מתן טיפול ממושך ב-lamivudine עשוי לדחות את התקדמותה של HBV המצויה בשלב מתקדם (N Engl J Med)

על-פי תוצאות מחקר אקראי שפורסמו לאחרונה מתן טיפול ממושך ב-lamivudine דוחה את ההתקדמות הקלינית של זיהום כרוני בוירוס צהבת B יחד עם מחלת כבד בשלב מתקדם.

החוקרים כותבים כי יעילות הטיפול האנטי-ויראלי במניעת התקדמות המחלה בחולים הסובלים מ-HBV כרונית ומפירוזיס מתקדם או שחמת איננה ידועה. הם מסבירים כי תרופות אנטי-ויראליות, כמו lamivudine עשויות ליצור דיכוי ויראלי ניכר, הפחתה בפעילות הנקרו-דלקתית בכבד, שיפור היסטולוגי במצב הפיברוזיס בכבד ושיפור בתיפקודי הכבד, גם בחולים הסובלים מאי-ספיקה.

436 מתוך 651 חולי ה-HBV הכרוניים שבהם אומתה הימצעות שחמת או פיברוזיס מתקדם באופן היסטולוגי נבחרו באקראי לקבלת lamivudine במינון של 100 מ”ג ליום, ו-215 מהם נבחרו לקבלת פלצבו במהלך 5 שנים. נקודות הסיום הראשונה היתה הזמן הנדרש להתקדמות של המחלה, המוגדרת כאי-ספיקה כבדית, קרצינומה הפטו-צלולרית (HCC), דלקת צפק חיידקית ספונטאנית, דליות מדממות בושט, או מוות כתוצאה ממחלת כבד.

המחקר הסתיים לאחר משך טיפול ממוצע של 32.4 חודשים (טווח:0-42 חודשים) בשל הבדל משמעותי בין קבוצות הטיפול במספר נקודות הסיום שהושגו.

7.8% מהחולים הגיעו לנקודת סיום בקבוצה שקיבלה lamivudine בהשוואה ל-17.7% מהחולים בקבוצת הפלצבו (ערך HR להתקדמות המחלה 0.45; P = .001). בקבוצת ה-lamivudine  התקבלו תוצאות יותר גם מבחינת החולים שבהם הופיעה עליה בדרוג Child-Pugh (כ-3.4% לעומת 8.8%; ערך HR 0.45; וערך P = .02), או HCC (כ-3.9% לעומת 7.4%, ערך HR 0.49; וערך P = .047).

אולם, הופיע שיעור מוגבר ולא מוסבר של תמותה כתוצאה מ-HCC בקבוצת ה-lamivudine במהלך 2.5 שנות המחקר, ומוטציות עמידות YMDD התפתחו ב-49% מהחולים בקבוצת ה-lamivudine . דרוג ה-Child-Pugh עלה ב-7% מהחולים עם מוטציות אלה בהשוואה לפחות מ-1% מהחולים האחרים שטופלו באמצעות lamivudine. תופעות לוואי רציניות התרחשו ב-12% מהחולים בקבוצת ה-lamivudine וב-18% מהחולים בקבוצת הפלצבו.

מגבלות המחקר כוללות כוח לא מספיק בכדי לבצע אנליזת תת-קבוצות יעילה.

החוקרים כותבים כי מתן טיפול ממושך ב-lamivudine מעקב את ההתקדמות הקלינית בחולים עם HBV כרונית ופיברוזיס מתקדם או שחמת באמצעות הפחתה משמעותית של שכיחות מקרי אי-הספיקה הכבדית ושל הסיכון להתפתחות קרצינומה הפטו-תלולרית. הם מסכמים כי הופעת מוטציות YMDD הפחיתה את יתרון הטיפול אך לא העלימה אותו, למרות העליה במספר נקודות הסיום בשל אי-ספיקה בקרב חולים שרכשו מוטציות YMDD בהשוואה ליתר החולים.  

במאמר מערכת מצורף מצוין כי ביולוגית מוטציות ה-HBV המושרות על-ידי תרופות עשויה להשתנות במערכות קליניות שונות ולכן השימוש בטיפול יחיד ליצירת זני וירוס בעלי פנוטיפ אגרסיבי של פגיעה בכבד מחייב השגחה קפדנית.

עוד נכתב כי השימוש בתרופות אנטי-ויראליות פוטנטיות כמו lamivudine מהווה התקדמות גדולה בטיפול בזיהומי HBV כרוניים ומאט את התקדמות מחלת הכבד המתקדמת לשחמת ולקרצינומה הפטו-צלולרית. יתר על כן, מצוין, קיים ספק מועט בנוגע לבטיחות התרופות הללו וטיפול ממושך צפוי להפחית את שכיחות הקרצינומה ההפטו-צלולרית והחסרונות הינם מתן ממושך של טיפול, התפתחות פוטנציאלית של זני וירוס עמידים לתרופות במתן טיפול יחיד והעלות הגבוהה מאוד של הטיפול.

N Engl J Med. 2004;351:1521-1531, 1567-1570

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide במינון 10 מ”ג עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide במינון 10 מ”ג בלבד בטיפול בחולים עם זיהום כרוני בנגיף הפטיטיס D (HDV, או Hepatitis D Virus) כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. במחקר בשלב 3, טיפול מונותרפי ב- Bulevirtide הוביל לתגובה נגיפית בחולים עם זיהום כרוני […]

  • בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Digestive Disease Week. באופן ספציפי יותר, תעד סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים עם דלקת כבד אוטואימונית (Autoimmune Hepatitis) ודלקת ראשונית של דרכי המרה (Primary Biliary Cholangitis). החוקרים השלימו מחקר עוקבה רב-מרכזי, רטרוספקטיבי, […]

  • הפטיטיס D - סקירה (JAMA, CME)

    הפטיטיס D - סקירה (JAMA, CME)

    זיהום בנגיף הפטיטיס D הוא סיבה לדאגה ברחבי העולם, כאשר הוא מתרחש בשילוב עם זיהום בנגיף הפטיטיס B, ומשפיע על כ-12 עד 72 מיליון בני אדם ברחבי העולם. סקירה זו מתוך ה-JAMA מתעמקת במורכבויות של זיהום בנגיף הפטיטיס D, עם פירוט על אֵפּידֶמיולוגיה, אבחון, מניעה וכן על ההתפתחויות העדכניות בטיפול בו. סקירת המידע הזמין מעניקה תובנות חשובות על האתגרים שמציב זיהום בנגיף הפטיטיס D ועל המאמצים המתמשכים לטפל בבעיה זו של בריאות הציבור.

  • משלב Sofosbuvir/Velpatasvir עם Ribavirin משפר תפקוד כלייתי וכבדי בחולים עם זיהום כרוני בנגיף HCV (מתוך כנס The Liver Meeting)

    משלב Sofosbuvir/Velpatasvir עם Ribavirin משפר תפקוד כלייתי וכבדי בחולים עם זיהום כרוני בנגיף HCV (מתוך כנס The Liver Meeting)

    משלב Sofosbuvir/Velpatasvir (אפקלוזה) עם Ribavirin נמצא יעיל בקרב חולים עם זיהום כרוני ועמיד בנגיף HCV (או Hepatitis C Virus) עם שחמת כבד ומחלת כליות כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-The Liver Meeting. החוקרים מסין בחנו את הבטיחות והיעילות של 12 שבועות טיפול במשלב Sofosbuvir/Velpatasvir עם Ribavirin ב-65 חולים (גיל ממוצע של 52.3 […]

  • טיפול ארוך-טווח ב-Tenofovir Disoproxi Fumarate מלווה בסיכון מוגבר לשברים בקשישים עם זיהום כרוני בנגיף HBV (מתוך J Hepatol)

    טיפול ארוך-טווח ב-Tenofovir Disoproxi Fumarate מלווה בסיכון מוגבר לשברים בקשישים עם זיהום כרוני בנגיף HBV (מתוך J Hepatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Hepatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ארוך-טווח ב- Tenofovir Disoproxi Fumarate (או TDF) מלווה בסיכון מוגבר לשברים בקשישים עם זיהום כרוני בנגיף HBV (או Hepatitis B Virus). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי זיהום בנגיף HBV מלווה בירידה בצפיפות עצם ועליה בסמני שחלוף עצם. עם […]

  • טיפול ב-Tenofovir Disoproxil טוב יותר מ-Entecavir כנגד סרטן כבד משנית ל-HBV (מתוך JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Tenofovir Disoproxil טוב יותר מ-Entecavir כנגד סרטן כבד משנית ל-HBV (מתוך JAMA Netw Open)

    טיפול ב- Tenofovir Disoproxil(אוויפלרה) עשוי להביא לשיעורי הישרדות כוללים והישרדות ללא-הישנות גבוהים יותר, בהשוואה לטיפול ב-Entecavir (אנטקאביר) בחולים עם סרטן כבד משנית לזיהום בנגיף HBV (או Hepatitis B Virus) לאחר ניתוח לכריתה של הכבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הראו כי טיפול כנגד הנגיף עשוי למנוע הישנות ממאירות ולהאריך את ההישרדות הכוללת לאחר […]

  • משלב Sofosbuvir/Velpatasvir עם Tenofovir Alafenamide יעיל כנגד זיהום משולב ב-HBV ו-HCV (מתוך כנס ה-The Liver Meeting)

    משלב Sofosbuvir/Velpatasvir עם Tenofovir Alafenamide יעיל כנגד זיהום משולב ב-HBV ו-HCV (מתוך כנס ה-The Liver Meeting)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס The Liver Meeting עולים שיעורי תגובה נגיפית ממושכת גבוהים עם משלב Sofosbuvir/Velpatasvir (אפקלוזה) עם Tenofovir Alafenamide (ומלידי) במשך 12 שבועות כנגד זיהום משולב בנגיפי HCV ו-HBV.  יתרה מזאת, לא תועדו מקרים של רה-אקטביציה של HBV DNA במהלך תקופת הטיפול. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי, פרוספקטיבי, בתווית-פתוחה, להערכת הבטיחות והיעילות של משלב […]

  • שיעורי תמותה נותרים גבוהים גם לאחר ריפוי זיהום בנגיף HCV (מתוך The BMJ)

    שיעורי תמותה נותרים גבוהים גם לאחר ריפוי זיהום בנגיף HCV (מתוך The BMJ)

    במבוגרים שטופלו בהצלחה כנגד זיהום בנגיף HCV (או Hepatitis C Virus) עדיין קיימים שיעורי תמותה גבוהים יותר משמעותית, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The BMJ. הגורמים העיקריים לשיעורי התמותה המוגברים באוכלוסייה זו כללו מקרי מוות על-רקע מחלת כבד או משנית לטיפול תרופתי. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את שיעורי התמותה לאחר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה