פרוביוטיקה בתזונת תינוקות / באדיבות רננה מזרחי – המנהלת המדעית של מטרנה

נדמה שהיום אין מי שלא נתקל באחד מהמושגים חיידקי ביו, חיידקים ידידותיים, פרוביוטיקה. אז מי הם אותם חיידקים פרוביוטיים ולמה נחשבים ידידותיים?

הכוונה לחיידקים חיים הנמצאים באופן טבעי באוכלוסיית החיידקים של מערכת העיכול שלנו (הפלורה), אשר אינם גורמים למחלות ויש להם השפעה מיטיבה על האדם.

מחקרים שונים, שבדקו את יעילות הפרוביוטיקה, מצאו כי לחיידקים הידידותיים יכולות רבות, המשפיעות לטובה על בריאותנו: הם תורמים לפעילות מערכת החיסון, משפרים את התהליכים השונים המתרחשים במערכת העיכול, ומיטיבים במצבי תחלואה דוגמת שלשולים ,תסמונת המעי הרגיל וקוליק בתינוקות.

אוכלוסיית החיידקים האנושית מכילה מעל ל 400 סוגי חיידקים פרוביוטיים והיא מתחילה להיווצר במערכת העיכול שלנו כבר בשבוע הראשון לחיינו. ישנם מספר גורמים המשפיעים על הרכבה ובהם אופן הלידה (רגילה או ניתוח קיסרי) ואופן הזנת התינוק (הנקה או תמ”ל).

מחקרים מצאו כי כבר בתוך שבוע מהלידה מפתח התינוק היונק פלורה שונה מתינוק הניזון מתמ”ל (תרכובת מזון לתינוקות) וזאת מכיוון שחיידקים פרוביוטיים מצויים בחלב אם. נמצא כי הפרוביוטיקה משפרת את ההגנה הטבעית של התינוק ומצטברות יותר ויותר עדויות מחקריות על כך שמתן פרוביוטיקה לתינוקות מפחית שכיחות של מחלות כדוגמת מחלות חום, מחלות מעי מחלות דרכי נשימה עליונות. חשוב לציין בהקשר הזה שפרוביוטיקה היא שם כולל לזנים רבים של חיידקים, חלב אם לדוגמה מכיל בעיקר חיידקים מסוג ביפידובקטריה ולקטובצילוס.

פרוביוטיקה מסייעת להקלה בתופעת הגזים בקרב תינוקות- אחת התופעות השכיחות בקרב תינוקות רכים הינה תופעת הקוליק (“גזים”) המאופיינת בכאבי בטן עוויתיים הגורמים לאי שקט ומלווים בבכי (לעיתים ממושך) של התינוק, תופעה זו מופיעה בסביבות השבוע השני לחיים מגיעה לשיאה בשבוע השישי ונעלמת עד גיל 4-5 חודשים.

נראה כי קוליק אינו קשור לסוג התזונה של התינוק והוא מופיע גם אצל תינוקות הניזונים מתמ”ל אבל גם אצל יונקים. עדיין לא ידוע בוודאות מה גורם לתופעה זו ואחד ההסברים שהועלו בהקשר הזה כרוך באי בשלות של המעי של התינוק והסתגלות לחיים מחוץ לרחם. מסתמן כי פרוביוטיקה יכולה לסייע להקל על תופעה זו בצורה מרשימה ע”י הפחתה של משך הבכי של התינוק. כדאי לדעת שההגדרה הרפואית של קוליק הינה “בכי הנמשך למשך 3 שעות ביום, לפחות 3 פעמים בשבוע ולמשך 3 שבועות לפחות”. וגם אם התינוק שלך אינו עומד בהגדרה זו ,עדיין בכיו מהווה סבל עבורו וגם עבור ההורים המתקשים להרגיעו.

לאחרונה נמצא במספר מחקרים שונים,שנערכו במדינות שונות כי מתן של חיידק פרוביוטי מסוג לקטובצילוס ראוטרי נמצא יעיל בהפחתת משך הבכי בתינוקות הסובלים מקוליק. במחקרים אלו מדדו משך בכי יומי בתינוקות עם “קוליק” והשוו בין שתי קבוצות של תינוקות שקיבלו בהזנתם את החיידק לקטובצילוס ראוטרי ותינוקות שקיבלו פלסבו (אין בו). נמצא כי ההשפעה המיטיבה של ראוטרי בהפחתת משך הבכי היומי נראתה כבר לאחר כשבוע של צריכה.

בתינוקות רכים מלבד מערכת העיכול גם מערכת החיסון אינה בשלה דייה וכאן יש לפרוביוטיקה תפקיד חשוב בחיזוקה על ידי השפעה על מניעת התרבות של חיידקים פטוגנים (מעוררי מחלות) וויסות מנגנוני הגנה על ידי העלאת אפקטיביות של התגובה החיסונית.

אחד המחקרים המעניינים מהעשור האחרון הוא מחקר שנעשה בארץ על תינוקות השוהים במעונות יום שהראה את האפקט המניעתי של פרוביטיקה, המחקר מצא כי תינוקות  בריאים שניזונו מתמ”ל עם פרוביוטיקה מסוג ביפידוס לקטיס חלו פחות במחלות כדוגמת מחלות חום ושלשולים.

לסיכום מומלץ לוודא  שהמרכיב הפרוביוטי יהיה חלק מתזונת התינוק שאינו יונק בשל תרומתו למערכת העיכול והחיסון .

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה