ארגון הבריאות העולמי יוצא למאבק בהשמנת יתר

בשל העליה במקרי המוות הקשורים לדיאטה עשירה בסוכרים ובשומנים, הציג ארגון הבריאות העולמי את תוכניתו להקניית הרגלי אכילה בריאים ולעידוד הירידה במשקל.

מחלות קרדיו-ווסקולריות, סוכרת, וסוגים מסויימים של סרטן, שכולם עלולים להופיע בשל תזונה לא בריאה וחוסר בפעילות גופנית, גורמים כיום ל-60% מתוך 56.5 מיליון מקרי המוות הניתנים למניעה ברחבי העולם בשנה.

לדברי הארגון, הבעיה חמורה יותר במדינות המתפתחות, אם כי תת-תזונה ומחלות זיהומיות נותרו הגורמים העיקריים לפגיעה בבריאות במדינות העניות ביותר.

בטיוטת התוכנית, שתוגש למדינות החברות בארגון במהלך מושב האביב 2004 של אספת הבריאות העולמית, הגוף המנהל קורא לממשלות, לחברות המזון ולארגונים לא ממשלתיים לפעול יחדיו לשינוי הרגלי האכילה בחברה.

הארגון מסביר כי ברוב המדינות צפוי להופיע שינוי מעמיק במאזן גורמי המוות העיקריים. הוא מוסיף כי דאגה מיוחדת עולה מהעליה בתזונה הבלתי בריאה ומהירידה בשיעור הפעילות הגופנית בקרב ילדים ומבוגרים. 

הצפי הוא שמספר מקרי סוכרת המבוגרים, שהיא נרכשת יותר מאשר מורשת, יעלה מ-117 מיליון ל-370 מיליון עד שנת 2030. מרכזי בקרת ומניעת התחלואה בארצות-הברית טוענים כי אחד מכל שלושה אמריקאים שנולדו בשנת 2000 יפתח את המחלה.

מגישי ההצעה, שהותוותה לבקשת המדינות החברות וגררה התייעצויות נרחבות עם הממשלות והתעשיה, לא הזכירו מוקדם יותר את ההמלצות הנוגעות לכך שסוכר לא צריך להוות יותר מ-10% מתצרוכת האנרגיה בדיאטה ממוצעת. 

הדו”ח שפורסם על-ידי ה-FAO גרר תגובה זועמת של תעשיית הסוכר בארצות-הברית, שטוענת כי התקרה צריכה להעמוד על 25%.

בחודשים האחרונים פרסמו מספר חברות רב-לאומיות תוכניות לקיצוץ תכולת השומנים הצמחיים, הקשורים להשמנת יתר ולמחלות לב, במוצריהן.

אנליסטים מסבירים כי צעדים אלה נגרמו לפחות באופן חלקי, בשל פחד מתביעות עתידיות בארצות-הברית, בדומה לתביעות המוגשות כיום נגד חברות הטבק.

למרות ההבחנה בצעדים שננקטו על-ידי החברות התעשייתיות, ארגון הבריאות העולמי ממשיך לדרוש מן הממשלות לשקול נקיטת אמצעים נוקשים יותר בהגבלת כמות המלח במוצרי מזון מעובדים וכמות הסוכר במשקאות ובחטיפים.

ארגון הבריאות העולמי מבהיר כי הוא עומד בתוקף מאחורי הממצאים בנוגע לסוכר, אך ברצונו לשתף פעולה עם התעשייה ולא להלחם בה.  

הוא חוזר ודורש מן הממשלות לפקח על פרסום ושיווק מוצרי המזון, בייחוד אלה המיועדים לילדים, בכדי לוודא שהם אינם מעודדים תזונה בלתי בריאה. הוא מסביר כי בנוסף חשוב שהרכב מוצרי המזון יסומן היטב על המוצרים בכדי לאפשר לצרכנים לבצע את הבחירה הבריאה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    לניתוח בריאטרי מטבולי יתרון הישרדותי על-פני תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 (או Glucagon-Like Peptide) במבוגרים עם השמנת-יתר וסוכרת במשך עד עשר שנים, הבדל העשוי לנבוע מירידה גדולה יותר במשקל עם ההתערבות הניתוחית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בראשות פרופ’ דרור דיקר מבית חולים השרון בישראל, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים […]

  • רמות הורמוני מין בדם והסיכון לתסמונת מטבולית (Front Endocrinol)

    רמות הורמוני מין בדם והסיכון לתסמונת מטבולית (Front Endocrinol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Frontiers in Endocrinology עולה כי קשר בין מדד FEI (או Free Estradiol Index) מוגבר ובין סמני דלקת ומדדים מטבוליים בגברים בכל הגילאים ובנשים מבוגרות יותר, בעוד שרמות FAI (או Free Androgen Index) גבוהות יותר הדגימו קשר דומה בנשים מתחת לגיל 50 שנים. חוסר איזון ברמות הורמוני מין נקשרו עם התפתחות […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Setmelanotide לטיפול בהשמנה היפותלמית (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    תוצאות מבטיחות ל-Setmelanotide לטיפול בהשמנה היפותלמית (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Setmelanotide למשך 16 שבועות הוביל לירידה עקבית במשקל הגוף ובתחושת הרעב בחולים עם השמנה היפותלמית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין טיפולים מאושרים להשמנה היפותלמית, הפרעה הנובעת מנזק להיפותלמוס ומתאפיינת בעליה מהירה וחמורה במשקל הגוף, […]

  • שונות רבה במדד מסת הגוף מלווה בסיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב (J Am Heart Assoc)

    שונות רבה במדד מסת הגוף מלווה בסיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב (J Am Heart Assoc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Heart Association מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין שונות רבה במדד מסת הגוף ובין סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לב הינה מחלה חמורה ששכיחותה מצויה במגמת עליה וכרוכה בתחלואה משמעותית ושיעורי תמותה מוגברים. השמנה הינה גורם סיכון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה