olanzapine, risperidone ופלצבו מראים יעילות זהה בטיפול בפסיכוזות הקשורות לשיטיון (Am J Geriatr Psych)

על-פי תוצאותיו של מחקר אקראי ומבוקר שפורסמו לאחרונה, olanzapine, risperidone ופלצבו מראים יעילות זהה בטיפול בחולים הסובלים מסימפטומים התנהגותיים ופסיכוטיים של שיטיון (BPSD).

החוקרים כותבים כי למרות שאף טיפול ב-BPSD לא אושר על-ידי ה-FDA, משתמשים הרופאים בתרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיקליות הכוללות risperidone ו-olanzapine. הם מסבירים כי עד כה בוצע מחקר אקראי אחד שהשווה בין risperidone ו-olanzapine בטיפול בשיטיון זקנה והוא מצא כי יעילותם ובטיחות השימוש בהן דומות.

במחקר כפול-הסמיות הנוכחי השתתפו חולים הסובלים מ-BPSD מדרגת חומרה בינונית עד חמורה. הנבדקים חולקו באקראי לטיפול בן 10 שבועות, בעל מינון גמיש, ב-olanzapine (כ-204 חולים; מינונים של 2.5-10mg/day; מינון ממוצע של 5.2mg/day), ב-risperidone (כ-196 חולים; מינונים של 0.5-2mg/day; מינון ממוצע של 1.0mg/day) או בפלצבו (כ-94 חולים). מדדי התוצאה כללו את ה-Neuropsychiatric Inventory (או NPI) ואת סקאלת ה-Clinical Global Impression (או CGI) להערכת חומרת הפסיכוזה.

בכל קבוצות הטיפול, כולל קבוצת הפלצבו, הופיע שיפור ברוב מדדי התיפקוד הנוירו-פסיכיאטרי, ללא הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הקבוצות. שיעורי הפסקת הטיפול הכללים ביו נמוכים ביותר בקבוצת הפלצבו, ושיעור הפסקת הטיפול בשל תופעות לוואי עמד על ערך של 16.2% בקבוצת ה-olanzapine, שהיה נמוך באופן מובהק סטטיסטית מהערכים שהתקבלו בקבוצת הפלצבו (כ-3.2%) או בקבוצת ה-risperidone (כ-8.7%). בהשוואה לחולים שקיבלו פלצבו או olanzapine, הופעת סימפטומים חוץ-פירמידאליים בעקבות הטיפול היתה רבה יותר בקבוצת החולים שטופלו באמצעות risperidone.

רמות גבוהות באופן לא-תקין של פרולקטין הופיעו ב-78% מהחולים שטופלו באמצעות risperidone, ב-16.7% מהחולים שטופלו באמצעות olanzapine, וב-5.0% מהחולים שקיבלו פלצבו. למרות ששכיחות העליה במשקל הגוף בשיעור של יותר מ-7% היה גבוה יותר בקבוצת ה-olanzapine, בהשוואה לקבוצת ה-risperidone, אף אחד משני הטיפולים הפעילים לא נבדל באופן מובהק סטטיטית מהפלצבו.

רמות הכולסטרול פחתו במהלך המחקר בשתי קבוצות החולים שקיבלו טיפול פעיל. לא נתקבלו הבדלים אחרים מובהקים סטטיסטית או בעלי חשיבות קלינית באף אחד מהסימנים החיונייים, המדדים האלקטרוקרדיוגרפיים, או בדיקות המעבדה ההמטולוגיות והכימיות, כולל רמות הגלוקוז.

גורמים אפשריים להעדר הימצאות הבדל בין הטיפולים הפעילים לבין הפלצבו יכולים להיות מתן מינונים לא מתאימים של התרופות האנטי-פסיכוטיות, עוצמתה הרבה של תגובת הפלצבו, ובחירות חולים הסובלים מפסיכוזות, ללא תלות בנוכחות agitation או הפרעות התנהגותיות אחרות.

החוקרים כותבים כי מצב החולים השתפר בשל מתן טיפול ב-olanzapine או risperidone, אך התגובות לשני הטיפולים לא נבדלו באופן ניכר מהתגובות בקרב חולים שנטלו פלצבו. הם מוסיפים כי הממצאים מדגישים את חשיבותן של התערבויות לא תרופתיות בטיפול בפסיכוזות הקשורות לשיטיון.

הערת מערכת: השבוע געשו כל ערוצי התקשורת בארץ על כך שהיעילות של תרופות הומופאתיות אינה עולה על אלה המושגת בשימוש בפלצבו. במקרה זה הפלצבו לא נמצא נחות, ואולי אף עדיף מבחינת תופעות לואי והתמדה בטיפול, על תרופות “ממוסדות” הנמצאות בשימוש נרחב. הכותבים מציינים שהאופצייה של אי טיפול באינדיקציה זו מאושרת ע”י ה-FDA אך אינה מקובלת באופן מעשי. מהמחקר עולה שאולי שימוש “טיפולי” בפלצבו עשוי במקרה זה להועיל…

לידיעה במדסקייפ

Am J Geriatr Psych. 2005;13:722-730

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה