טיפול בדיכאון בחולי סוכרת בעלי הכנסה נמוכה מביא לשיפור איזון הסוכרת (מתוך Diabetes Care)

טיפול בדיכאון בחולים בעלי הכנסה נמוכה וסוכרת לא-מאוזנת מוביל לשיפור בערכי HbA1c ובערכי לחץ הדם הסיסטולי, כך עולה ממחקר חדש שפורסם במהדורת דצמבר של Diabetes Care.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הסיכון לדיכאון בחולי סוכרת גבוה פי שתיים, בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, ואף גבוה יותר בקרב בני מיעוטים, המועדים יותר לאיזון גליקמי ירוד, סיבוכי סוכרת ודיכאון חמור. עם זאת, מחקרים מעטים בחנו את ההשפעה של טיפול בדיכאון בחולי סוכרת לא-מאוזנים.

במסגרת המחקר ערכו החוקרים בדיקות סקר של חולי סוכרת בעלי הכנסה נמוכה, שהתבססו על הצגת שתי שאלות לפי שאלון Whooley , ולאחר מכן אישרו את האבחנה של דיכאון באמצעות Computerized Diagnostic Interview Survey. בסופו  של דבר, המחקר כלל 89 חולים, 45 חולקו באקראי לטיפול ב-Sertraline (לוסטרל) ו-44 לפלסבו. כל המשתתפים במחקר לקחו חלק בהדרכה קבוצתית בנושא סוכרת, שנערכה אחת לחודש.

29 חולים בכל קבוצה היו ממוצא היספאני, 5 היו אפריקאים-אמריקאים. ערכי HbA1c עמדו בממוצע של 10.0% בקבוצת Setraline ו-9.7% בקבוצת הפלסבו.

כל חודש, החוקרים העריכו כל נבדק לפי Hamilton Depression Scale. הם גם בחנו את הכאב ואיכות החיים באמצעות כלים מתאימים. 75 חולים השלימו את המחקר.

מניתוח ITT (Intent-To-Treat) עולה כי קיים הבדל בולט בערכי HbA1c לאחר 6 חודשי מחקר, עם ירידה של 2.0% בקבוצת המטופלים ב-Sertraline, לערכים של 8.0%, אך ירידה של 0.9% בלבד בקבוצת הפלסבו, לערכים של 8.8% (p<0.01). זאת למרות העובדה שב-15 חולים בקבוצת Sertraline נערכו בדיקות דם שמצאו כי הם לא נטלו את התרופה (החוקרים מציינים כי הוצאת חולים אלו מניתוח הנתונים לא שינה את התוצאות).

לחץ הדם הסיסטולי, שעמד בממוצע על 137 מ”מ כספית בשתי הקבוצות בתחילת המחקר, ירד בהיקף גדול יותר עם טיפול ב-Sertraline (ל-122 מ”מ כספית), בהשוואה לפלסבו (131 מ”מ כספית; p=0.003). מנגד, בשתי הקבוצות תועד שיפור דומה במדדי הדיכאון, במדדי הכאב ובאיכות החיים.

החוקרים כותבים כי בכל אוכלוסיית המחקר, תועדה קורלציה מובהקת של 0.45 בין שינויים בדיכאון ובערכי HbA1c.

הערך המנבא החיובי של תשובות חיוביות לשאלון Whooley היה גבוה: 67-69% לתשובה חיובית אחת ו-84% לשתי תשובות חיוביות.

מהתוצאות עולה כי בדיקת הסקר הפשוטה, הכוללת שתי שאלות בלבד, הינה דרך יעילה לזהות חולים הסובלים מדיכאון במרפאה העמוסה בחולים. במקרים של תשובות חיוביות לשאלות המוצגות, יש לשקול מתן טיפול בנוגדי-דיכאון. באופן זה, טוענים החוקרים, ניתן להביא לשיפור בדיכאון, בלחץ הדם הסיסטולי ובאיזון הסוכרת.

Diabetes Care 2009;32:2156-2160

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה