העמותה הישראלית לקידום אומגה 3 בשרשרת המזון בישראל מדווחת על פיתוח חקלאי-בריאותי חדשני

פיתוח חדשני מציע חקלאות בריאה יותר. שינוי קטן בהרכב הגרעינים המהווים את הבסיס של הזנת בעלי החיים מביא להעשרה טבעית של מזון בני האדם בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3. המזון עם הרכב השומן הבריא יותר (ביצים, בשר, דגים, חלב) יכול לתרום לשיפור מדדים רבים בבריאות האדם.

ד”ר ניבה שפירא, מאוניברסיטת ת”א ביה”ס למקצועות הבריאות, דוברת עמותת עתיד של הדיאטנים הקליניים בישראל: “נמצא קשר ישיר בין צריכה גבוהה של חומצות שומן (ח”ש) אומגה 6 בישראל וביחס למחסור היחסי החמור בח”ש אומגה 3 אשר הביא ל”פרדוקס הישראלי” עלייה באחוזי התחלואה בישראל, למרות הדיאטה הישראלית שהיא יחסית בריאה. עכשיו מסתבר שהעלייה בתמותה היא בעיקר בסרטן, ובנשים יחסית הרבה יותר מגברים – בהשוואה לעולם”.

מזה כמה עשרות שנים בכל העולם וגם בישראל בגלל המלחמה בכולסטרול ישנו עידוד לצריכה של שומנים עשירים בח”ש מסוג אומגה 6 (בעיקר משמנים צמחיים כמו שמן תירס, חריע, סויה, חמניות ומרגרינות רכות) ומיעוט צריכה של ח”ש מסוג אומגה 3. יתרה מכך, כיון שח”ש אלו נמצאות בתחרות עם ח”ש אומגה-3, מבחינת תהליכים אינזימטיים ומטאבוליים, פחתה עוד יותר נוכחותם היחסית של ח”ש אומגה-3 והחומרים החיוניים הנוצרים מהם בגוף.

מחקרים קליניים רבים שנערכו בעשור האחרון מוכיחים כי ככל שיש פחות אומגה 3 במזון, ועולה היחס בין אומגה-6 לאומגה-3, כך גדל הסיכון לפתח מחלות מסוגים שונים, כמו מחלות לב, סכרת, סרטן, ואף בעיות במערכת העצבית, במצבי הרוח, בעור,  ועוד. ד”ר ניבה שפירא מציינת  שלמרות העובדה שישראל, שנתפסה בעולם כמקום עם תזונה “בריאה” המונעת מחלות כלי דם ולב (הרבה ירקות ופירות ומעט שומן מן החי), היא נמצאת כיום במקום גרוע יותר מהצפוי, ובמיוחד מבחינת העלייה היחסית בסיכון הסרטן, ובעיקר בנשים. הסיבה לכך, לדברי ד”ר שפירא, נובעת ככל הנראה בין היתר מצריכה גבוהה של ח”ש מסוג אומגה 6  (המצויות כאמור בשמנים הצמחיים) וביחס גבוה מדי לעומת ח”ש  מסוג אומגה 3 (המצויות בעיקר באצות ובדגים צפוניים, בעלים ירוקים ובזרעי פשתה).

כדי להפחית את נזקי צריכת יתר של ח”ש אומגה 6 ניתן להפחית את צריכת השמנים בתפריט, להעדיף שמנים המכילים פחות אומגה 6 (קנולה, זית) והכי חשוב להגדיל צריכת ח”ש אומגה 3 ע”י תגבורן בתפריט הישראלי!

אחת הדרכים המעניינות והחדשניות לשיפור מאזן הצריכה היא העשרת מוצרי מזון באומגה 3 דרך שרשרת המזון. בחקלאות המודרנית שיקולים כלכליים מעורבים בגידול בעלי חיים. לצורך יצירת מוצרי מזון (חלב לסוגיו, בשר לסוגיו, ביצים, דגים ועוד) הן לגבי תוצאותיה והן לגבי והתשומות שלה.

מניפולציה פשוטה בהזנת בעלי החיים או במילים אחרות הוספת מקור של אומגה 3 למזון בעלי החיים (המיועדים לאכילה או לתוצרת חקלאית- חלב, ביצים) מביאה לשינוי משמעותי ביותר ביחס בין ח”ש אומגה 6 ואומגה 3 ולהעלאת רמת ח”ש אומגה 3 במוצרי המזון אותם אנו צורכים.

לדרך פשוטה וחדישה זו יתרונות משמעותיים: מדלגים על הצורך בשינוי מקדים בהרגלי האכילה של האדם (ממשיכים לאכול את אותה דיאטה, אבל הבשר, החלב, הגבינות, הביצים והדגים יכולים להכיל הרבה יותר חומצות אומגה 3 וכך להגדיל את היחס והכמות של ח”ש אומגה 3 בגופינו).

בריאות בע”ח להוספת ח”ש אומגה 3 למזון בעלי החיים יש השפעה מיטיבה גם על בריאות בעלי החיים עצמם!! וזהו גם שיקול אתי חשוב.

מבחינה כלכלית: חשוב ביותר להדגיש שהוספת מקור של אומגה 3 להזנת בעלי החיים יכולה להיעשות בצורה שלא תהא לה השפעה גדולה  על מחיר המוצרים הסופיים.

העמותה הישראלית לקידום אומגה 3 בשרשרת המזון מיסודה של עמותת לב כחול לבן, עמותה בינלאומית לקידום הכנסת אומגה 3 בתפריט הישראלי, ערכה ניסויים בבעלי חיים מסוגים שונים. לבעלי החיים  הוספו גרעיני פשתה מעובדים מסוג TRADILIN  ® למזון הרגיל אותו צרכו. 5% תוספת של גרעיני פשתה בסה”כ כמקור לחומצות אומגה 3.

תוצאות הניסויים הפתיעו אפילו את החוקרים:

·        במוצרי המזון אשר הופקו מבעלי חיים אלו נמצא ריכוז גבוה פי 3 של אומגה 3.

·        במוצרי המזון נמצא איזון טוב יותר בין ח”ש החיוניות.

·        בגוף בעלי החיים נמצאו פחות ח”ש רוויות.

·        מוצרי המזון נמצאו טעימים יותר ע”י קבוצת המחקר

·        בבדיקת האנשים אשר אכלו מזונות אלו נמצאו: עלייה באחוז ח”ש אומגה 3, ירידה בכמות ח”ש רוויות, ירידה ברמת הכולסטרול, ירידה בטריגליצרידים, עלייה בח”ש מסוג אומגה 3 בסרום ובכדוריות הדם האדומות.

גם בחולי סוכרת

במחקרים קליניים שנערכו גם בקרב חולי סכרת נתגלו תוצאות מרשימות של ירידה ברמות הטריגליצרידים, דווח על שיפור ביחס שבין הכולסטרול הטוב והרע ואף נמצא שיפור משמעותי ברמת התנגודת לאינסולין.

פרופ’ פיליפ לגרנד, ראש הועד המייעץ לתזונה בצרפת בנושא שומנים: “בספרות המקצועית חומר רב לגבי התופעות בהן אנו עוסקים וניתן להסביר באופן ביוכימי את תוצאות הוספת אומגה 3 על התפקוד הפנימי של המערכת האינזימטית והביולוגיה של התאים”.

ד”ר פייר וויל: ” כל המתנדבים בניסויים אכלו כמויות זהות של מזון. למזון התרנגולות הוספו 4% גרעיני פשתה מעובדים ולמזון הפרות הוספו 5% גרעיני פשתה מעובדים, וגם ללחם הוכנסו 5% גרעיני פשתה. כתוצאה מכך התגלו הבדלים משמעותיים בתוצאות המדדים האנטרופומטריים (היקפים, משקל) , ברמת השומנים ובפרופיל הדם שלהם”.

“החשיבות של תוצאות הניסויים שנערכו בצרפת, שכבר יושמו במוצרים לקהל הרחב, היא בכך שהשינויים המשמעותיים במטבוליזם של האנשים הושגו באמצעות שינויים קטנים במזון בעלי החיים”. וכל זאת יחד עם שיפור הטעם!

ד”ר ניבה שפירא: “בנוסף לצורך ללמד את האנשים לשנות את הרגלי הצריכה שלהם, ניתן גם בקלות לשפר את הרכב ח”ש מסוג אומגה 3 ובכך להביא לשיפור הרכב החומצות הללו בגופינו”.

מקור: העמותה הישראלית לקידום אומגה 3 בשרשרת המזון 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בקרב מבוגרים עם אירועים חוזרים של דלקת לבלב חדה תועד סיכון גבוה פי שלוש להתקדמות לדלקת לבלב כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להבין טוב יותר את ההתקדמות מדלקת לבלב חדה להישנות דלקת לבלב חדה ודלקת לבלב כרונית. לצורך כך, החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • השתלת כבד עשויה לשפר את הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום וגרורות לכבד (JAMA Surgery)

    השתלת כבד עשויה לשפר את הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום וגרורות לכבד (JAMA Surgery)

    בחולים לאחר השתלת כבד לעומת טיפול אלטרנטיבי בשל גרורות לכבד של סרטן מעי גס ורקטום תועדו שיעורי הישרדות כוללים ושיעורי הישרדות ללא-התקדמות גבוהים יותר, לצד שיעורי הישנות נמוכים יותר, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Surgery. מחקר העוקבה כלל 95 חולים עם גרורות לא-נתיחות לכבד משנית לסרטן מעי גס ורקטום שהופנו להערכה […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes and Its Complications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול תרופתי לאיזון משק הסוכר באמצעות תרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, מעכבי SGLT-2, או אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות בצקת מקולארית משנית לסוכרת באלו עם רטינופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין עדויות […]

  • היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetology International מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מיפן, מהן עולה כי תתכן תועלת להחלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא השיגו את יעדי איזון גליקמי או משקל הגוף. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי DPP-4 מהווים את משפחת התרופות הפומיות הנפוצה ביותר לשימוש לטיפול בחולי […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה