ההיסטוריה של הנבדק היא הגורם הכי חשוב באבחון סחרחורת

רופאים רואים לפחות מספר חולים כל שבוע עם סימפטומים של סחרחורת. אך חוסר בבדיקת מעבדה פשוטה או באמצעי אבחון אחר מקשה בקביעת הגישה הכי טובה לאבחון חולים אלה.

למרות שמצבים רציניים יכולים להופיע עם סחרחורת, ברוב הפעמים הסחרחורת יותר מטילה נכות על החולה מאשר מהווה גורם של חרדה ואזהרה. שורש הסיבה לסחרחורת במחצית החולים עם סימפטומים היא BPPV (benign paroxysmal positional vertigo), כך צוין בפגישה השנתית של AAFP (American Academy of Family Physicians).

ההיסטוריה של החולה היא הגורם הכי חשוב בקביעת הפרוגנוזה בחולה עם סחרחורת. חשוב גם להעריך את אורך הזמן ואת הימשכות הסחרחורת. הצעד הראשון באבחון חולה המתלונן על סחרחורת הוא לשלול אפשרויות רציניות יותר. האפשרויות כוללות : TBI (פגיעת מוח טראומתית) ועוד מצבים המערבים את מערכת העצבים המרכזית, כגון גידול במוח, מחלת Meniere ובעיות הקשורות ללב.

סחרחורת הנמשכת זמן רב יכולה להיות תוצאה של גידול בגזע המוח. אם יש חשד בגידול כזה יש לערוך בדיקת MRI. במצב של TBI החולה יסבול גם מהקאות וכאבי ראש חמורים ואז יש לשלוח את החולה מיד לבית החולים. CT היא אמצעי האבחון הכי טוב תוך 24 שעות לאחר פציעה. אחד הרופאים שהציג ממצאים אלה בפגישה השנתית, עודד רופאים לא להשתמש ב- triptan כדי לטפל בחולים עם חשד של מיגרנות וסחרחורות עד אשר גידול מוחי נשלל כסיבה.

פרה סינקופה זו סיבה נוספת אפשרית לסחרחורת. ההיסטוריה במקרה זה תראה, שסחרחורת, ואפילו נפילה אפשרית, היא בדרך כלל אפיזודה בודדת הנמשכת פחות מדקה. בחלק מהמקרים, החולה יחווה חוסר שליטה על סוגרים כמו שקורה בהתקף. האטיולוגיה במצב זה יכולה להיות יתר לחץ דם אורתוסטטי. כדי לנסות לשחזר את הסימפטומים אפשר לבקש מהחולה להישאר במצב ישיבה.

סינקופה מסוג Situational יכולה להיגרם על ידי אוושה קרדיאלית ולהפוך לגלויה לאחר ביצוע פעילות גופנית. במקרה זה ניתן לעשות בדיקת אקו על מנת להעריך את הסימפטומים הקרדיאליים.

חוסר שיווי משקל יכול לגרום לסחרחורת ב-20% מכל המקרים, אך לעיתים קרובות זה מוערך ומאובחן במידה מועטה מדי. חולים מבוגרים לעיתים קרובות לא מספרים לרופא שלהם שזה קורה רק כשהם הולכים, חוסר שיווי משקל הוא המפתח לבעיה וניתן למדוד אותו על ידי צפייה בחולה בעת הליכה. לחולי מבוגרים יכולה להיות סחרחורת בשל חוסר שיווי משקל כתוצאה מתופעות לוואי של תרופות, מראיה לא טובה בשל קטרקט ו/או ממחלת פרקינסון. סחרחורת הקשורה לקטרקט מאובחנת הכי טוב על ידי עמעום האורות ולבקש מהחולה ללכת.

אם לחולה יש חוסר שיווי משקל ניתן להשתמש באימון פשוט לאיזון. שימוש בלוח איזון למשך 10 דקות 3 פעמים בשבוע יכול להעלים את הסחרחורת ולהוריד את הסיכון לנפילות ולשברים במפרק הירך גם בקרב קשישים.

ורטיגו היא הגורם הכי נפוץ לסחרחורת. הסימפטום כולל כל אשליה של תנועה. חולים יכולים לתאר מצב זה כסיבוב, סחרור, הטיה או תנועה. BPPV הוא הסוג הכי נפוץ של ורטיגו. מחלת Meniere היא גורם יותר רציני לורטיגו. אם לחולה יש סימנים של איבוד שמיעה יש מקום להערכה של אוטולרינגולוג.

למרות ש-BPPV זה מצב שפיר וזמני, הוא יכול להטיל נכות. האנטומיה של BPPV היא נוכחות של “אבנים” בתעלת האוזן, שמקישים על הנוזל סביב תאי השיער. יש לחפש בהיסטוריה של החולה סחרחורת אפיזודית או סחרחורת הקורת, כשהחולה מזיז את הראש כסימן tell-tale.

ישנן מספר פעילויות המשמשות לייצוב התנועה באוזן ולעצירת ה-BPPV. באופן כללי הם כוללות תרגילים, שהחולה שוכב ומתיישב בתנוחות שונים לתקופות קצרות של זמן. אופציה נוספת נקראת תרגיל Brandt-Daroff. לאחר ביצוע תרגילים אלה יש להשגיח על החולים למשך 10-15 דקות ולבקש מהם שיסיעו אותם הביתה אם יש אפשרות. יש להימנע מתנוחות ראש פרובוקטיביות, שיכולות לגרום ל-BPPV לקרות שוב.

רופאים רואים המון מקרים של סחרחורות במרפאות שלהם, אך יש להם חלון של 15 דקות לאבחן את החולה ואין להם המון מידע, לכן הם חוששים, שהם מפספסים משהו בדיאגנוזה שלהם.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Headache and Pain מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי Atogepant (קיוליפטה) מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב למניעת מיגרנה, כולל מיגרנה אפיזודית וכרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי את היעילות והבטיחות של Atogepant, אנטגוניסט של CGRP, למניעת מיגרנה על-בסיס תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים. החוקרים […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה