הקשר בין דיאטה דלת שומן ובין הסיכון למחלה קרדיווסקולרית (JAMA)

ממחקר חדש שהתפרסם בגליון 8 בפברואר של JAMA עולה כי הורדת צריכת השומן, והעלאת צריכת ירקות, פירות ודגנים אינה מורידה משמעותית את הסיכון למחלת לב קורונרית, שבץ, או מחלה קרדיווסקולרית בנשים לאחר מנפאוזה, והביאה לשיפור קל בלבד בגורמי הסיכון למחלה קרדיווסקולרית.

המחקר נועד לבחון את ההשערה כי התערבות תזונתית, המכוונת להורדת צריכת השומן, והגברת צריכת פירות, ירקות ודגנים במטרה להוריד את הסיכון לסרטן, מביאה לירידה בסיכון ל-CVD.

במחקר השתתפו 48,835 נשים לאחר מנפאוזה, בגילאי 50-78, מרקע ומוצא אתני שונים. הנשים חולקו באקראי לטיפול (19,541 40%) או קבוצת ביקורת (29,294 60%). הנשים נרשמו למחקר בין השנים 1993-1998 ב-40 מרכזים רפואיים בארה”ב. תקופת המעקב הממוצעת ארכה 8.1 שנים.

הנשים בקבוצת הטיפול עברו הרצאות לשינויי התנהגות אינטנסיבים, שכוונו להורדת צריכת השומן ל-20% מהקלוריות, והעלאת צריכת הירקות/פירות לחמש מנות ביום ו-6 מנות דגנים ליום. הנדבקות בקבוצת הביקורת קיבלו חוברות הסברה בכל הקשור לתזונה.

המדדים העיקריים שנבדקו היו מחלת לב קורונרית (CHD) פטאלית ולא-פטאלית, שבץ פטאלי ולא-פטאלי ו-CVD (המורכב מ-CHD ושבץ).

ממוצע צריכת השומנים ירד לאחר 6 שנים ב-8.2% מסך האנרגיה בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לקבוצת הביקורת, עם ירידה קלה בשומן רווי (2.9%), חד-בלתי-רווי (3.3%) ורב-בלתי-רווי (1.5%). כמו כן, נרשמה עליה בצריכת הירקות/פירות (1.1 מנות ליום) ודגנים (0.5 מנות ליום). רמות LDL, ל”ד דיאסטולי ורמות פקטור VIIc ירדו משמעותית ב-3.55 מ”ג לד”ל, 0.31 מ”מ כספית ו-4.29%, בהתאמה. רמות HDL, טריגליצרידים, גלוקוז ואינסולין לא היו שונות באופן משמעותי בין קבוצת הביקורת וקבוצת הטיפול.

1000 נשים מקבוצת הטיפול פיתחו CHD (0.63%), 434 פיתחו שבץ (0.28%) ו-1,357 (0.86%) פיתחו CVD. לעומת זאת, 1,549 נשים בקבוצת הביקורת (0.65%) פיתחו CHD, 642 (0.27%) פיתחו שבץ ו-2,088 (0.88%) פיתחו CVD.

הדיאטה היתה חסרת השפעה משמעותית על שכיחות CHD (Hazard Ratio=0.97, 95% CI=0.90-1.06), שבץ (HR=1.02, 95% CI = 0.90-1.15), או CVD (HR=0.98, 95% CI=0.92-1.05).

לאחר הוצאת משתתפות שסבלו מ-CVD בתחילת המחקר (3.4%), מדדי HR (95% CI) היו 0.94 (0.86-1.02) ל-CHD, ו-1.02 (0.90-1.17) לשבץ.

לסיכום, במהלך תקופה ממוצעת של 8.1 שנים, התערבות תזונתית שכללה צמצום צריכת שומן והגברת צריכת פירות, ירקות ודגנים, לא הביאה לשינוי משמעותי בסיכון ל-CHD, שבץ, או CVD בנשים לאחר מנפאוזה, והביאה להשפעה קלה בלבד על גורמי הסיכון למחלה קרדיווסקולרית, עובדה המרמזת לכך שיש מקום להתערבות ממוקדת יותר בכל הקשור לתזונה ואורח חיים, בכדי להביא לשיפור בגורמי הסיכון ולהוריד את הסיכון למחלה קרדיווסקולרית.

Vol. 295 No. 6, February 8, 2006 JAMA

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה