Sport Medicine

דאטה ים תיכונית הובילה להורדת סיכון קרדיווסקולרי ב-30% בהשוואה לדיאטה דלת שומן (NEJM)

דיאטה ים תיכונית, העשירה בשמן זית באיכות משובחת , או מועשרת בתערובת של אגוזים, עשויה להוריד את הסיכון לאירועים קרדיוסקולריים ב-30%, במטופלים הנמצאים בסיכון גבוה לפתח מחלת לב, בהשוואה לדיאטה דלת שומן.

ממצאים אלה עלו ממחקר PREDIMED שהוצג בקונגרס הבינלאומי לתזונה צמחונית ושפורסם במקביל ב-NEJM. 

תזונה ים תיכונית מומלצת כבר היום למניעה שניונית של אירועים קרדיווסקולריים ונמצאה כיעילה במחקרים תצפיתיים ובמחקרי מניעה שניונית. 
מחקר ה- PREDIMED ייחודי בכך שבדק את ההשלכות הקליניות  של הדיאטה הזו במסגרת מניעה ראשונית. הממצאים תומכים אם כן  בטענה כי הדיאטה הים התיכונית מורידה את הסיכון לאירועים קרדיוסקולריים, במיוחד באנשים שקיים צורך אצלם בירידה או שמירה על משקלם.

במחקר, שהתבצע בספרד,  נכללו קרוב ל-7500 גברים ונשים בגילאים 55-80 ללא מחלת לב ידועה, אך שהיו בסיכון גבוה לסבול מאירוע קרדיווסקולרי.
המשתתפים חולקו לשתי קבוצות דיאטה ים תיכונית: הראשונה עשירה בשמן זית, והשניה באגוזים, ו- לקבוצת ביקורת בה הונחו המשתתפים לשמור על דיאטה דלת שומן.

המשתתפים שלקחו חלק בקבוצות הדיאטה הים תיכונית הוזמנו לפגישות אימון דיאטה קבועות. לעומתם, אלה שהיו בקבוצת הדיאטה דלת שומן קיבלו בשלוש השנים הראשונות רק עלונים המתארים על אופי הדיאטה דלת השומן.

לאחר שלוש שנים, המשתתפים שלקחו חלק בקבוצה הזו הוזמנו להשתתף גם הם בקבוצות תמיכה והדרכה קבועות כמו גם ייעוץ אישי באותה תדירות של אנשי הדיאטה הים תיכונית. 

המחקר הופסק כאשר ניתוח ממצאי המעקב לאחר 4.8 שנים הראה תועלת ברורה שהפיקו המשתתפים בקבוצת הדיאטה הים תיכונית. בקבוצת שמן הזית וקבוצת האגוזים של הדיאטה הים תיכונית, נראתה ירידה של 30-28% בסיכון להתקפי לב, שבץ או מוות מסיבות קרדיווסקולריות, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

עוד נקודה מעניינת היתה אחוז הנשירה מהמחקר, שהיה גבוה בהרבה בקבוצת הביקורת מאשר בקבוצות הדיאטה הים תיכונית (11.3% מול 4.9%).

288 משתתפים מכלל הקבוצות סבלו מאירוע כלשהו במהלך המחקר. הסיכון היחסי לאחר התאמת גורמי סיכון להגעה ליעדי המחקר המרכזיים שכללו להתקפי לב, שבץ או מוות מסיבות קרדיווסקולריות היה 0.7 (ברווח בר סמך של בין 0.54-0.92) לקבוצת הדיאטה הים תיכונית המועשרת בשמן זית, ו-0.72 (ברווח בר סמך של בין 0.54-0.96) לקבוצת הדיאטה הים תיכונית המועשרת באגוזים , בהשוואה לקבוצת הביקורת. לא דווח על כל תופעות לוואי חריגות הקשורות לדיאטה.

החוקרים מוסיפים כי המשתתפים בקבוצות הדיאטה הים תיכונית לא התבקשו לקצץ במספר הקלוריות שצרכו, אבן נגף בהרבה מהדיאטות המוכרות. החוקרים מוסיפים כי יש להבחין בין סוגים שונים של שומן ומדגישים כי יש להמנע מצריכת שומן מהחי, בעוד ששומן צמחי, המגיע משמן זית משובח ואגוזים – הוא מומלץ.

הם מוסיפים כי בסופו של דבר, יש חשיבות לחינוך לתזונה נכונה; על אנשים להיות מודעים לכך שדיאטה ים תיכונית היא בריאה יותר מאפשרויות אחרות, וכי יש להכיר את סוגי המזון המרכיבים את הדיאטה הזו, כמו ירקות, פירות, דגים, קטניות, שמן זית איכותי ויין אדום בצריכה מתונה, כמו גם הורדה בצריכה של בשר אדום ומעובד, משקאות ממותקים, מוצרי חלב, מאפים ומתוקים.

 לדברי  החוקרים, גם אם לא מקפידים על תזונה ים תיכונית מלאה בלעדית, ישנה תועלת רבה בשינוי תבניות צריכת המזון ובהתאמתם לדיאטה כדי להביא לירידה גדולה, של כ- 30% בסיכון לאירועים קרדיווסקולריים. לעומת זאת, אין סימוכין ראויים לתועלת שבשמירה על דיאטת דלת שומן, על אף ש רופאים ומטפלים רבים נוטים להמליץ עליה למטופליהם. הם מסכמים כי הדיאטה הים תיכונית לעומת דיאטה דלת שומן, כוללת שומן במינונים בריאים ועשויה לעזור גם במניעה ראשונית של מחלות לב.   כמות השומן איננו הבעיה העיקרית בדיאטה האמריקנית, הם מוסיפים, אלא סוג השומן שאותו צורכים הצרכנים.

Engl J Med 2013; DOI:10.1056/NEJMoa200303 

הערת המערכת: כדאי רק לציין שהתערבות המשיגה הפחתה של 30% בסיכון לאירועים קרדיווסקולרים כפי שהושגה כאן היא משהו שכל חברת תרופות “חולמת” להשיג במחקר קליני תרופתי… לדיאטה הים תיכונית אין אמנם תעמלנים ופירסומות בעיתונים הרפואיים ובערוצי התקשורת הכלליים, אבל תוצאה כזו בהחלט צריכה לגרום לשינוי של ממש באופן שבו רופאים (ולא רק תזונאים) ממליצים למטופליהם מה ואיך לאכול. לנו במיוחד, ככאלה שחיים סביב הים התיכון צריך להיות הרבה יותר קל וטבעי לאמץ דיאטה ים תיכונית שמאוד מתאימה לטעם הישראלי…וזה הולך טוב גם עם המוסיקה והתרבות…ואם אפשר להוסיף לדיאטה הזו גם פעילות גופנית קבועה- אפשר להניח שהתוצאות יכולות להיות טובות עוד יותר…

צריך לציין, אולי לכל הסקפטיים, שזה לא הפירסום החיובי הראשון על דיאטה ים תיכונית. הנה כאן אספנו עבורכם עוד כמה מהעת האחרונה:

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    הקפדה על תכנית אימונים מובנית מלווה בסיכון מופחת לאשפוזים מכל-סיבה בקרב קשישים, עם הבדלים בתועלת לפי מגדר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 718 קשישים (גיל ממוצע של 69.5 שנים, 76.5% נשים) שלקחו חלק בתכנית אימונים מובנית ופרטנית בחדר כושר פרטי. המשתתפים השלימו אימונים […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה