טיפולים חדשים מבטיחים במיאלומה נפוצה (מתוך כנס ה-ASH)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

בכנס השנתי ה-51 של ה- American Society of Hematology (ASH) הוצגו מספר מחקרים, שבדקו את היעילות של משלבים תרופתיים חדשים לטיפול במיאלומה נפוצה.

בכנס הסבירו החוקרים כי בשנים האחרונות התפתח הטיפול במיאלומה נפוצה, ולטיפול הוותיק ב-Melphalan וקורטיקוסטרואידים נוספו תרופות דוגמת Thalidomide, Lenalidomide ו-Bortezomib. עם זאת, בשלב זה עדיין לא ברור מהו השילוב התרופתי המומלץ בחולי מיאלומה נפוצה.

מחקר ספרדי שהוצג בכנס בדק את ההשפעה של מתן Bortezomib במינון מופחת כטיפול אינדוקציה. המחקר כלל 260 משתתפים בגיל חציוני של 75 שנים, והחוקרים מסבירים כי ניסו לצמצם את רעילות הטיפול בחולים המבוגרים, באמצעות מתן שבועי של טיפול האינדוקציה ולאחריו מתן טיפול אחזקה בכל 3 חודשים. החוקרים השוו את היעילות של 2 משלבים תרופתיים כטיפול אינדוקציה: Bortezomib עם Melphalan ו-Prednisone (VMP) או Bortezomib עם Thalidomide ו-Prednisone (VTP). 2 המשלבים ניתנו למשך 6 מחזורי טיפול, כאשר במחזור הטיפול הראשון ניתן Bortezomib בתדירות של פעמיים בשבוע, אך ב-5 המחזורים הנותרים ניתן פעם בשבוע בלבד. בשלב השני של המחקר, ניתנו המשלבים התרופתיים כטיפול אחזקה למשך עד 3 שנים.

מתוצאות המחקר עולה כי ל-2 המשלבים התרופתיים נמצאה יעילות דומה וטובה כטיפול אינדוקציה, עם שיעורי תגובה כוללים דומים (80% ל-VMP ו-81% ל-VTP). עם זאת, משלב ה-VMP היה כרוך בהיארעות גבוהה יותר של נויטרופניה מדרגה 3 (37% לעומת 21% תחת טיפול ב-VTP), ולפיכך גם היארעות גבוהה יותר של זיהומים מדרגה 3 (ב-7% לעומת 1% תחת טיפול ב-VTP). החוקרים מציינים כי ניתן לצמצם את הסיכון לנויטרופניה וזיהומים באמצעות מתן granulocyte-macrophage colony-stimulating factor (GM-CSF) וכן ע”י שימוש מניעתי באנטיביוטיקה.

בנוסף, נמצא קשר בין מתן VTP ובין אירועים קרדיווסקולאריים, כולל אי ספיקת לב, פרפור פרוזדורים, תת-לחץ דם, אוטם לבבי וחסם עלייתי-חדרי, שנצפו ב-8.5% מהמשתתפים בקבוצה זו. החוקרים מוסיפים כי בקבוצת ה-VTP נצפתה היארעות גבוהה יותר של נוירופתיה פריפרית (9% לעומת 5% בקבוצת ה-VMP), אם כי ללא מובהקות סטטיסטית.

החוקרים מדווחים כי לא נמצאו הבדלים מובהקים ביעילות ובטיחות 2 המשלבים התרופתיים כטיפול אחזקה. לדבריהם, ב-2 הקבוצות נצפה שיפור בתגובת המשתתפים, עם עלייה בשיעור התגובה המלאה מ-23% ל-42%, וכי ל-2 הטיפולים נמצא פרופיל בטיחותי טוב.

לאור תוצאות המחקר מציינים החוקרים כי שילוב של Melphalan ו-Bortezomib בחולים קשישים עם מיאלומה נפוצה הוא כנראה עדיף על שימוש ב-Thalidomide, שכן יעילותו טובה אך פרופיל הבטיחות שלו כרוך ברעילות לבבית מופחתת. בהמשך מתכננים החוקרים להעריך את היעילות של מתן Lenalidomide במקום Thalidomide, הן בטיפול אינדוקציה והן בטיפול האחזקה, על מנת לצמצם עוד יותר את רעילות הטיפול.

במחקר נוסף שנערך באיטליה והוצג בכנס, השוו החוקרים בין היעילות של המשלב התרופתי VMPT, הכולל את Bortezomib, Melphalan, Prednisone ו-Thalidomide, ובין יעילות משלב ה-VMP, הכולל את Bortezomib, Melphalan ו-Prednisone. זהו מחקר קליני בשלב 3 שכלל 511 משתתפים בגיל חציוני של 71 שנים. החוקרים חילקו באקראי את המשתתפים לטיפול אינדוקציה ב-VMPT ולאחריו טיפול אחזקה הכולל Bortezomib ו-Thalidomide במינון מפחת, או לטיפול אינדוקציה ב-VMP ללא טיפול אחזקה.

מתוצאות המחקר עולה כי בקבוצת ה-VMPT נצפו שיעורי תגובה גבוהים יותר. שיעור התגובה המלאה היה 34% בקבוצה זו, לעומת 21% בקבוצת ה-VMP (p=0.008). החוקרים מוסיפים כי ב-2 הקבוצות נמצא קשר מובהק בין השגת תגובה מלאה ובין עליה במשך ההישרדות נטולת המחלה, אך הקשר היה חזק ביותר בקבוצת ה-VMPT (p<0.001), לעומת קבוצת ה-VMP (p=0.003). עם זאת, בין 2 הקבוצות לא נמצא הבדל מובהק בהישרדות הכוללת למשך שנתיים (89.6% בקבוצת ה-VMPT, לעומת 89% בקבוצת ה-VMP).

בדומה למחקר הספרדי, גם במחקר זה ניתן Bortezomib בתחילה בתדירות של פעמיים בשבוע ובהמשך הופחתה תדירות הטיפול לפעם בשבוע. החוקרים מדווחים כי הדבר הוביל לירידה בהיארעות של נוירופתיה פריפרית, מבלי לפגוע ביעילות הטיפול. הם מוסיפים כי ב-2 הקבוצות, שיעור הנוירופתיה הפריפרית מדרגה 3/4 היה נמוך באופן מובהק כשניתן הטיפול בתדירות של פעם בשבוע, לעומת מתן דו-שבועי. הם מוסיפים כי בקבוצת ה-VMPT נמצא שיעור גבוה יותר של נויטרופניה מדרגה 3/4 (37% לעומת 28% בקבוצת ה-VMP, p=0.02) ושל סיבוכים לבביים (10% לעומת 5%, בהתאמה, p=0.04). עם זאת, החוקרים מדגישים כי שיעור תופעות הלוואי האחרות היה דומה ב-2 הקבוצות, כולל תרומבוציטופניה, נוירופתיה פריפרית, זיהומים, וסיבוכים של דרכי העיכול.

החוקרים מסכמים כי טיפול אינדוקציה ב-VMPT ולאחריו טיפול אחזקה ב-Bortezomib ו-Thalidomide היה יעיל יותר, בהשוואה לטיפול אינדוקציה ב-VMP.

מחקר שלישי שהוצג בכנס כלל משתתפים בגיל 65 שנים ומעלה, ובדק את היעילות של טיפול אינדוקציה הכולל את Melphalan, Prednisone ו-Lenalidomide, ולאחריו מתן טיפול אחזקה ב-Lenalidomide (MPR-R). במחקר נמצא כי הטיפול היה יעיל יותר בהשוואה למתן אינדוקציה עם Melphalan ו-Prednisone ולאחריו טיפול אחזקה בפלסבו (MP).

החוקרים מציינים כי בקבוצת ה-MPR-R נמצא שיעור מעט גבוה יותר של תופעות לוואי, כולל פקקת ורידים עמוקה, פריחה, עייפות וזיהומים.

הם מדווחים כי בקבוצת ה-MPR-R נצפה שיפור מובהק של 50% במשך ההישרדות נטולת התקדמות המחלה, בהשוואה לקבוצת ה-MP, עם עלייה מ-15 חודשים ל-22.5 חודשים (p<0.0001), ולכן הופסק המחקר לפני הזמן. הם מוסיפים כי ההישרדות נטולת התקדמות המחלה הייתה טובה יותר בחולים שטופלו ב-MPR-R, לעומת חולים שקיבלו טיפול אינדוקציה ב-MPR ללא טיפול אחזקה, ובקבוצת ה-MPR-R נצפו תוצאות טובות יותר מבחינת שיעור התגובה הכולל, שיעור התגובה המלאה והזמן החציוני עד לתגובה הראשונה, לעומת קבוצות הטיפול האחרות.

לפיכך ממליצים החוקרים לשקול את משטר ה-MPR-R כטיפול הבחירה בחולי מיאלומה נפוצה, המבוגרים מגיל 65 שנים.

מתוך הכנס American Society of Hematology (ASH) 51st Annual Meeting.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה