FDA מאשר את הטיפול ב-Januvia

FDA אישר את השימוש בטבליות Sitagliptin Phosphate (Januvia) לטיפול בשילוב עם פעילות גופנית ודיאטה, לשיפור האיזון המטבולי, בחולים מבוגרים עם סוכרת מסוג 2. הטיפול החד-יומי יכול להינתן לבדו או בשילוב עם Metformin או Pioglitazone HCl (Actos) ו-Rosiglitazone Maleate (Avandia), כאשר הטיפול באחת התרופות הללו אינו מביא לאיזון הולם של רמות הסוכר.

טבליות Januvia זמינות במינונים של 25, 50 ו-100 מ”ג. לדברי החברה, מדובר במשפחת תרופות פומיות חדשה מעכבי DPP-4 (Dipeptidyl Peptidase 4). תרופות אלו משמשות להגברת רמות ההורמונים הפעילים בגוף, המעודדים הפרשת אינסולין מהלבלב, ומעכבים את ייצור הסוכר בכבד. הוספת Sitagliptin לתרופות המגבירות את הרגישות לאינסולין, דוגמאת Pioglitazone ו-Metformin, משלבת פעילות בשלוש זרועות טיפול בסוכרת תנגודת לאינסולין, דיספונקציה של תאי ביתא ודיספונקציה של תאי אלפא.

אישור Sitagliptin כטיפול מונותרפי התבסס על נתונים משני מחקרים קליניים שארכו 24 ו-18 שבועות (n=473 ו-n=296, בהתאמה), בחולים עם רמות Hemoglobin A1c קלות עד מתונות בתחילת המחקר (8.0%, בממוצע, בטווח 7-10%). התוצאות הוכיחו כי טיפול חד-יומי ב- Sitagliptin הביא לירידה משמעותית ברמות המגולובין מסוכרר, בהשוואה לפלסבו (-0.8% ו-0.6%- , בהתאמה, p<0.001).

בדומה לתרופות אחרות נגד סוכרת, נראה כי הירידה הממוצעת ברמות הסוכר בעקבות טיפול ב- Sitagliptin, תלויה ברמות Hemoglobin A1c בתחילת הטיפול. חולים עם רמות המוגלובין מסוכרר מוגברות בצורה קלה (פחות מ-8%), בצורה בינונית (8-9%), או בצורה קשה (9% ומעלה), של המוגלובין מסוכרר בתחילת המחקר, זכו לירידה ממוצעת של 0.6%-,  0.7%-,  ו-1.4%- , בהתאמה, לאחר 18 שבועות טיפול מונותרפי ב- Sitagliptin (p<0.001).

האינדיקציה להוספת Sitagliptin התבססה על מחקרים נפרדים שארכו 24 שבועות, ומצאו כי תוספת Sitagliptin ל-Metformin או Pioglitazone הביאה לשינוי משמעותי ברמות המוגלובין מסוכרר, בהשוואה למצב בתחילת הטיפול (0.7-,  p<0.001).

כמו כן, יותר מפי 2 מהמטופלים ב- Sitagliptin השיגו את יעד המטרה של רמת המוגלובין מסוכרר נמוכה מ-7%, בהשוואה למטופלי Metformin בלבד (47% לעומת 18%, p<0.001). בדומה, 45% ממטופלי Sitagliptin כתוספת ל-Pioglitazone השיגו את היעד, בהשוואה ל-23% ממטופלי Pioglitazone בלבד (p<0.001).

החוקרים מצאו כי Sitagliptin השפיע על תגובת הסוכר במהלך 24 שעות, בזמן ארוחה, בין ארוחות, ובמהלך הלילה. במחקר שנמשך 24 שבועות, וכלל חולים שטופלו ב-Metformin, נמצא כי הוספת Sitagliptin במינון 100 מ”ג, פעם ביום, הביאה לירידה בולטת ברמות הסוכר לאחר הארוחה ובזמן צום, ב-51 מ”ג לד”ל ו-25 מ”ג לד”ל, בהתאמה (p<0.001).

המשטר המומלץ לטיפול ב- Sitagliptin בכל האינדיקציות המאושרות, כולל מינון של 100 מ”ג, פעם ביום, עם או בלי אוכל. אין צורך בהתאמת המינון לחולים עם אי-ספיקה כבדית קלה או מתונה, או בחולים עם אי-ספיקת כליות קלה (Creatinine Clearance של 50 מ”ל לדקה, או יותר). אולם, בחולים עם אי-ספיקת כליות מתונה (Creatinine Clearance של 30-50 מ”ל לדקה), או קשה (Creatinine Clearance של פחות מ-30 מ”ל לדקה), יש לטפל במינון מופחת של 50 ו-25 מ”ג , פעם ביום. בחולי אי-ספיקת כליות סופנית, הזקוקים לדיאליזה, יש לטפל במינון יומי של 25 מ”ג. FDA ממליץ לבדוק את התפקוד הכלייתי לפני התחלת טיפול ב- Sitagliptin  וכן לערוך בדיקות תקופתיות לאחר מכן.

תופעות הלוואי השכיחות ביותר בעקבות טיפול ב- Sitagliptin, כוללות גודש אף או נזלת, כאבי גרון, זיהום בדרכי נשימה עליונות וכאבי ראש. צויינו גם תסמינים במערכת העיכול, כולל כאבי בטן (Sitagliptin 2.3%, לעומת פלסבו 2.1%), בחילות (1.4% לעומת 0.6%), ושלשולים (3% לעומת 2.3%). הטיפול אינו מלווה בעליה או ירידה במשקל, ושכיחות אירועי היפוגליקמיה היתה דומה לזו של קבוצת הפלסבו (1.2% לעומת 0.9%).

Sitagliptin אינו מתאים לטיפול בחולי סוכרת מסוג 1, או לטיפול בחמצת מטבולית, מאחר שאינו יעיל במצבים אלו. היעילות והבטיחות של הטיפול עדיין לא הוכחו בחולים מתחת לגיל 18. מאחר שאין מחקרים הולמים ומבוקרים בנשים הרות, יש להשתמש ב- Sitagliptin במהלך הריון רק במקרים שאין ספק בחשיבותו.

מחקרים קליניים לא מצאו השפעה משמעותית של Sitagliptin על הפרמקוקינטיקה של Metformin, Glyburide, Simvastatin, Rosiglitazone, Warfarin, או גלולות למניעת הריון, ולכן, לא נראה שיש אינטראקציה בין-תרופתית עם סובסטרטים של CYP3A4, CYP2C8, CYP2C9, וטרנספורטרים של קטיונים אורגנים.

מתוכננים מחקרים נוספים בנושא Sitagliptin, במטרה להעריך את הבטיחות והיעילות של התרופה בשילוב עם אינסולין ו-Sulfonylurea. מ-FDA ביקשו מהחברה לערוך 2 מחקרים כחלק משלב 4, שיבחנו את שילוב Januvia עם מעודדי הפרשת אינסולין (Sulfonylurea) ועם אינסולין.

כמו כן, Sitagliptin אינו מצוי באינדיקציה כשילוב מטופל עם אינסולין או Sulfonylurea, ושני הטיפולים הללו נפוצים מאוד בחולי סוכרת מסוג 2. מחקרים אלו ייארכו כשישה חודשים בממוצע, במטרה לבחון את היעילות, וייתכן שתהיה תקופת הרחבה לבחינת נושא הבטיחות.

לדברי החברה, נערכו 43 מחקרים בנושא Sitagliptin, שהסתיימו או שעדיין נערכים (n=6700 חולים בניסויים קליניים, כ-4700 מהחולים מטופלים ב- Sitagliptin). בנוסף, כ-1100 חולים טופלו עד כה למשך יותר משנה אחת. 4 מחקרים נוספים צפויים להתחיל בשנה הקרובה. כמו כן, מומחי FDA בוחנים את השימוש ב- Sitagliptin כחלק מתשלובת עם Metformin בטבליה אחת (MK-0431A).

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מעלה ביותר מ-50% את הסיכון לאבחנה של לופוס בנשים, עם סיכון גבוה כפליים באלו עם נוגדנים כנגד דנ”א סליל כפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 204,175 נשים ממחקר Nurses’ Health Study בין השנים 1984-2016. המשתתפים השלימו שאלוני […]

  • האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    בקרב חולים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד עיכוב מתון בלבד בהתרוקנות קיבה של מזון מוצק ולא תועד כל עיכוב משמעותי בהתרוקנות נוזלים, בהשוואה לאלו שקיבלו פלסבו, עדות לכך שייתכן ואין צורך בהפסקת הטיפול בתרופות אלו לפני התערבות ניתוחית, כך כותבים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים […]

  • התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית, משלב Tofacitinib (קסלג’אנז) עם קורטיקוסטרואידים לווה בשיפור תגובה לטיפול והפחתת הצורך בטיפול הצלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול תוך-ורידי בקורטיקוסטרואידים מהווה את המרכיב העיקרי של הטיפול בחולים מאושפזים עם התלקחות […]

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    בקרב מטופלים עם הכנת מעי סבירה או גרועה תועדו שיעורי זיהוי אדנומות נמוכים יותר וסיכון גבוה יותר לתמותה עקב סרטן מעי גס לאחר בדיקת קולונוסקופיה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים להערכת טיב הכנת המעי על תוצאות סרטן מעי גס ורקטום […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה