היחס בין רמת נויטרופילים ולימפוציטים מנבא פרפור פרוזדורים לאחר ניתוח מעקפים (מתוך Am J Cardiol)

בחולים עם יחס גבוה בין נויטרופילים ללימפוציטים (N/L Neutrophil/Lymphocyte) לפני או מידע לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (CABG Coronary Artery Bypass Grafting) מלווה בסיכון מוגבר להופעה חדשה של פרפור פרוזדורים, כך מדווחים חוקרים מסקוטלנד במאמר חדש שפורסם ב-American Journal of Cardiology.

עם זאת, החוקרים אינם מאמינים כי יחס נויטרופילים ללימפוציטים לבדו ישמש כמנבא טוב דיו להחלטה על מתן טיפול מונע. הסבירות הגבוהה יותר היא שמדובר באחד מבין גורמים רבים, דוגמת גיל, שעשויים לשמש לניסיון לפתח מודל לניבוי הסיכון.

הם ממשיכים וכותבים כי הממצאים מעניינים מאחר שיחס N/L היא בדיקה זמינה, השופכת אור על הפתוגנזה של פרפור פרוזדורים במצבים אלו, עדות לכך שתהליכים דלקתיים והבריאות הכללית הם גורמים חשובים.

מדגם המחקר כלל 275 חולים, בגיל ממוצע של 65 שנים, ללא פרפור פרוזדורים קודם, שהיו מיועדים לניתוח מעקפים אלקטיבי.

בתוך שבוע מהניתוח, 107 חולים (39%) אובחנו עם הופעה חדשה של פרפור פרוזדורים שנמשך למעלה מ-30 שניות, כפי שזוהה בניטור הולטר או בדיקת אק”ג עם 12 לידים. החוקרים זיהו קשר מתון בין יחס נויטרופילים ללימפוציטים גבוה יותר, הן לפני הניתוח והן ביום 2 לאחר הניתוח, ובין סיכון מוגבר להתפתחות פרפור פרוזדורים.

לדוגמא, חציון יחס N/L לפני הניתוח עמד על 3.0 בחולים שפיתחו פרפור פרוזדורים, זאת לעומת 2.4 בחולים שלא פיתחו את הפרעת הקצב. חציון יחס נויטרופילים ללימפוציטים לאחר הניתוח עמד על 9.2 ו-7.2 בחולים עם ובלי פרפור פרוזדורים, בהתאמה.

לאחר ניתוח רב משתנים, החוקרים מצאו קשר בלתי-תלוי בין יחס N/L ובין היארעות מוגברת של פרפור פרוזדורים, עם יחס סיכויים של 1.10 עבור כל עליה ביחידה אחת. עם יחס נויטרופילים ללימפוציטים של מעל 10.14, יחס הסיכויים לכל עליה ביחידה נוספת עלה ל-2.83.

החוקרים מצאו קשר בולט בין יחס נויטרופילים ללימפוציטים לפני ואחרי הניתוח ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים לאחר הניתוח, קשר שהיה בולט יותר בהשוואה לספירת נויטרופילים, לימפוציטים, או ספירת תאי הדם הלבנים. לא תועד קשר בין פרפור פרוזדורים ובין רמות CRP (C-Reactive Protein) או IL-6 (Interleukin-6).

חולים שפיתחו פרפור פרוזדורים היו מבוגרים יותר משמעותית, עם מדדי סיכון גבוהים יותר לאחר הניתוח, בהשוואה לחולים שלא פיתחו פרפור פרוזדורים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי תוצאות אלו תומכות באתיולוגיה דלקתית בהתפתחות פרפור פרוזדורים לאחר ניתוח, אך מעלים את האפשרות כי יש גורמים חשובים נוספים.

Am J Cardiol 2009

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה