טיפול במעכבי ACE בחולי סוכרת ויתר לחץ דם קשורים לפחות מיקרו אלבומינוריה (מתוך J Am Soc Nephrol)

ניתוח של מידע ממחקר BENEDICT (Bergamo Nephrologic Diabetes Complications Trial) אישר שלחולי סוכרת עם יתר לחץ דם המטופלים במעכבי ACE (angiotensin-converting-enzyme) יש סיכון נמוך לפתח מיקרו אלבומינוריה.

לדברי החוקרים, תוצאות המחקר מראה כי בחולים עם סוכרת סוג 2 ויתר לחץ דם עורקי, הורדת לחץ הדם הינו חיוני להורדת הסיכון למיקרו אלבומינוריה (ועקב כך את הסיכונים הנלווים למצב) והדרך הכי טובה להשיג מטרה זו היא על ידי מעכבי ACE. תוצאות המחקר פורסמו במהדורת נובמבר של Journal of the American Society of Nephrology.

שני פרשנים חיצוניים ציינו בראיונות ל-Medscape כי המחקר מאשר מחדש ממצאים קודמים והיות וזה ניתוח post hoc לא ניתן להסיק על סיבתיות. המחקר הנוכחי מאשר את מה שנמצא במחקר BENEDICT, במחקר ABCD (Appropriate Blood Pressure Control in Diabetes), במחקר HOPE (Heart Outcomes Prevention Evaluation) ובמחקרים אחרים, שבהם נעשה שימוש במעכבי ACE או ב-ARB (חוסמי רצפטור אנגיוטנסין 2), ואשר הגיעו למסקנות דומות : אנשים עם סוכרת סוג 2 ועם לחץ דם נמוך יותר נמצאים בסיכון נמוך למיקרו אלבומינוריה מתמדת.

BENEDICT הוא מחקר פרוספקטיבי, שכלל 1204 חולי סוכרת ויתר לחץ דם ללא עדות למחלת כליה. מטרת המחקר הייתה לקבוע אם תרופות נגד יתר לחץ דם מסוימות יכולות להוריד את השכיחות של מיקרו אלבומינוריה. משתתפי המחקר חולקו רנדומאלית לקבל טיפול של 3.6 שנים באחד מהבאים :

1) verapamil חוסם תעלת סידן ממשפחת non הידרופירידין (ndCCB).

2) Trandolapril מעכב ACE.

3) Veratran שילוב של verapamil ושל Trandolapril.

4) פלצבו.

המחקר הראה כי בהשוואה לנבדקים בקבוצת הפלצבו, לנבדקים, שקיבלו מעכב ACE או שילוב של תרופות, אך לא טיפול ב- verapamil בלבד, הייתה שכיחות נמוכה יותר של מיקרו אלבומינוריה.

מטרת ניתוח ה-post hoc העיקרית הייתה לראות אם לחץ דם בנקודת ההתחלה, לחץ דם במעקב (בסוף המחקר) או ירידה בלחץ הדם, מנבאים את הזמן עד להתפתחות מיקרו אלבומינוריה. המטרה המשנית הייתה לבדוק את השכיחות של מיקרו אלבומינוריה בנבדקים עם ערכי לחץ דם מעל או מתחת לחציון, לפי אם הם מקבלים טיפול במעכבי ACE או ב- ndCCB.

במחקר BENEDICT חציון לחץ הדם בנקודת ההתחלה היה 150/88 mm Hg. לחץ הדם הרצוי היה נמוך מ-130/80, אך חציון לחץ הדם, שהושג במעקב, היה 139/81. חציון הירידה בלחץ הדם היה 11/6.

לחץ דם גבוה מביא לסיכון גבוה יותר למיקרו אלבומינוריה

בהשוואה לנבדקים, שלא פיתחו מיקרו אלבומינוריה, אלה שכן פיתחו היו בעלי ערכי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוהים יותר במעקב וירידות קטנות יותר בלחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי.

אפקט מגן של טיפול במעכבי ACE

לנבדקים עם ערכי לחץ דם במעקב, שהיו גבוהים מהחציון, ואשר קיבלו מעכבי ACE, הייתה ירידה בשכיחות של מיקרו אלבומינוריה, דבר שהיה בר השוואה לזה של נבדקים עם לחץ דם במעקב של מתחת לחציון. בדומה לכך, בקרב נבדקים עם ירידות בלחץ הדם, שהיו קטנות מחציון הירידה, לאלה, שקיבלו מעכבי ACE, הייתה שכיחות נמוכה יותר משמעותית של מיקרו אלבומינוריה בהשוואה לאלה, שלא קיבלו טיפול זה. טיפול ב- ndCCBלא השפיע באופן בלתי תלוי על מיקרו אלבומינוריה.

לדברי החוקרים, טיפול במעכבי ACE חשוב בעיקר, כשלחץ הדם לא בשליטה טובה, דבר היכול לקרות במרבית הנבדקים למרות השימוש ב-2, 3 או אפילו יותר תרופות.

החוקרים מסכמים ואומרים כי המידע ממחקרם עקבי עם עדות קודמת ממחקר BENEDICT וממחקרים אחרים. המחקר מספק מידע בנוגע לכך, שבהשוואה לתרופות אחרות, למעכבי ACE יש יתרון נוסף על תוצאות כליתיות ועל כן צריכים להיות טיפול הבחירה בחולי יתר לחץ דם עם סוכרת.

טיפול מוקדם הינו חשוב ויש צורך במחקרים נוספים

יישום אסטרטגיות מניעה מכוון לזיהוי מוקדם של חולי סוכרת ויתר לחץ דם עורקי. טיפול במעכבי ACE (בשילוב עם תרופה אחרת, שיכול להיות שיש בה צורך על מנת להביא את השליטה בלחץ הדם לרמה האופטימאלית) חשוב מאוד על מנת להגביל את העול של סיבוכים כליתיים וקרדיווסקולרים (ועלויות נלוות) ברחבי העולם.

לסיכום, יש צורך במחקרים פרוספקטיבים רנדומאליים כדי לחקור אם טיפול משולב במעכבי ACE וב- ndCCBיכול להוריד את התחלואה והתמותה הקשורים לסוכרת סוג 2. בעוד שמיקרו אלבומין הוא סמן טוב לסיכון קרדיווסקולרי, הנחיות הטיפול (שיעודכנו בקרוב) יצביעו על כך, שזה אינו סמן לתפקוד כליה לקוי. על כן יש צורך במחקר רנדומאלי, שיבדוק שליטה אגרסיבית בלחץ הדם מול שליטה לא אגרסיבית בלחץ הדם.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    בקרב חולים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד עיכוב מתון בלבד בהתרוקנות קיבה של מזון מוצק ולא תועד כל עיכוב משמעותי בהתרוקנות נוזלים, בהשוואה לאלו שקיבלו פלסבו, עדות לכך שייתכן ואין צורך בהפסקת הטיפול בתרופות אלו לפני התערבות ניתוחית, כך כותבים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה