pharmacology

האם יש תועלת במתן RtPA לטיפול בשבץ מעבר לשלוש השעות הראשונות? (מתוך Stroke)

ממטה-אנליזה חדשה שפורסמה במהדורת יוני של Stroke עולה כי יש תועלת מסוימת במתן טיפול תרומבוליזה בחולים עם שבץ, לאחר למעלה משלוש שעות מהופעת התסמינים.

עם זאת, החוקרים מציינים כי אין מספיק נתונים בכדי לקבוע אם יש להרחיב את ההתוויות הנוכחיות למתן rtPA (Recombinant Tissue Plasminogen Activator) לתת-קבוצות נוספות.

החוקרים ערכו את המחקר בתקווה לזהות גורמים העשויים להשפיע על הסיכון והתועלת, וכן לזהות את חלון הזמן המקסימאלי למתן הטיפול. הסקירה כללה 11 מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת טיפול ב-rtPA ב-2977 חולים עם שבץ איסכמי (99% היו מתחת לגיל 80).

במרבית המחקרים הטיפול ניתן עד 6 שעות מהופעת השבץ, בעוד שההנחיות במדינות רבות תומכות במתן rtPA בתוך שלוש שעות מתחילת האירוע המוחי.

rtPA הביא לירידה משמעותית בשיעור החולים עם תוצאות גרועות לאחר שלושה חודשים, כפי שהוגדר לפי מדד Modified Rankin Scale Score של 3-6 (בסולם של 0-6). החוקרים מעריכים כי עבור כל 1000 מטופלים במהלך שש השעות הראשונות, חלה ירידה של 60 חולים במספר מקרי התמותה או התלות לאחר 3 חודשים.

טיפול בתוך שלוש שעות מהופעת האירוע לווה בתוצאות טובות יותר (יחס סיכונים לתמותה או תלות לאחר שלושה חודשים של 0.64,  p=0.0008), למרות שלמתן טיפול לאחר 3-6 שעות עדיין הייתה השפעה חיובית (OR = 0.85,  p=0.04).

מתן rtPA הביא לעליה בסיכון לדימום תוך-גולגולתי, אך ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה מוקדמת. למעשה, הטיפול הפחית משמעותית את מקרי התמותה מסיבות שאינן קשורות לדימום תוך-גולגולתי.

החוקרים מדווחים כי הרושם היה כי חולים עם שבץ בינוני זכו לתועלת רבה יותר מתרומבוליזה, בהשוואה לחולים עם שבץ חמור, אך הם מציינים כי הסקירה כללה מדגם קטן של חולים.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא, ולהתמקד בחולים מעל גיל 80, באירועי שבץ בדרגה חמורה יותר, בסוגי שבץ שונים, במחלות רקע, בנטילת אספירין טרם האירוע המוחי, הממצאים בבדיקות הדמיה שונות והזמן עד למתן הטיפול.

Stroke 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    פתולוגיה של משקעי עמילואיד, המאפיינת מחלת אלצהיימר, נמוכה ב-50% בחולים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירולוגית, כך עולה מניתוח נתוני סמנים בדם. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology כותבים החוקרים כי הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טרשת נפוצה מפני מחלת אלצהיימר. מדגם המחקר כלל 100 חולים עם טרשת נפוצה (גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר פורמולה תת-עורית של Ocrelizumab (אוקרוואס) לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. הזריקה התת-עורית ניתנת על-ידי איש צוות רפואי בתוך כאשר דקות והינה הזריקה התת-עורית הראשונה והיחידה מסוגה הניתנת פעמיים בשנה ומאושרת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. האישור הנוכחי מבוסס על נתונים […]

  • הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    במהלך החודש האחרון התקיימו שני וובינרים העוסקים בפוסטביוטיקה | הדור הבא של הפרוביוטיקה. להרצאת המפגש הראשון ומענה על שאלות השתלמות לחצו כאן להרצאת המפגש השני שהתמקדה בפוסטביוטיקה להפחתה משמעותית של תחלואת חורף בילדים לחצו כאן  

  • האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להופעת פרכוסים בילדים, עליה הבולטת במיוחד באלו בגילאי 6-24 חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מקוריאה השלימו מחקר חתך להערכת הסיכון לפרכוסים על-רקע טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון. הם בחנו את הנתונים אודות 11,729 ילדים עם אירוע פרכוסי (ביקור בחדר מיון עם […]

  • תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    מינון גבוה של פסילוציבין מלווה בהקלה גדולה יותר בתסמיני דיכאון לעומת פלסבו או Escitalopram, ללא סיכון מוגבר לאירועים חריגים חמורים, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת התועלת של טיפול מונותרפי בתכשירים פסיכדליים לעומת Escitalopram בחולים עם אבחנה קלינית של דיכאון. הסקירה כללה 811 משתתפים (גיל ממוצע של 42.49 […]

  • אספירין מפחית את הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום באופן משמעותי במבוגרים עם אורח חיים לא-בריא (JAMA Oncol)

    אספירין מפחית את הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום באופן משמעותי במבוגרים עם אורח חיים לא-בריא (JAMA Oncol)

    ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אספירין הינו טיפול מבוסס למניעת סרטן מעי גס ורקטום, אך לא ברור אם ההשפעה המגנה משמעותית יותר באלו עם אורח חיים לא-בריא. כעת הם בחנו את ההשפעה של טיפול קבוע באספירין (שתי טבליות ומעלה של אספירין במינון 325 מ”ג בכל שבוע) ונעזרו בנתונים ארוכי-טווח אודות 63,957 נשים במחקר Nurses’ Health […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה