Sport Medicine

האם תכנית פעילות גופנית חדשה עדיפה על תרופות בטיפול בדמנציה? (מתוך הכנס השנתי ה-65 מטעם ה- American Academy of Neurology)

תכנית פעילות גופנית חדשה עשויה להביא לשיפור בתוצאות התפקודיות והקוגניטיביות של חולים עם דמנציה, עם היקף השפעה גדול יותר מההשפעה המתוארת עם טיפול תרופתי לדמנציה.

מתוצאות מחקר הפיילוט עלה כי התכנית, המשלבת תנועה תפקודית עם מודעות לגוף, מביאה לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי והגופני של החולים, לצד שיפור באיכות החיים והפחתת הנטל על המטפל, בהשוואה לטיפול הסטנדרטי.

החוקרים מדגישים כי מדובר במחקר פיילוט קטן מאוד, עם עדויות ראשוניות המצביעות על שיפור התפקוד הקוגניטיבי, איכות החיים, התפקוד הגופני והנטל המוטל על המטפל, עם היקף השפעה העולה משמעותית על ההשפעה של טיפולים תרופתיים לדמנציה.

התכנית הקרויה PLIE (Preventing Loss of Independence through Exercise), משלבת את האלמנטים הטובים ביותר של העולם המערבי והמזרחי, כולל יוגה, טאי-צ’י, פלדנקרייס, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קשיבות (Mindfulness) וריקוד.

בפיתוח התכנית, צוות המומחים התייעץ עם מומחים ממגוון תחומים, במטרה לקבוע אילו אלמנטים יהיו הטובים ביותר בחולים עם דמנציה.

במחקר בן 18 השבועות, החוקרים בחנו את התועלת של התכנית בשישה חולים עם דמנציה בדרגה קלה עד בינונית, בהשוואה לחמישה חולים שקיבלו טיפול סטנדרטי. המשתתפים בקבוצת ההתערבות לקחו חלק במפגשים בני 45 דקות, שלושה ימים בשבוע, במשך 18 שבועות.

החוקרים אספו נתונים לפני ואחרי ההתערבות והעריכו מדדים דוגמת ADAS-Cog (Alzheimer’s Disease Assessment Scale Cognitive Subscale), מדד Qol-AD (Quality of Life in Alzheimer’s Disease) ו-SPPB (Short Physical Performance Battery).

תוצאות המטפל נבחנו גם כן וכללו את ההערכה שלהם את התפקוד של המטופל, איכות החיים והתנהגויות בהתאם למדדי ADCS-ADL (Alzheimer’s Disease Cooperative Study-Activities of Daily Living) ו-NPI (Neuropsychiatric Inventory), בהתאמה. בנוסף, החוקרים בחנו את הנטל על המטופל באמצעות מדד CBI (Caregiver Burden Inventory).

המאפיינים הבסיסיים של החולים והמטפלים היו דומים בשתי הקבוצות, ומרבית המשתתפים במחקר היו נשים. בתחילת המחקר, המדד הממוצע במבחן Modified Mini-Mental State עמד על 62 בקבוצת ההתערבות לעומת 60 בקבוצת הביקורת.

בתום המחקר, החוקרים זיהו שיפור במדדי ADAS-cog (4.6-) בקבוצת ההתערבות, זאת לעומת החמרה בקבוצת הביקורת (2.4), עם גודל השפעה של 0.76.

מדובר בשיפור גדול הרבה יותר מזה שתועד עם טיפול תרופתי לדמנציה, שלרוב עומד על כ-0.2 סטיות תקן (כאשר הבדל של 0.25 סטיות תקן נחשב כבעל משמעות קלינית).

במדד QoL-AD נרשם שיפור של 0.6 נקודות בקבוצת ההתערבות אל מול 2.6 נקודות בקבוצת הביקורת, עם גודל השפעה של 0.83. גם במדד SPPB חל שיפור בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לקבוצת הביקורת (1.0 לעומת 0.2, עם גודל השפעה של 0.34).

החוקרים מציינים כי כל המדדים הללו, אעפ”י שלא היו מובהקים סטטיסטית בשל גודל המדגם הקטן, היו כולם בטווח המעיד על משמעות קלינית. כמו כן, הם מדווחים על שיפור משמעותי בנטל המוטל על המטפל ובדרגת המצוקה בקרב המטפלים בחולים.

על-בסיס ממצאים אלו, החוקרים מקווים כי יזכו למימון לעריכת מחקר גדול יותר בנושא.

מתוך הכנס השנתי ה-65 מטעם ה- American Academy of Neurology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    פתולוגיה של משקעי עמילואיד, המאפיינת מחלת אלצהיימר, נמוכה ב-50% בחולים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירולוגית, כך עולה מניתוח נתוני סמנים בדם. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology כותבים החוקרים כי הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טרשת נפוצה מפני מחלת אלצהיימר. מדגם המחקר כלל 100 חולים עם טרשת נפוצה (גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר פורמולה תת-עורית של Ocrelizumab (אוקרוואס) לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. הזריקה התת-עורית ניתנת על-ידי איש צוות רפואי בתוך כאשר דקות והינה הזריקה התת-עורית הראשונה והיחידה מסוגה הניתנת פעמיים בשנה ומאושרת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. האישור הנוכחי מבוסס על נתונים […]

  • האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להופעת פרכוסים בילדים, עליה הבולטת במיוחד באלו בגילאי 6-24 חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מקוריאה השלימו מחקר חתך להערכת הסיכון לפרכוסים על-רקע טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון. הם בחנו את הנתונים אודות 11,729 ילדים עם אירוע פרכוסי (ביקור בחדר מיון עם […]

  • תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    מינון גבוה של פסילוציבין מלווה בהקלה גדולה יותר בתסמיני דיכאון לעומת פלסבו או Escitalopram, ללא סיכון מוגבר לאירועים חריגים חמורים, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת התועלת של טיפול מונותרפי בתכשירים פסיכדליים לעומת Escitalopram בחולים עם אבחנה קלינית של דיכאון. הסקירה כללה 811 משתתפים (גיל ממוצע של 42.49 […]

  • פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    הקפדה על תכנית אימונים מובנית מלווה בסיכון מופחת לאשפוזים מכל-סיבה בקרב קשישים, עם הבדלים בתועלת לפי מגדר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 718 קשישים (גיל ממוצע של 69.5 שנים, 76.5% נשים) שלקחו חלק בתכנית אימונים מובנית ופרטנית בחדר כושר פרטי. המשתתפים השלימו אימונים […]

  • האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    בחולים עם דיכאון בדרגה מתונה עד פחות מחמורה העמיד לטיפול קודם תתכן תועלת לטיפול בקטמין במקום ניסיון טיפול בנזעי חשמל (Electroconvulsive Therapy, או ECT), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם דיכאון עמיד לטיפול סובלים מעומס תחלואה רב ושיעורים גבוהים יותר של פגיעה עצמית […]

  • ויטיליגו מלווה בשיעור גבוה של הפרעות פסיכיאטריות בילדים כהי־עור (JAAD International)

    ויטיליגו מלווה בשיעור גבוה של הפרעות פסיכיאטריות בילדים כהי־עור (JAAD International)

    בילדים כהי־עור עם ויטיליגו שיעור גבוה יותר משמעותית של הפרעות פסיכיאטריות, כולל דכאון, מחשבות אובדניות והפרעות התנהגות, בהשוואה לביקורות תואמות ללא ויטיליגו, כך עולה מתוצאות מחקר מקרה-ביקורת שפורסמו בכתב העת JAAD International. המחקר הרטרוספקטיבי, מקרה-ביקורת, נערך בבית החולים Texas Children’s Hospital ביוסטון וכלל 327 ילדים עם ויטיליגו ו-981 ביקורות תואמות ללא ויטיליגו. גיל המשתתפים הממוצע […]

  • היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מלווה בסיכון מוגבר למחלת פרקינסון בנשים, ללא תלות בתדירות כאבי ראש או סוג המיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 39,312 נשים ממקצועות הבריאות בגילאי 45 שנים ומעלה, ללא היסטוריה של מחלת פרקינסון, שלקחו חלק במחקר Women’s Health Study בין 1992 ועד 1995 […]

  • תוצאות מבטיחות לאפליקציית CBT לטיפול במבוגרים צעירים עם חרדה (JAMA Netw Open)

    תוצאות מבטיחות לאפליקציית CBT לטיפול במבוגרים צעירים עם חרדה (JAMA Netw Open)

    אפליקציה מונחית-עצמית למכשיר הנייד לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy, או CBT) מלווה בירידה משמעותית בתסמיני חרדה במבוגרים צעירים עם הפרעות חרדה לאחר שלושה שבועות, עם המשך שיפור לאורך 12 שבועות, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מדגם המחקר כלל 59 מבוגרים בגילאי 18-25 שנים (גיל ממוצע של 23 שנים; […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה