Sport Medicine

ההשפעות של מלח ופעילות גופנית על התפקוד הקוגניטיבי (Neurobiol Aging)

הפחתת צריכת מלח עשויה לסייע בשמירה על התפקוד הקוגניטיבי בקשישים, בעיקר בקרב אלו שאינם פעילים גופנית, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Neurobiology of Aging.

במחקר שכלל למעלה מ-1,200 מבוגרים עם תפקוד קוגניטיבי תקין בתחילתו, מצאו החוקרים כי צריכה גבוהה של נתרן, בשילוב עם פעילות גופנית מעטה לווה בהתדרדרות בתפקוד הקוגניטיבי הכולל במהלך שלוש שנים.

מדגם המחקר כלל 1,262 מבוגרים בגילאי 67-84 שנים בתחילת המחקר, עם תפקוד קוגניטיבי תקין, שהתגוררו באופן עצמאי. שאלוני תזונה שימשו להערכת הצריכה האנרגטית ומוצרי מזון, כולל צריכת נתרן יומית. מבחן Modified Mini-Mental State Examination (3MS) ניתן כל שנה, ומדד Physical Activity Scale for the Elderly שימש להערכת הפעילות הגופנית.

420 משתתפים סווגו לשליש צריכת נתרן נמוכה (חציון, 1781 מ”ג ביום), 421 לשליש האמצעי (חציון, 2648 מ”ג ליום) ויתר 421 המשתתפים לשליש העליון של צריכת נתרן (חציון, 3919 מ”ג ליום).

לאחר תקנון לגיל, מין, השכלה, היקף מותניים, סוכרת ודיאטה כוללת, נמצא קשר בין צריכת נתרן ובין השינוי הקוגניטיבי עם הזמן באלו עם פעילות גופנית מעטה.

בקבוצת המשתתפים עם פעילות גופנית מעטה, באלו עם צריכת נתרן נמוכה התוצאות היו טובות יותר במשך הזמן, בהשוואה לאלו בשליש האמצעי והעליון מבחינת צריכת נתרן. הירידה הממוצעת במבחני 3MS בקרב משתתפים בשליש התחתון, האמצעי והעליון של צריכת נתרן, עמדה על 0.57, 2.07 ו-1.72, בהתאמה.

הממצאים נותרו ללא שינוי לאחר תקנון נוסף לצריכה האנרגטית, סידן, כולסטרול ורמות שומנים בדם, ומדד Canadian Healthy Eating Index Score.

החוקרים לא הצליחו להדגים קשר בין צריכת נתרן ובין התפקוד הקוגניטיבי במבוגרים פעלים מאוד גופנית. כמו כן, לא נמצא קשר משמעותי בין צריכת נתרן ובין תפקוד קוגניטיבי בתחילת המחקר בקבוצת המשתתפים עם פעילות גופנית רבה או באלו עם פעילות גופנית מעטה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מתוצאות המחקר עולה קשר בין העדר פעילות גופנית וצריכת מלח ובין ההתדרדרות בתפקוד הקוגניטיבי במבוגרים. הם קוראים לערוך מחקרים נוספים, במטרה להבין טוב יותר את המנגנונים האחראיים לקשר בין צריכת נתרן ובין תפקוד קוגניטיבי.

Neurobiol Aging 2011. Published online August 19, 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • טיפול ב-Hydroxychloroquine עשוי להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולי לופוס (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Hydroxychloroquine עשוי להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולי לופוס (JAMA Netw Open)

    טיפול ב- Hydroxychloroquine מלווה בסיכון מופחת לאוטם לבבי, אירוע מוחי ואירועים תרומבואמבוליים אחרים בחולים עם אבחנה של לופוס, השפעה מגנה זו פוחתת לאחר הפסקת הטיפול התרופתי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין חשיפה ל- Hydroxychloroquine ובין הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולי לופוס. מדגם המחקר כלל 52,883 […]

  • שינויים חריגים בקצב הלב מלווים בסיכון מוגבר לתמותה בחולי סוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    שינויים חריגים בקצב הלב מלווים בסיכון מוגבר לתמותה בחולי סוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    הפרעה בשונות היומית בקצב הלב מלווה בסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים ותמותה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת רבת-שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 349 חולים עם סוכרת מסוג 2 (81%) או מסוג 1 ממחקר CHAMPION; כמחציתם היו נשים ובגיל ממוצע […]

  • פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    הקפדה על תכנית אימונים מובנית מלווה בסיכון מופחת לאשפוזים מכל-סיבה בקרב קשישים, עם הבדלים בתועלת לפי מגדר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 718 קשישים (גיל ממוצע של 69.5 שנים, 76.5% נשים) שלקחו חלק בתכנית אימונים מובנית ופרטנית בחדר כושר פרטי. המשתתפים השלימו אימונים […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה