עדכון ההנחיות באשר להרחבת הטיפול הלבבי באמצעות מכשירים חיצוניים

Heart Failure Society of America (HFSA) פירסמה את ההנחיות המעודכנות לטיפול באי-ספיקת לב (HF) , עם התייחסות לנושאי מניעה, אבחנה וטיפול ב-HF, כולל השימוש בטיפולים המבוססים על מכשירים דוגמאת ICD (Implantable Cardioverter Defibrillators) כמניעה ראשונית של מוות לבבי פתאומי, ובחירת מטופלים ל-CRT (Cardiac Resynchronization Therapy).

ההנחיות הקודמות שפורסמו בשנת 1999 היו מוגבלות, והתמקדו בעיקר בטיפולים התרופתיים להפרעה כרונית, סימפטומטית, בתפקוד חדש שמאל. ההנחיות המעודכנות הרבה יותר מקיפות, ומתייחסות להערכת החולה והטיפול, וכן בהתפתחות HF בשלוש אוכלוסיות מיוחדות נשים, אפריקאים-אמריקאים וקשישים. ההנחיות שמות דגש על טיפול עצמי ומתייחסות לדיכאון והחלטות באשר לסיום החיים.

ההנחיות המעודכנות מתפרסמות בעקבות הנחיות שפורסמו בשנה שעברה ע”י American College of Cardiology (ACC) ו-American Heart Association (AHA). ההנחיות החדשות של HFSA, בדומה לאלו של AHA ו-ACC, מייצגות קונצנזוס חדש בקהילה הרפואית בכל הקשור לטיפול המבוסס על מכשירים חיצוניים. שתיהן מציגות את הממצאים ממספר מחקרים בולטים, כולל MADIT-II, SCD-HeFT, COMPANION, MIRACLE ו-CARE-HF.

לדברי האחראיים, המכשירים הפכו לחלק מהטיפול המקובל באי ספיקת לב, וצברו תאוצה במהירות. לפני 5 שנים הטיפול המקובל באי ספיקת לב היה תרופתי בלבד, אבל כיום זו תפיסה צרה מדי. קיימות עדויות תומכות רבות עבור מכשירים שונים, בעיקר CRT ו-ICD.

ההנחיות החדשות מדרגות את המלצות הטיפול לפי חוזק העדויות הקליניות, כאשר רמה A היא בעלת העדויות החזקות ביותר.

המלצות לטיפול באמצעות ICD:

לפי ההנחיות, יש לשקול השתלה פרופילקטית של ICD בחולים עם או בלי מחלת לב קורונרית ידועה, הסובלים מתסמינים קלים עד בינוניים של אי ספיקת לב (NYHA=2-3) ותפקוד חדרי ירוד (LVEF<=30%). ההנחיות ממליצות לשקול השתלה פרופילקטית של ICD גם בחולים עם LVEF בין 31%-35%. בנוסף, יש לשקול השתלת ICD בחולים בדרגת NYHA של 3-4 שעברו השתלת CRT. עם זאת, השתלת ICD אינה מומלצת בחולים עם אי ספיקת לב כרונית, חמורה, שאינה מגיבה לטיפול, כאשר אין סיבה לצפות לשיפור. החוקרים מדגישים כי למרות שמהמחקרים לא כללו חולים בדרגת NYHA=4, עדיין בוחנים את האפשרות להשתיל ICD בכדי לגשר עד להשתלה.

בהנחיות מתייחסים גם לזמן המתאים לבצע את השתלת ICD . לדברי הכותבים, טיפול בחסמי ביתא ומעכבי ACE למשך תקופה של מספר חודשים מביא לשיפור בתפקוד החדרי. לכן, מומלץ לטפל בחולים (בעיקר אלו שאובחנו לאחרונה) באמצעות תרופות למשך 3-6 חודשים לפני ששוקלים השתלת ICD.

המלצות לטיפול באמצעות CRT:

CRT (קוצב דו-חדרי), הקוצב בו-זמנית את החדר הימני והשמאלי, התפתח בשנים האחרונות כטיפול חדש בחולי HF עם קיצוב לא-מתוזמן של החדרים (Ventricular Dyssynchrony). ההנחיות ממליצות על CRT בחולים עם קצב סינוס, QRS רחב (מעל 120 מילישניות), והפרעה סיסטולית קשה של חדר שמאל, עם אי ספיקת לב מתונה עד קשה (NYHA=3), למרות טיפול תרופתי אופטימלי. ניתן לשקול CRT גם במקרים אמבולטורים מסוימים בחולים עם NYHA=4, עולם, הטיפול אינו מומלץ בחולים אסימפטומטים או בחולי עם תסמיני HF קלים.

ההנחיות התבססו ברובן על תוצאות מספר מחקרים גדולים שבדקו את יעילות CRT, כולל MIRACLE ו-COMPANION, שהוכיחו שיפור משמעותי בתסמיני HF ואיכות החיים, וירידה באישפוזים בחולים בדרגת NYHA 3/4 שטופלו ב-CRT. מחקר נוסף, CARE-HF הראה ירידה משמעותית בתמותה ושיפור בתפקוד חדרי בחולים שטופלו ב-CRT.

מחקרים אלו סיפקו עדויות משביעות רצון התומכות ב-CRT בחולים עם HF חמור. עם זאת, הם גם מדגישים מספר נושאים שלא זכו למענה ב-CRT, כולל השפעת פלסבו עקב השתלת המכשיר ומספר משמעותי של מטופלים שלא הגיבו לטיפול. בנוסף, רופאים עשויים לתהות האם יש להסתפק בקוצב CRT או שיש לשקול אם CRT צריך לכלול גם פונקציות של ICD. לאור ההנחיות, הממצאים של SCD-HeFT ו-COMPANION רומזות כי טיפול CRT צריך להיות מלווה בהשתלת ICD בחולים עם תסמינים בדרגת NYHA=3. עם זאת, לא ברור כמה הולם לבצע השתלה של ICD + CRT בחולים עם אי ספיקת לב חמורה יותר.

הערכת דיס-סינכרוניזציה:

נקודה נוספת בטיפול CRT היא הקושי בהערכת דיס-סינכרוניזציה באמצעות מקטע QRS. לפי ההנחיות, במחקר COMPANION, ירידה משמעותית בסיכון לאחר הצבת CRT זוהתה רק בחולים עם QRS>168ms, אלו עם QRS<148ms לא זכו ליתרון, ובטווח שבין שני אלו, CRT היה בעל השפעה בינונית. מחקר CARE-HF, שדרש עדויות לדיס-סינכרוניזציה חדרית בבדיקת אקו, הראה תלות פחות משמעותית במרווח QRS והקשר להשפעות הטיפול, כנראה בעקבות בחירה טובה יותר של המטופלים במחקר.

בתשובה לשאלה אם בחירה טובה יותר של המטופלים ל-CRT תהיה במרכז ההנחיות העתידיות, השיבו הכותבים כי כרגע הספרות אינה ברורה באשר לגישה הטובה ביותר להערכת דיס-סינכרוניזציה, אך זהו אזור שנחקר רבות כיום. לדבריהם, יש להסתכל מעבר לטיפול הנוכחי להערכת CRT, לא רק בבחירת המטופלים עם דיס-סינכרוניזציה, אלא גם בהערכת תיקון ההפרעה בחולים המטופלים במכשירי CRT ולקבוע כיצד בדיוק להציב את הלידים בכדי להשיג סינכרון אופטימלי.

כאשר יהיה מידע זמין בנושא ויתפתחו הנחיות חדשות, HFSA מתכננים לפרסם את המסקנות בהקדם, ע”י עדכון ההנחיות און-ליין, ולא להמתין מספר שנים עד לסט ההנחיות הבא שיפורסם. באופן זה, HFSA יעדכן את הקהילה הקרדיולוגית והרפואית על שינויים חשובים בהנחיות בתחומים מסוימים.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת הנשמה פולשנית, טיפול ב- Pantoprazole הפחית משמעותית את הסיכון לדימום משמעותי קלינית מדרכי עיכול עליונות, ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם טיפול במעכבי תעלות מימן מועיל או […]

  • טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם אי-ספיקת לב על-רקע השמנה עם מקטע פליטה שמור, טיפול ב-Semaglutide במינון 2.4 מ”ג (וויגובי) לווה בשיפור גדול יותר במצב התפקודי לפי סיווג NYHA (או New York Heart Association) בהשוואה לפלסבו, כך עולה ממחקרי STEP-HFpEF, שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. החוקרים השלימו ניתוח של נתוני מחקרי STEP-HFpEF ו-STEP-HFpEF DM […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה