מחקר CAFE מראה יתרונות שונים בקרב אנטיפסיכוטים אטיפים (ECNP)

מחקר חדש שהוצג בקונגרס הנוירופסיכופרמקולוגי האירופאי טוען כי למרות שכל האנטיפסיכוטים האטיפים משמרים תיפקוד נוירוקוגנטיבי, הם שונים במונחי אזורים ספציפים עליהם הם משפיעים.

בגלל השינויים בתוך הקבוצה, חשוב לטפל בחולים אלו באופן אינדיבידואלי, ולוודא כי לחולים יש גישה לכל התרופות, כיוון שכל חולה יגיב אחרת.

המחקר, השוואה בין אטיפים באפיזודה פסיכוטית ראשונה (CAFE), נערך בארה”ב וקנדה וכלל חולים עם אירוע פסיכוטי ראשון. החוקרים ניסו לקבוע האם היו יתרונות כלשהם בקרב אנטיפסיכוטים לחולים באירוע ראשון כיוון שחולים כאלו לרוב מגיבים טוב לטיפול, אך לעיתים קרובות מפסיקים טיפול ולכן יש אפיזודות חוזרות שבהן קשה יותר לטפל.

במחקר השוו החוקרים quetiapine (סרקוול), risperidone (ריספרדל) ו-olanzapine (זיפרקסה) בחולים אלו. 134 חולים בקבוצת סרקוול, 133 בקבוצות ריספרדל וזיפרקסה. המחקר העריך יעילות כללית, כפי שנמדדה ע”י הפסקות טיפול מכל הסיבות.

החולים היו בגיל 16-40 שנה, עם אבחנה של אירוע ראשון של סכיזופרניה, וסימפטומים פסיכוטים למשך חודש עד 5 שנים, עם ציון של 4 או יותר בתת סקלה פסיכוטית של PANSS. לחולים לא היה אירוע פסיכוטי ראשון קודם ממנו החלימו או היסטוריה של יותר מ-16 שבועות של טיפול אנטיפסיכוטי. 

הפסקת טיפול היתה בשל השפעה לא מתאימה, תופעות לוואי, והחלטת החולה. תוצאות משניות כללו מדדי PANSS ו-CGI, וכן סקלת קלגרי לדכאון לסכיזופרניה, ואיפיוני תופעות לוואי. מינון ממוצע היה 11.7 מ”ג לזיפרקסה, 506 מ”ג לסרקוול, ו-2.4 מ”ג ריספרדל.

לא היו הבדלים בין התרופות במונחי הפסקות טיפול מכל הסיבות. לאחר שנה של טיפול, לכל שלושת התרופות היו אחוז גבוה למדי של הפסקות טיפול, בערך 70% בכולם. לא היו הבדלים בתת קטגוריות של סיבות להפסקת טיפול, באם היתה זו החלטת החולה או השפעה לא מועילה.

לא היו הבדלים משמעותיים סטטיסטית בהשפעת התרופות על מדד PANSS. עם זאת, אנליזת שיפור סימנים חיוביים הראתה כי חולים שקיבלו זיפרקסה השתפרו יותר מאלו שקיבלו סרקוול. זהו היה ההבדל היחיד בין התרופות. תוצאות סקלות CGI וקלגרי היו דומות.

אחוז תופכות הלוואי היה דומה. חולים שקיבלו סרקוול דיווחו יותר על פה יבש ועייפות, ואלו שלקחו ריספרדל דיווחו יותר על הזלת ריר. אלו שלקחו זיפרקסה העלו בממוצע 7 ק”ג לאחר 12 שבועות ובערך 11.5 ק”ג לאחר שנה. שתי התרופות האחרות הראו עלייה דומה במשקל ונמוכה מזו של זיפרקסה, וכן פחות מקרי עלייה משמעותית במשקל. מאלו שקיבלו זיפרקסה, 80% העלו 7% או יותר ממשקלם בתחילת המחקר בהשוואה ל-57.6% מאלו שקיבלו ריספרדל ו-50% מאלו שקיבלו סרקוול.

החולים עברו הערכה נוירוקוגנטיבית בתחילת המחקר, לאחר 12 שבועות ובשבוע 52. התוצאות לא הראו הבדלים משמעותיים סטטיסטית בין התרופות, עם שיפור קל בכולם. עם זאת, החוקרים ראו כי לסרקוול השפעה גדולה יותר על שטף הדיבור ומהירות. ריספרדל היה קשור לשיפור גדול יותר בזכרון.

התוצאות הראו את חשיבות התאמת התרופה לצרכים האישיים של המטופל. לכל החולים צריכה להיות גישה לכל התרופות, כך שהרופא יכול לעשות את הבחירה הטובה ביותר לחולה האינדיבידואלי.

CAFE מומן ע”י AstraZeneca, יצרנית סרקוול.

ECNP 18th Congress: Late-breaking session, presentation 5. Presented Oct. 23, 2005

לתקציר הידיעה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • בדידות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בקרב מבוגרים ששרדו מחלה ממארת (J Nat Comprehensive Cancer Netw)

    בדידות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בקרב מבוגרים ששרדו מחלה ממארת (J Nat Comprehensive Cancer Netw)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the National Comprehensive Cancer Network עולה כי בדידות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת. בעקבות ממצאי המחקר ממליצים החוקרים לשלב בדיקות סקר לבדידות כחלק מההערכה האונקולוגית של חולי סרטן. מדגם המחקר כלל מבוגרים בגילאי 50 שנים ומעלה ששרדו מחלה ממארת ונכללו במחקר Health and Retirement Study […]

  • וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים הקשורים עם מחלת פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעברו ומתוארים ב-13% מהחולים במחלה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Brain. ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בדיקות גנטיות וייעוץ לחולים עם מחלת פרקינסון. המדגם כלל משתתפים שלקחו חלק במחקר PD GENEration, מחקר רב-מרכזי, תצפיתי וקליני המציע בדיקות גנטיות וייעוץ גנטי לחולים עם מחלת […]

  • סיכון מוגבר לאובדנות בקרב בני זוג של חולים עם מחלות ממאירות (JAMA Oncology)

    סיכון מוגבר לאובדנות בקרב בני זוג של חולים עם מחלות ממאירות (JAMA Oncology)

    בני ובנות זוג של חולים עם מחלה ממארת מצויים בסיכון מוגבר לאובדנות, בפרט במהלך השנה הראשונה לאחר אבחנת המחלה הממארת אצל בן/בת זוגם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מדנמרק שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על מצוקה פסיכולוגית גבוהה יותר והפרעות פסיכיאטריות משמעותיות בקרב בני ובנות זוג […]

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי חיסון כנגד COVID-19 אינו מלווה בעליה בסיכון להתלקחות טרשת נפוצה. עם זאת, תוארה עליה קטנה בסיכון להתלקחות לאחר קבלת מנת דחף כנגד COVID-19 באלו עם טרשת נפוצה פעילה. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי שהתבסס על נתונים ממאגר French National Health Data System וזיהו 124,545 חולים עם טרשת נפוצה, […]

  • טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הנוגדן החד-שבטי Ofatumumab (קיסימפטה) יעיל יותר מהתכשיר האימונו-מודולטורי  Teriflunomide(אובג’יו) בהשגת הפוגה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, באוכלוסיות מרקע אתני שונה. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר ASCLEPIOS I ו-ASCLEPIOS II להשוואת היעילות והבטיחות של Teriflunomide לעומת Ofatumumab בחולים עם טרשת נפוצה […]

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה