האם יש קשר בין צריכת חומצות שומן טרנס לסיכון למחלת אבני מרה ? (Arch Intern Med)

צריכה גבוהה של חומצות שומן טרנס מעלה את הסיכון למחלת אבני מרה. כך עולה ממחקר שפורסם בגליון מאי של  Arch Intern Med .

החוקרים מציינים בפתח המאמר כי צריכה של חומצות שומן טרנס משפיעה באופן שלילי על רמות שומנים בדם, אך הקשר לאבני מרה אינו ידוע עד כה. לצורך כך בוצע איפוא מחקר זה.

החוקרים בדקו פרוספקטיבית צריכה של חומצות שומן טרנס בהקשר לסיכון לאבני מרה במחקר שכלל 45,912 גברים. צריכה של חומצות שומן טרנס הוערכה באמצעות שאלון מזון סמי כמותי. מחלת אבני מרה נבדקה מידי שנתיים על ידי רדיולוגיה או כולציסטקטומי.

במהלך 14 שנות המעקב, תועדו 2,356 מקרים חדשים של אבני מרה סימפטומטיות. לאחר התאמה לגיל ולגורמי סיכון פוטנציאלים אחרים, נמצא כי בהשוואה לגברים בחמישון התחתון של צריכת חומצות טרנס, הסיכון היחסי לאבני מרה לאלו בחמישון העליון היה 1.23 (95% רווח בר סמך, P= .03 ,1.04-1.44). בקרב חומצות שומן טרנס אינדיבידואליות, הסיכון היחסי לחומצה אוליאית היה 1.24 (95% רווח בר סמך, 1.06-1.45; P= .02). צריכת חומצה פלמיטולאית (RR, 1.09; 95% CI, 0.90-1.31), חומצות ציס-טרנס 18:2 (RR, 1.00; 95% CI, 0.86-1.16) לא היתה קשורה באופן משמעותי לסיכון.

התוצאות מציעות כי צריכה גבוהה יותר של חומצות שומן טרנס מעלה את הסיכון למחלת אבני מרה. זאת בנוסף לדאגה הרווחת כי הידרוגנציה חלקית של שמנים צמחיים ליצירת מרגרינה עלולה לגרום להשפעות שליליות על הבריאות.

Arch Intern Med. 2005;165:972

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה