולים על שיפור משמעותי בשתי הקבוצות שטופלו ב-Sodium Oxybate (p < 0.001 לעומת תרופת הדמה).

תופעות הלוואי השכיחות ביותר שדווחו בעקבות השימוש בתרופה כללו בחילה (21.2% בקבוצת המינון הגבוה ו-19.1% בקבוצת המינון הנמוך), סחרחורת (13.2% ו-11.9%, בהתאמה) והקאות (8.5% ו-5.2%, בהתאמה). לדברי החוקרים, היו תופעות אלו קלות או בינוניות על פי רוב.

החוקרים מציינים כי כך היה עבור האוכלוסייה האירופאית, אם כי התוצאות חזרו על עצמן גם באוכלוסייה האמריקאית בלבד וגם במחקר הבינלאומי.

נציגי החברה האמורה טוענים כי התרופה עשויה למלא נישה אשר תרופות אחרות המשמשות לטיפול בפיברומיאלגיה אינן מצליחות למלא, מאחר וזו מתייחסת בצורה ישירה יותר להפרעות השינה. החוקרים מסבירים כי ידוע שהתרופה פועלת באמצעות הגברת השינה מסוג slow-wave non-REM sleep.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים טוען כי הוא עצמו דווקא שבע רצון מהתרופות הקיימות בשוק לטיפול בפיברומיאלגיה, ובהן Pregabalin (סימבלתה), Duloxetine ו-Milnacipran (איקסל), אם כי הוא היה מוכן לנסות את השימוש בה. המומחה מדגיש כי עבור כל תרופה חדשה יש לשקול את תופעות הלוואי שלה ואת המידה בה נסבלת היטב בקרב המטופלים.

מתוך הכנס השנתי ה-26 של ה-American Academy of Pain Medicine (AAPM), שנערך בפברואר 2010, בסן-אנטוניו, טקסס.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הרחבת ההתוויה למתן Darzalex Faspro (או Daratumumab ו-Hyaluronidase-fihj) בשילוב עם Bortezomib, Lenalidomide ו-Dexamethasone כטיפול אינדוקציה ומיצוק בחולים מתאימים להשתלה עם אבחנה חדשה של מיאלומה נפוצה. האישור התקבל לאחר סקירה מועדפת ומבוסס על נתוני יעילות ובטיחות ממחקר PERSEUS בתווית-פתוחה, שכלל 709 חולים מתחת לגיל 70 שנים […]

  • טיפול משולב ב-Relugolix משפר תפקוד ואיכות חיים בנשים עם אנדומטריוזיס (Fertil Steril)

    טיפול משולב ב-Relugolix משפר תפקוד ואיכות חיים בנשים עם אנדומטריוזיס (Fertil Steril)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Fertility & Sterility עולה כי טיפול משולב ב- Relugolix עם Estradiol ו-Norethisterone Acetate מלווה בירידה בכאב משנית לאנדומטריוזיס לאורך עד 104 שבועות, לצד שיפור בתפקוד ואיכות חיים בריאותית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של טיפול משולב ב- Relugolix, הכולל Relugolix במינון 40 מ”ג, Estradiol במינון 1 מ”ג […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את הטיפול ב- Faricimabבחולים עם הפרעת ראיה משנית לבצקת מקולארית עקב חסימת וריד רשתית, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת התרופות רוש. מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Faricimab לטיפול בבצקת מקולארית לאחר חסימת וריד רשתית במהלך חודש אוקטובר בשנת 2023. דובר של חברת התרופות מסר […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל-Afamitresgene Autoleucel לטיפול בחלק מהמבוגרים עם סרקומה סינוביאלית לא-נתיחה או גרורתית. ההתוויה החדשה נוגעת לחולים שקיבלו בעבר טיפול כימותרפי, נמצאו חיוביים ל-HLA-A*02:01P, HLA-A*02:02P, HLA-A*02:03P, או HLA-A*02:06P ובהם הגידול הדגים ביטוי אנטיגן MAGE-A4. Afamitresgene Autoleucel הינו טיפול אימונותרפי מבוסס תאי T מכוון גנטית ל-MAGE-A4 (או […]

  • האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    הוספת מגנזיום סולפט לטיפול ב-Diclofenac מובילה להקלה גדולה יותר בכאב לעומת מתן Diclofenac לבדו בחולים בחדרי מיון עם כאב חד משנית לאבני כליה, אם כי התועלת של הוספת מגנזיום סולפט לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Emergency Medicine. המחקר הפרוספקטיבי, כפל-סמיות, באקראי, נערך בין נובמבר 2022 ועד אוגוסט […]

  • היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Headache and Pain מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי Atogepant (קיוליפטה) מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב למניעת מיגרנה, כולל מיגרנה אפיזודית וכרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי את היעילות והבטיחות של Atogepant, אנטגוניסט של CGRP, למניעת מיגרנה על-בסיס תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים. החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה