CT ואולטרסאונד – שני אמצעים יעילים לאבחנת כאב חריף באגן בנשים (מתוך ARSS)

טומוגרפיה ממוחשבת (CT) של הבטן והאגן והדמיית האגן בחתך רוחב על ידי אולטרסאונד (US) הם אמצעים יעילים לזיהוי הסיבה לכאב באגן בנשים לא הרות, כך על פי תוצאותיו של מחקר רטרוספקטיבי שהוצג בכנס השנתי של ה- American Roentgen Ray Society (ARRS).

כדי להעריך את הביצועים של CT ו-US באבחנת כאב חריף באגן, ואת יכולתם לצפות את הצורך בניתוח, החוקרים סקרו את הרשומות של 157 נשים (גיל ממוצע 32 ± 10 שנים) אשר הופיעו בחדר מיון עם כאב באגן.

CT בטו ואגן או US אגן בוצעו תחילה ב-71 וב-86 מטופלות, בהתאמה, והעלו טווח רחב של ממצאים כמו ציסטות שחלתיות, מסות גניקולוגיות, אפנדיציטיס ובדיקות תקינות.

בערך שני שליש מבדיקות ההדמייה העלו ממצאים חיוביים, ו-CT ו-US סייעו בקביעת האבחנה הסופית ב-80% מהמטופלות. 20 מ-32 המטופלות הנותרות קיבלו מאוחר יותר אבחנה משוערת או מאושרת של מחלת אגן דלקתית או זיהום בדרכי השתן.

בראיון שנערך עימו, מסר אחד החוקרים כי למרות שההדמיות לא הובילו לקביעת אבחנה סופית ב-20% מהמטופלות, יש לציין כי בדיקות אלו עשויות לאפשר לרופאים לפסול אבחנות אחרות.

ב-33 מטופלות (21%), בוצעה גם בדיקת ההדמייה האחרת במהלך אותו האשפוז. מתוך 8 מטופלות שעברו בדיקת US שלאחריה בדיקת CT, תוצאות ה-CT שינו את התוצאה השלילית שהתקבלה ב-US ב-3 מקרים, מתוכם מקרה אחד הצריך ניתוח דחוף לאפנדיציטיס. מתוך 25 המטופלות שעברו תחילה בדיקת CT, תוצאות ה-US שנערכו לאחר מכן שינו את האבחנה במקרה אחד, וב-5 מקרים התקבלה תוצאה שנחשבה על ידי החוקרים ככזו המשקפת טוב יותר את האבחנה.

החוקר הוסיף, כי מספר מוגבל של מטופלות עברו גם בדיקת CT וגם בדיקת US, במידה ולאחר בדיקת ההדמייה הראשונה נותרה שאלה קלינית בלתי פתורה. החוקר טען, כי בדומה לממצאים של מחקר אחר שהוצג בכנס, גם במחקר זה נמצא ש-CT לאחר US יעיל יותר מ-US לאחר CT.

ניתוח נדרש ב-21 מטופלות במהלך 220 הימים מיום ההופעה. הרגישות וערך הניבוי החיובי של CT ו-US לניתוח היו מעל 0.80, והספציפיות וערך הניבוי השלילי היו יותר מ-0.97.

החוקר הדגיש, כי החיוביות הגבוהה של הבדיקות מרמזת שהרופאים החליטו בצורה טובה מי מהמטופלות צריכה לעבור בדיקת הדמייה, וש-CT ו-US מסייעים בקביעת האבחנה.

בגלל גודל המדגם הקטן של המחקר, עדיין אין זה ברור האם אחת השיטות יעילה יותר מהאחרת בהשגת האבחנה, כך לדברי החוקר. הוא הוסיף כי החוקרים יעודדו את המוסדות בהם הם עובדים לפרסם את ניסיונם בהשוואת CT לעומת US בכאב אגן חריף כדי לענות בצורה טובה יותר על שאלה זו.

החוקר המליץ לרופאים לשקול את הצורך בבדיקות הדמייה במטופלות המציגות כאב חריף באגן. הוא טען, כי כיוון שבדיקות ההדמייה בזיהום פשוט בדרכי השתן ובמחלה דלקתית לא מסובכת באגן הן לעיתים קרובות נורמליות, בדיקות מעבדה והיסטוריה קלינית עשויים להיות יעילים יותר באבחנת מצבים אלה.

במטופלות עם אינדיקציה להדמייה, השיטה הנבחרת צריכה לשקף את האבחנה החשודה. לדברי החוקר, למרות ש-US לעיתים קרובות נבחר בגלל שאין בו סיכון קרינתי למטופלת, האמונה הרווחת היא ש-CT היא באופן כללי בדיקה טובה יותר למטופלות עם חשד לאפנדיציטיס, חשד לאבנים בדרכי השתן, בנוכחות ממאירות ידועה, ובחשד לסיבוכים לאחר ניתוח.

בנוסף, אמר החוקר, רופאי חדרי מיון, גניקולוגים ורדיולוגים צריכים לרכוש בטחון גדול יותר באבחנה של מצבים גניקולוגיים ב-CT, במידה ומחקר זה הגיע במקרה לידיה של המטופלת. החוקר ציין שיש עדויות גוברות לפיחות בערך הנוסף בטווח המיידי של ביצוע US במידה ו-CT הדגים ממצאים גניקולוגיים.

החוקר סיכם באומרו כי מרבית הרופאים יודעים שניתן לפספס אפנדיציטיס באולטרסאונד אגן, כך שאם אפנדיציטיס היא עדיין אופציה נשקלת אחרי US שלילי, מומלץ לבצע בדיקת CT.

לידיעה המלאה ממדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בנשים הרות (Gastroenterol Hepatol Bed Bench)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בנשים הרות (Gastroenterol Hepatol Bed Bench)

    בנשים הרות עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (Nonalcoholic Fatty Liver Disease, או NAFLD) ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים שונים במהלך ההיריון, כולל שכיחות גבוהה יותר של סוכרת הריון, עליה באנזימי כבד ולחץ דם גבוה יותר, בהשוואה לנשים עם הריון תקין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gastroenterology and  Hepatology from Bed […]

  • צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה יותר של אבץ וסידן לפני הפריה מלווה בסיכויים נמוכים יותר לאבחנה של הפרעות יתר לחץ דם של היריון, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות יתר לחץ דם של היריון הן הגורם השני בשכיחותו לתמותה אימהית, לאחר דימום אימהי. מחקר קודם מצא כי הפרעות יתר לחץ […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    בקרב מטופלים עם הכנת מעי סבירה או גרועה תועדו שיעורי זיהוי אדנומות נמוכים יותר וסיכון גבוה יותר לתמותה עקב סרטן מעי גס לאחר בדיקת קולונוסקופיה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים להערכת טיב הכנת המעי על תוצאות סרטן מעי גס ורקטום […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי, כאשר טיפול ב-Tibolone לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה הממארת.  עם זאת, היקף העלייה בסיכון הוא קטן וככל הנראה חסר חשיבות קלינית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים דיווחו כי טיפול […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה